Nog steeds geen resultaat na vierde onderhandelingsronde Koninklijke Talens

Op vrijdag 9 februari zijn de gezamenlijke vakbonden CNV en FNV opnieuw in onderhandeling gegaan met Koninklijke Talens. In deze nieuwsbrief lees je de stand van zaken op dit moment.

Op 7 februari ontvingen we een e-mail van jullie werkgever waarin werd aangegeven dat er na intern overleg voldoende ruimte was om met ons in gesprek te gaan, met als doel tot een gezamenlijke oplossing te komen. Op basis daarvan hebben wij besloten om weer in onderhandeling te treden. Het gesprek van vrijdag verliep constructief en in een goede sfeer, maar we liggen nog behoorlijk ver uit elkaar. Wij hebben vastgehouden aan ons voorstel voor een loonsverhoging van 10,5% per 1 december 2023 met een looptijd van 1 jaar. Daarnaast hebben we benadrukt dat het voor onze leden van groot belang is dat ook de bonden weer zeggenschap krijgen over het pensioen.

De werkgever heeft een nieuw loonbod gedaan met een looptijd van 15 maanden:

  • Per 01-12-2023: een structurele verhoging van 225 euro
  • Per 01-06-2024: een structurele verhoging van 55 euro
  • Per 01-01-2025: een structurele verhoging van 30 euro

Dit komt neer op een totale verhoging van 310 euro over een periode van 15 maanden, wat voor de verschillende schalen anders uitpakt. Schaal 3 zal er in dit geval met 10,3% op vooruitgaan en schaal 8 met 7,8%. Dit voorstel is 35 euro dan het eerdere voorstel voor 12 maanden, maar per maand gezien is het een minder gunstig bod. Feitelijk is dan het vorige loonbod van totaal 275 euro (verdeeld over 2 periodes) over 12 maanden een beter bod. Wij hebben aangegeven dat het laatste loonbod ontoereikend is en dat er aanzienlijke verbeteringen moeten worden doorgevoerd om tot overeenstemming te komen.

Daarnaast is de werkgever niet bereid om het pensioendossier opnieuw op de cao-tafel te leggen. Er is wel een aanbod gedaan om in gesprek te gaan met de pensioenadviseur Willis Towers Watson, waarbij de vakbonden een eigen deskundige mogen meenemen. Als vakbonden vinden wij dit onvoldoende, pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde en behoort wat ons betreft op de cao-tafel. Immers met een groot deel van je salaris bouw je je pensioen op. Ook op andere punten waarover wij voorstellen hebben gedaan, is er geen overeenstemming, bijv RVU en de teruggaaf vakbondscontributie.

Mogelijk woensdag een nieuw voorstel van de werkgever

Als vakbonden en werkgever liggen we nog een eind uit elkaar. De werkgever heeft aangegeven dat hij nogmaals zal gaan rekenen en wil gaan kijken of er meer ruimte mogelijk. Wij hopen dat hij aanstaande woensdag komt met een aanzienlijk verbeterd bod waarbij er zowel op loon als pensioen er een flinke stap gezet wordt. We komen graag met Talens tot een resultaat,  maar houden rekening met de mogelijkheid dat dit niet zal lukken en dat we dan uitonderhandeld zijn. Wat de uitkomst ook wordt, in de week van 25 februari gaan wij ledenvergaderingen plannen om met jullie in gesprek te gaan.  Wij informeren jullie zodra we meer weten.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Klik HIER om direct naar de cao-pagina te gaan.

Mocht je vragen hebben, dan horen wij dat graag.

Sharon van Boxmeer
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 28 86 65 12
E:  s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl 

Kaj Gründemann
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 81 91 97 17
E: k.grundemann@cnvvakmensen.nl 

Mede namens Vincent Danckaarts (CNV Vakmensen kaderlid), Margreet Pasman (bestuurder FNV), Herman Elberse (FNV Kaderlid), en Henry Weijenberg (FNV Kaderlid)