Wat als mijn werkgever failliet gaat?

Je werkgever heeft geldproblemen en gaat failliet. Dat is schrikken. Want wat betekent het voor jou als je werknemer failliet gaat? Wat gebeurt er met je loon? En wie kan je helpen? Dat lees je in de blog.

Wanneer gaat een bedrijf failliet? 

Jouw werkgever heeft geldproblemen. Zijn die problemen zo groot dat hij de schulden niet meer kan betalen? Dan is je werkgever failliet. Het bedrijf waar je voor werkt kan niet meer blijven bestaan. Een rechter verklaart je werkgever officieel failliet en wijst een curator aan. Wat gebeurt er dan?

De curator neemt de rol van jouw werkgever over. Hij neemt de beslissingen over het bedrijf en de mensen die er werken. Hij kijkt bijvoorbeeld of hij de schulden kan betalen en of het bedrijf op een andere manier verder kan. Ook bepaalt de curator welke contracten hij beëindigd.

Wat gebeurt er met mijn baan? 

De curator beslist of er nog werk is dat door moet gaan. Hij kan ervoor kiezen om jouw contract direct op te zeggen. Ook als je ziek bent. Wordt je contract opgezegd? Dan geldt er een opzegtermijn van maximaal zes weken. Ook als er in jouw cao of arbeidsovereenkomst een langere tijd is afgesproken.

Tijdens de opzegtermijn blijf je in dienst. De curator bepaalt of je in die weken wel of niet moet werken. Heb je ander werk gevonden? Dan overleg je met de curator of je misschien eerder kunt stoppen.

Welke rechten heb ik? 

Tot het eind van je opzegtermijn heb je recht op loon. Ook als je niet hoeft te werken. Je vraagt een uitkering voor betalingsonmacht aan bij het UWV. Jouw loon wordt dan doorbetaalt door het UWV.

Wat betaalt het UWV? 

 • jouw loon tijdens de opzegtermijn van maximaal zes weken
 • onbetaald loon over maximaal 13 weken voor je ontslag
 • een mogelijk opgebouwd bedrag aan dertiende maand
 • overuren
 • adv en atv dagen
 • vakantiegeld en niet-genomen vakantiedagen over de laatste 12 maanden voor je ontslag
 • pensioenpremie over de laatste 12 maanden voor je ontslag

Je hebt geen recht op een ontslagvergoeding of een transitievergoeding. Dit is een geldbedrag dat je krijgt als je werkgever je onder normale omstandigheden ontslaat.

Waar kan ik hulp krijgen? 

Het UWV helpt je bij een faillissement. Bijvoorbeeld met het invullen van formulieren en het aanvragen van je uitkering. Is het duidelijk dat jij je baan verliest? Meld je dan meteen bij het UWV en schrijf je in als werkzoekende. Het UWV kan je helpen:

 • bij het vinden van een nieuwe baan
 • bij het aanvragen van je WW-uitkering
 • met adviezen over solliciteren en scholing

Ben je lid van een vakbond? Ook daar kun je terecht voor hulp en advies. Bijvoorbeeld over jouw rechten en de stappen die je kunt zetten naar een nieuwe baan.

Lees meer over ontslag op cnvvakmensen.nl → 

WW-uitkering

Heb je na je ontslag nog geen ander werk gevonden? Vraag op zijn laatst 1 week na de laatste dag van je opzegtermijn een werkeloosheidsuitkering (WW) aan bij het UWV. Je hebt recht op WW als:

 • Je bent verzekerd voor werkeloosheid
 • Je meer dan 5 uur per week aan werk verliest
 • Je direct beschikbaar bent voor betaald werk
 • Je in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd minstens 26 weken hebt gewerkt
 • Je niet door eigen schuld werkloos bent geworden

Lees het stappenplan van aanvraag tot uitkering → 

Wat gebeurt er bij een doorstart of overname? 

Een curator zal kijken of het bedrijf van je werkgever een doorstart kan maken. Een overname is ook mogelijk. Het bedrijf stopt niet met bestaan, maar gaat voor een deel of helemaal door. Dit kan met een nieuwe eigenaar en werkgever, maar ook met je oude werkgever.

Een werkgever is niet altijd verplicht om bij een doorstart alle oud-medewerkers over te nemen. Dat hangt af van het moment van de doorstart en de plannen van de werkgever. Vraag bij een doorstart of overname daarom altijd advies aan een vakbond of rechtsbijstand. Zij kennen je rechten en plichten.

Mag ik ontslag nemen? 

Neem niet zomaar ontslag. Zelf ontslag nemen kan gevolgen hebben voor je WW-uitkering. Je hebt er namelijk zelf voor gekozen om werkloos te worden. Neem dus pas ontslag als je een nieuwe baan hebt gevonden en het contract hebt ondertekent. Zo ben je verzekerd van werk én inkomen.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen