Faillissement aangevraagd
Je werkgever of een schuldeiser moet een faillissement aanvragen bij de rechtbank. Nadat het faillissement is aangevraagd, verklaart de rechter het bedrijf officieel failliet. Vanaf dan kan je werkgever niet meer bepalen wat er met het geld en de eigendommen (vermogen) van het bedrijf gebeurt. De rechtbank wijst een zogeheten curator aan (vaak een advocaat) die het beheer over het vermogen van het bedrijf overneemt. De curator kijkt of en hoe de schulden van het bedrijf afbetaald kunnen worden. Ook kan de curator de inboedel, zoals machines, computers of meubilair, (laten) verkopen en werknemers ontslaan.
Kom zo snel mogelijk in actie wanneer je werkgever je geen loon meer kan betalen
- Vraag advies bij het CNV, de ondernemingsraad of een bureau voor rechtshulp. Zorg ervoor dat je je rechten kent.
- Meld direct bij het UWV dat je werkgever de lonen niet betaalt
- Schrijf je werkgever een brief waarin staat hoeveel loon, vakantiegeld, vakantiedagen, ATV-dagen, reiskostenvergoedingen en andere declaraties je nog krijgt. Stuur deze brief ook naar de curator en naar de bewindvoerder als die er is. Stuur de brief het liefst aangetekend, zodat je zeker weet dat de brief is aangekomen. Bewaar altijd zelf een kopie van de brief.
- Ga op zoek naar nieuw werk. Ook wanneer je officieel nog niet bent ontslagen.
Ontslag bij faillissement
Wanneer de curator jouw contract opzegt, hoeft hij niet eerst toestemming van het UWV te hebben. De curator moet bij faillissement van de werkgever wel rekening houden met de opzegtermijn in je contract of de wettelijke opzegtermijn (maximaal 6 weken) bij faillissement.
Naar UWV bij faillissement
Wanneer de curator jouw achterstallige loon niet kan betalen, moet je je melden bij het UWV. Je mag dan de zogenoemde faillissementsuitkering (WW-uitkering wegens betalingsonmacht) aanvragen. Let op: je hebt geen recht op transitievergoeding als je ontslagen wordt vanwege faillissement.
Uitkering bij faillissement goedgekeurd
Als het UWV je aanvraag voor een uitkering goedkeurt, krijg je (een deel van) het geld waar je nog recht op hebt terug. Aan deze zaken moet je denken:
- Loon
Het UWV betaalt maximaal 13 weken achterstallig loon. Deze 13 weken lopen maximaal tot het moment dat de werkgever of curator je heeft verteld dat je ontslagen wordt. Als je ontslagen wordt, gaat de opzegtermijn van maximaal 6 weken in. Ook deze 6 weken krijg je vergoed (100 procent van het loon) van het UWV. - Vakantiedagen en vakantiegeld
Het UWV betaalt het vakantiegeld voor maximaal een jaar vóór het einde van de opzegtermijn. Ook vakantiedagen die je niet hebt opgenomen, worden vergoed over een periode van maximaal een jaar. Vakantiedagen die je nog hebt opgebouwd tijdens de opzegtermijn tellen ook mee. - Overig
Al het geld waar je verder nog recht op hebt, moet de curator aan je betalen. Bij een faillissement is er niet altijd genoeg geld om alle schulden van het bedrijf af te betalen. De curator moet je op de hoogte houden van de toestand. Krijg je je geld nog? Wanneer krijg je je geld? Hoeveel geld krijg je? Soms kan het jaren duren voordat een faillissement helemaal is afgerond en je hier duidelijkheid over hebt.