Geen resultaat na laatste bod cao-onderhandelingen Koninklijke Talens

Op woensdag 14 februari hebben de gezamenlijke vakbonden CNV en FNV opnieuw een nieuw bod van Talens ontvangen. Echter ook dit bod is gemiddeld lager dan het bod dat wij op 19 januari hebben ontvangen. Wat ons betreft zijn wij uitonderhandeld.

Hoe zat het ook alweer?

Op 19 januari hebben wij van Talens een loonbod mogen ontvangen waarvan wij hebben aangegeven dat wij graag verder wilden praten over optie 2: 

  • Verhoging van de salarissen (op fulltime basis) elke trede in de salarisschalen per 01-12-2023 met €225
  • en een verhoging van de salarissen (fulltime basis) en elke trede in de salarisschalen per 01-06-2024 met €50,00.
  • Cao met de looptijd van een jaar

Voorbeeld: schaal 4 (max) zou in dit geval uitkomen op 9,2% voor 12 maanden

Per mail hebben we 14 februari een loonbod ontvangen van:

  • Verhoging van de salarissen (op fulltime basis) elke trede in de salarisschalen per 01-12-2023 met €225
  • 1 oktober 2024 een loonsverhoging van 3%
  • Cao met een looptijd van 15 maanden

Voorbeeld: schaal 4 zou in dit geval uitkomen op 10,8% voor 15 maanden. Hierbij wil de werkgever de eerdere eenmalige uitkering van €250,- december 2023 graag meerekenen, maar daar kunnen wij duidelijk over zijn. Dat is en was een eenzijdig besluit van de werkgever. En deze hebben we in dit voorstel dus ook niet meegerekend, en deze is ook nog eens ten koste gegaan van de vakbondscontributie.

Lees in de bijlage het volledige voorstel van Talens.

Pensioen

De werkgever is niet bereid om het pensioendossier opnieuw op de cao-tafel te leggen. Er is wel een aanbod gedaan om in gesprek te gaan met de pensioenadviseur Willis Towers Watson, waarbij de vakbonden een eigen deskundige mogen meenemen. Als vakbonden vinden wij dit onvoldoende, pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarden behoort wat ons betreft op de cao-tafel. Immers met een grootdeel van je salaris bouw je je pensioen op. Ook op andere punten waarover wij voorstellen hebben gedaan, is er geen overeenstemming, zoals RVU en de teruggaaf vakbondscontributie.

Verder onderhandelen heeft nu geen zin

Wat de vakbonden betreft heeft doorgaan met onderhandelen geen zin. We hebben nu een aantal maal een nieuw bod mogen ontvangen waarbij het nieuwe bod een langere looptijd heeft, maar omgerekend een lager bod is. Zo kachelen we achteruit en dat kan niet de bedoeling zijn.

Ledenraadpleging woensdag 28 februari

Graag geven wij tekst en uitleg hoe de onderhandelingen zijn verlopen. Wij gaan beide voorstellen (dus die van 19 januari en 14 februari) aan jullie voorleggen.

Stemt de meerderheid tegen beide voorstellen, dan houden we vervolgens ter plekke ook een driekwart vergadering. Stemt ¾ van de aanwezig leden voor het stellen van een ultimatum en acties, dan zetten we dat verder in gang. Stemt de meerderheid van de aanwezige leden voor één van beide voorstellen dan is dat het resultaat. De leden van CNV en FNV stemmen apart!

Datum: woensdag 28 februari
Tijdstip: vanaf 16.30 uur
Locatie: Toren Noord, Boogschutterstraat 1 in Apeldoorn

Samen voor een goede cao

Een goede cao krijg je niet cadeau. Wij hebben jouw steun nodig om een cao-akkoord te bereiken dat aansluit bij jullie wensen. Hoe meer leden zich actief inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de werkgever. Het is belangrijk dat meer mensen bij Royal Talens lid worden. Alleen op die manier versterken we onze positie in de onderhandelingen.

Word nu lid voor €24 voor 6 maanden Word lid | CNV Vakmensen - Sluit je aan | CNV Vakmensen

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Klik hier om direct naar de cao-pagina te gaan.

Mocht je vragen hebben, dan horen wij dat graag.

Sharon van Boxmeer
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 28 86 65 12
E:  s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl 

Kaj Gründemann
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 81 91 97 17
E: k.grundemann@cnvvakmensen.nl 

Mede namens Margreet Pasman (bestuurder FNV), Vincent Danckaarts (CNV Vakmensen kaderlid), Herman Elberse (FNV Kaderlid), en Henry Weijenberg (FNV Kaderlid)

Downloads