WW-uitkering aanvragen
Ben je ontslagen en heb je nog geen nieuw werk gevonden? Vraag dan een WW-uitkering aan bij het UWV. Dat kan vanaf 1 week vóór je eerste werkloze dag en tot uiterlijk 1 week na je laatste werkdag. Als je je aanvraag later doet, krijg je een lagere uitkering. Ook moet je jezelf bij het UWV registreren als werkzoekende. Doe dat uiterlijk 2 dagen na je laatste werkdag.
Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?
Je komt in aanmerking voor een WW-uitkering als je niet door je eigen schuld werkloos bent. Je hebt bijvoorbeeld recht op een WW-uitkering na ontslag door je baas. Maar je komt niet in aanmerking voor een WW-uitkering als je zelf je contract hebt opgezegd of op staande voet bent ontslagen. Daarnaast gelden er nog andere voorwaarden.
- Je verliest minimaal 5 werkuren per week. Als je minder dan 10 uur in de week werkte, verlies je minimaal de helft van je werkuren en loon.
- Je hebt een uitkering proberen te voorkomen en meteen weer op zoek gegaan naar ander werk.
- Je bent verzekerd tegen werkloosheid. Je bent automatisch verzekerd tegen werkloosheid, wanneer je als werknemer in dienst van een werkgever was. Als je al de AOW-leeftijd hebt bereikt, ben je niet meer verzekerd.
- Je bent beschikbaar voor hetzelfde aantal uren werk waarvoor je uitkering krijgt.
- De wekeneis: je hebt voldoende weken gewerkt. Je moet ten minste 26 van de 36 weken voordat je werkloos werd gewerkt hebben.
Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een WW-uitkering. Let ook op je rechten bij een ontslag:
- Ga niet zomaar akkoord met het ontslag
Je hebt bij ontslag in overleg recht op een WW-uitkering als duidelijk is dat je baas het contract beëindigt. En niet dat jij ontslag neemt. Ga ook niet zomaar akkoord met ontslag als je ziek bent. Dat mag je werkgever namelijk niet zomaar doen. - Zorg ervoor dat je werkgever zich aan de officiële opzegtermijn houdt
Je WW-uitkering gaat pas in als de officiële opzegtermijn is verstreken. Dat geldt ook als je een vaststellingsovereenkomst hebt met je werkgever. Weet je niet precies welke opzegtermijn geldt? Neem contact met ons op, wij zoeken het samen met je uit. - Vraag bij een aflopend tijdelijk contract om verlenging
Het UWV verwacht dat je op z’n minst om een verlenging van je contract hebt gevraagd. Doe je dit niet, dan kan je minder uitkering krijgen of zelfs helemaal geen recht hebben op de uitkering. - Geen WW-uitkering bij ontslag tijdens proeftijd
Als je zelf je baan opzegt in je proeftijd, heb je geen recht op een WW-uitkering. - Neem alleen zelf ontslag als je een andere baan hebt gevonden
Als je zelf ontslag neemt, krijg je meestal geen WW-uitkering. Want dan is jouw werkloosheid je eigen beslissing. Gooi dus nooit oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt, en zorg dat een nieuwe baan al in het verschiet ligt. Let ook op dat je een bepaalde zekerheid hebt in je nieuwe baan. En niet een vast contract inruilt voor een tijdelijk uitzendcontract van 3 maanden. Want als je dan ontslagen wordt, kan je WW-uitkering veel lager zijn.
Weet je niet zeker hoe dit in jouw situatie precies zit? Neem dan contact met ons op.
Hoe hoog is je WW-uitkering?
De hoogte van je WW-uitkering staat vast. De eerste 2 maanden krijg je 75% van je dagloon, de derde maand 70%. Als je langer dan 3 maanden recht hebt op een WW-uitkering, dan krijg je die maanden ook 70% van het dagloon.