Alles wat je moet weten over je vakantiegeld

Iedereen die werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld is minimaal 8% van je wat je bruto in een jaar hebt verdiend. Meestal krijg je het vakantiegeld in mei of juni op je rekening. Heb je al een idee waar je het aan uit wilt geven?

Berekening van je vakantiegeld

Hoeveel vakantiegeld je krijgt hangt af van hoeveel je in totaal in een jaar hebt verdient. Extra inkomsten zoals een eindejaarsuitkering of bonus tellen niet mee voor de berekening. Overuren kunnen wel meetellen als dit in je cao of je arbeidsovereenkomst staat. Net als bijvoorbeeld ploegentoeslag of gevarentoeslag. Ben je voor langere tijd ziek? Dan loopt de opbouw van het vakantiegeld gelukkig gewoon door.

Ontdek hoeveel vakantiegeld je krijgt met onze vakantiegeldtool

Hopelijk kun je het vakantiegeld ook echt aan vakantie uitgeven. Heb je in gedachten je vakantiegeld al een paar keer uitgegeven? Dat snappen we goed. Het kan een mooi extraatje zijn om eindelijk naar die plek te gaan waar je al lang naartoe wilt. Ben je benieuwd hoeveel vakantiegeld je precies krijgt? Met onze vakantiegeld rekentool hieronder bereken je dit heel gemakkelijk.

Je recht op vakantiegeld als werknemer

Als je werkt heb je naast vakantiedagen ook recht op vakantiebijslag. Oftewel: vakantiegeld. Dit is vaak minimaal 8 procent van je bruto jaarsalaris. Meestal betaalt je werkgever dit 1 keer per jaar uit, samen met het salaris van die maand.

Je recht op vakantiegeld met een uitkering of als uitzendkracht

Ook als uitzendkracht heb je recht op vakantiegeld. Sommige werkgevers betalen dit elke maand uit. Hoeveel vakantiegeld je precies krijgt moet dan wel op je loonstrook staan. Heb je een bijstandsuitkering? Dan is het vakantiegeld 5% van je bruto-uitkering van het afgelopen jaar. Als je een WW-uitkering of Wajong-uitkering hebt, krijg je 8% van je totale bruto-uitkering in een jaar.

Netto vakantiegeld berekenen

Je weet nu hoeveel bruto vakantiegeld je krijgt. Dat is niet het bedrag dat je op je rekening krijgt. Je betaalt eerst nog belasting. Je netto vakantiegeld berekenen is best een opgave. Het is afhankelijk is van de belastingschijven én de heffingskortingen die voor jou gelden. Het NIBUD heeft een mooi overzicht dat je op weg helpt.

Rekenvoorbeeld

Manu verdient maandelijks € 2.500 bruto en bouwt 8% (€ 200 per maand) vakantiegeld op. Zijn bruto vakantiegeld op jaarbasis is dan (12 x € 200) € 2.400. Zijn totale bruto jaarinkomen (bruto jaarsalaris + bruto vakantiegeld) komt uit op € 32.400.

Met zijn jaarinkomen van € 32.400 valt Manu onder het belastingtarief van 37,35% (t/m € 68.507). Over zijn bruto vakantiegeld moet hij daarom 37,35% (dat is € 896,40) belasting betalen. Ook worden er heffingskortingen van 4,02% verrekend. Dat is € 96,48.

Zijn netto vakantiegeld is dan:

€ 2.400,00 (bruto vakantiegeld)
- € 896,40 (belasting)
- € 96,48 (verrekening heffingskortingen)
= € 1.407,12 (netto vakantiegeld)

Manu krijgt dus € 1.407,12 vakantiegeld op zijn rekening gestort. 

Als er andere afspraken staan in je cao of arbeidsovereenkomst

Het kan zijn dat er in je cao staat dat je geen recht hebt op vakantiegeld. In de wet staat dat je in ieder geval minstens 8% van het minimumloon per jaar moet ontvangen. Je werkgever moet je dus altijd vakantiegeld betalen.

Sommige bedrijven hebben een vast minimumbedrag afgesproken. Ook als dit meer is dan 8% van je loon krijg je dit bedrag. Het kan ook zijn dat er een hoger percentage vakantiegeld is afgesproken. Stop je met werken bij je werkgever? Dan ontvang je bij je laatste loonstrook het vakantiegeld dat je tot dat moment hebt opgebouwd.

Ontvang je geen vakantiegeld? Laat het ons weten

Je werkgever mag de betaling van jouw vakantiegeld niet zomaar uitstellen. Hij mag het wel aan jou en je collega’s vragen, maar je hebt het recht om te weigeren. Het komt ook voor dat werkgevers fouten maken in de berekening van het vakantiegeld. Kom je er niet uit met je werkgever? Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over jouw vakantiegeld

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict