Vergoedingen in de Bouw en Infra

Powered by Bouwwijzer - CNV Vakmensen

Werk jij weleens op een feestdag? Of op onregelmatige tijden? Het kan zijn dat je recht hebt op een toeslag. Die toeslag krijg je bovenop je salaris. Of je daar recht op hebt, staat in je cao. Er zijn veel toeslagen en vergoedingen in de bouwsector. Bijvoorbeeld een overwerktoeslag of reiskostenvergoeding. We brengen je graag op de hoogte. Heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met een bouwconsulent uit jouw regio.

Krijg jij de juiste reisuren- en reiskosten vergoeding? Doe de gratis check!

Meer weten over de vergoeding van reiskosten en reisuren? Neem contact op met het Bouwwijzer team en ontvang een gratis check-up over de vergoeding van je kilometers en reisuren. Geef in je mail even je contactgegevens door en we nemen snel contact op om dit door te spreken.

Contact team Bouwwijzer

Toeslagen en vergoedingen in de Bouw en Infra

In de Bouw & Infra cao staan afspraken over toeslagen en vergoedingen. Denk bij toeslagen aan overwerktoeslag, toeslag bijzondere uren en toeslag bereikbaarheidsdiensten. Bij vergoedingen kan het gaan over reiskosten, reisuren en ziektekostenverzekeringen.

We vertellen je meer over jouw recht op vergoedingen en toeslagen. Je vindt de regels over de toeslagen terug in de cao Bouw & Infra. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met jouw bouwconsulent via onderstaande link. We kijken graag met je mee!

Vergoedingen

In de cao Bouw & Infra staan vergoedingen waar je recht op hebt als je kosten maakt om je werk te doen. Moet je bijvoorbeeld minimaal 15 kilometer per dag van huis naar je werk reizen? Dan heb je recht op een reiskostenvergoeding van € 0,32 per kilometer (artikel 5.9.1). Een uta-werknemer heeft recht op een vergoeding van € 0,19 per kilometer.

Neem je onderweg ook nog collega’s mee, dan heb je zelfs recht op een chauffeurstoeslag (artikel 5.9.3). En ben je meer dan 60 minuten onderweg naar je werk? Dan heb je mogelijk ook nog recht op een reisurenvergoeding om van huis naar het werk te reizen en terug (artikel 5.10).

Als het werk zo ver van je woning is dat het bijna onmogelijk is om op en neer te reizen, dan vergoedt de werkgever de kosten voor verblijf en voeding (artikel 5.13).

Toeslagen

Werk je meer uren dan waar je voor bent ingeroosterd? Het kan zijn dat je recht hebt op overwerktoeslag (artikel 5.7 cao Bouw & Infra). Als je werkt op een doordeweekse dag buiten het dagvenster, op zaterdag of op zondag, heb je eventueel recht op de toeslag bijzondere uren (artikel 5.3 cao Bouw & Infra).

Voor het werken in ploegendienst is er ploegendiensttoeslag. Dit is een toeslag op het normale loon voor het werken in ploegendiensten. Bijvoorbeeld 10% toeslag bij tweeploegendienst en 15% toeslag bij drieploegendienst. Werknemers die functioneren als voorlieden of leermeesters hebben recht op een voorliedentoeslag.

Een voorman is een bouwplaatswerknemer die leiding geeft aan tenminste vijf werknemers (artikel 5.16.1). Een leermeester draagt kennis over en begeleidt en beoordeelt vorderingen van werknemers in een leerbedrijf (artikel 6.1.6).

Heb je vragen over de toeslagen en vergoedingen? Neem dan contact op met jouw bouwconsulent. We kijken graag met je mee.

Jij verdient het, dus staan wij klaar voor jou!

Heb jij vragen? Zijn er zaken onduidelijk op je werk? Wil je weten hoe je pensioen er voor staat of heb je andere individuele vragen? Maak een afspraak bij jou in de buurt met een van onze bouwconsulenten voor een gesprek. Wij staan klaar om jou te helpen.

Vind jouw bouwconsulent

Stagevergoeding in de Bouw- en Infra sector: de afspraken


Als stagiaire heb je geen arbeidsovereenkomst maar wel een stageovereenkomst. Je hebt wel recht op een stagevergoeding. Het advies voor mbo-stagiaires is € 400,- bruto per maand. Voor hbo- en universitaire stagiaires is dit € 550,- bruto per maand. Hoeveel je precies krijgt, hangt af van jouw stagebedrijf.

Reis je regelmatig naar je stageplaats? Dan kan het zijn dat je recht hebt op reiskostenvergoeding. De reisvergoeding door de stagebieder geldt niet als er gebruik wordt gemaakt van een andere regeling. Studenten zonder ov-jaarkaart krijgen een reiskostenvergoeding die gebruikelijk is in de sector.

Als je tijdens je stage kosten maakt voor huisvesting, kan de stagebieder een extra bijdrage voor de huisvesting verlenen.

In gesprek over jouw salaris

In 2020 zijn er door bemiddeling van onze loonspecialisten 745 loonvorderingen uitgevoerd met een totale waarde van ruim 1,5 miljoen euro. Wij zijn een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. Klopt jouw salaris? Zou je dit graag een keer willen checken? Dit is je kans! Meld je aan via onderstaande button en we checken jouw salaris gratis voor je.

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Gelijkheid tussen man en vrouw
  • Eerlijke beloningen

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen.

Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte