Waarom een vakbond?

De arbeidsomstandigheden van nu zijn heel anders dan 20, 50 of 100 jaar geleden. Gelukkig zijn ze, in veel gevallen, verbeterd. Maar de situatie van nu zorgt ook voor nieuwe problemen en eigentijdse uitdagingen. Dat stelt andere eisen aan een vakbond.

Wat is een vakbond?

Een vakbond is organisatie die individuele en gezamenlijke belangen behartigt van werknemers, werkgevers en andere leden die aangesloten zijn bij de bond. CNV Vakmensen zet zich in voor de belangen van werknemers in de sectoren bouw, industrie, transport, voeding, detailhandel, groothandel en dienstverlening. Daarnaast zijn er aparte raden voor anders-actieven, zelfstandige professionals en senioren.

Rol van de vakbond

De rol van vakbonden mag in de loop der jaren veranderd zijn, maar de waarde van het vakbondslidmaatschap is niet verminderd. Financiële regelingen zijn ingewikkelder geworden, grootschalige reorganisaties zijn niet ongewoon en als werknemer wil je werk en privé flexibeler kunnen combineren. Bovendien heb je niet langer een baan voor het leven, maar wil je je blijven ontwikkelen. Een vakbond die je deskundig adviseert en opkomt voor jouw rechten is dan een goed idee.

Wat doet een vakbond?

De belangrijkste taak van vakbonden is het maken van afspraken over werk en inkomen. Die afspraken leggen wij vast in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao). Een andere belangrijke taak is zorgen voor eerlijke wetten die met werken en inkomen te maken hebben.

Wat doet CNV Vakmensen precies voor jou?

Een lidmaatschap bij CNV Vakmensen heeft veel voordelen. Zo zijn er professionele onderhandelaars, die zo'n 600 cao’s afsluiten. Als lid heb jij invloed op de afspraken die in deze cao’s worden vastgelegd en die betrekking hebben op jouw werk. Daarnaast profiteer je van nog meer ledenvoordeel:

  • Persoonlijk en betrouwbaar advies bij alle vragen over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp bij privékwesties voor het hele gezin
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Kortingen op verzekeringen

Wat zijn de ervaringen van de leden?

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Wij zijn een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. Denk hierbij aan onderwerpen als "Gaan vaste contracten verdwijnen?", "Wordt flexwerk voor iedereen?" en "Verdwijnt een vast inkomen?". Voor elke levensfase is er een passende dienstverlening.

Lees de verhalen van leden
Je krijgt snel antwoord op vragen en als het je niet in één keer duidelijk is, dan is het geen enkel probleem om nogmaals te bellen.
Marianne (43)
Het bleek dat ik op grond van de cao en mijn opleiding in een hogere salarisschaal hoorde. Ik werd dus een aantal jaren onderbetaald. Dankzij de hulp van CNV Vakmensen heb ik alsnog over de hele periode het tekort nabetaald gekregen. Ook ben ik toen in de salarisschaal ingedeeld die op mij van toepassing was.
Safouan (22)

Vragen?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen.

Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte