Derde onderhandelingsronde cao Koninklijke Talens

Maandag 15 januari vond de derde onderhandelingsronde voor de cao Talens plaats. Deze onderhandelingen verliepen in een betere sfeer dan de vorige overleggen, en dat is voor iedereen wel zo prettig. Inhoudelijk liggen wij nog wel een eind uit elkaar. In deze nieuwsbrief vinden jullie op hoofdlijnen wat er besproken is tijdens de onderhandelingen.

Welk voorstel hebben de vakbonden gedaan? 

Nadat de werkgever met een eerste loonbod was gekomen, hebben wij een het volgende voorgesteld aan de werkgever:

- Pensioen: Voor ons als vakbonden is het van zeer groot belang dat wij aan de onderhandelingstafel ook gaan over pensioen. Wij hebben bij de werkgever onze zorgen geuit over de huidige regeling en de onduidelijkheden die er zijn. Tevens hebben wij aangegeven dat ook in het kader van de Wet Toekomst Pensioen de huidige regeling naar alle waarschijnlijkheid niet voldoende is en dat cao-partijen hierover met elkaar in gesprek moeten treden.

- Loon: Wij hebben ons loonbod aangepast naar een loonsverhoging van 10,5% per 1-12-2023, voor een cao met de looptijd van één jaar. Daarbij hebben wij aangegeven dat de leden voorstander zijn van een afspraak in centen en procenten, zodat de onderste loonschalen naar verhouding wat meer stijgen.

- RVU/zwaar werkregeling: ook dit is een belangrijk punt voor de leden en willen graag afspraken over maken in de cao. Wij hebben aan de werkgever aangegeven bereid te zijn om met de werkgever na te denken over welke groepen/functies wel of niet gebruik zouden kunnen maken van de zwaar werkregeling.

- Vakbondscontributie met voorrang uit de Werkkostenregeling (WKR).

- Reiskosten woon-werkverkeer: Wij zouden ook graag zien dat dit onderwerp onderdeel is van de cao-onderhandelingen.


Wat biedt de werkgever? 

Nadat zowel de vakbonden als de werkgever een aantal keren hadden geschorst, kwam de werkgever met het volgende bod:

- Een tekst over RVU/zwaarwerkregeling wil de werkgever opnemen in de cao. Echter, hieraan kunnen door werknemers geen rechten worden verleend. Dus of je daadwerkelijk gebruik kunt maken van de regeling blijft ongewis. 

- De regeling voor de teruggaaf vakbondscontributie wil de werkgever niet aanpassen, waardoor er dus elk jaar een risico blijft dat er binnen de WKR geen budget meer is voor de teruggaaf vakbondscontributie.

- Reiskosten: Daarover heeft de werkgever al met de ondernemingsraad afspraken gemaakt en dat wil hij graag zo houden.

- 5 mei is geen collectieve vrije dag.

- Duurzame inzetbaarheid: De werkgever wil graag een werkgroep met daarin de vakbonden en de ondernemingsraad, om te inventariseren wat er al is op het gebied van duurzame inzetbaarheid en wat de werkgever nog meer kan doen om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te vergroten.

- Pensioen: Duidelijk is dat er zorgen zijn vanuit vakbonden en werknemers. Werkgever wil de vakbonden graag bijpraten en inzicht geven hoe één en ander is geregeld met betrekking tot pensioen. Echter, de werkgever wil niet dat het primaat om te onderhandelen over pensioen ligt bij cao-partijen (vakbonden en werkgevers).

- Loon: Werkgever stelt een loonbod voor van 6% met ingang van 1-12-2023. Daarnaast wil de werkgever op een creatieve manier zoeken naar mogelijkheden om het loon op te hogen, doordat werknemers bijvoorbeeld ADV-dagen kunnen inleveren in ruil voor een hoger loon. Vanuit de vakbonden hebben wij aangegeven dat wij niet bereid zijn om dagen of ADV-dagen in te leveren in ruil voor een hoger loon. Immers, deze dagen heb je al, en dan betaal je in feite een deel van je eigen loonsverhoging. 

Talens geeft aan dat dit het mandaat is wat hij voor afgelopen maandag heeft gekregen, maar dat hij bereid is om te kijken of het mandaat kan worden vergroot.

Hoe nu verder? 

Zoals je hebt kunnen lezen, liggen vakbonden en werkgever nog wel een eind uit elkaar. 

De werkgever heeft ons gevraagd om een volgend overleg te plannen. Vanuit FNV en CNV hebben wij aangegeven dat dit alleen zin heeft als de werkgever bereid is echt een flinke stap onze kant op te doen. Wij hebben Talens laten weten dat wij graag uiterlijk vrijdag 19 januari hierover duidelijkheid willen van de werkgever. Zet de werkgever echt een forse stap onze kant op, dan zullen wij het overleg hervatten; zo niet, dan heeft het geen zin verder te onderhandelen.

Heb je vragen of opmerkingen. Stel ze dan gerust of ga naar de cao-pagina

Mede namens Margreet Pasman (bestuurder FNV) Herman Elberse (FNV Kaderlid), Henry Weijenberg (FNV Kaderlid) en Vincent Danckaarts (CNV Vakmensen kaderlid). 

Sharon van Boxmeer 
Bestuurder CNV Vakmensen 
T. 06 28 86 65 12
E. s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl 

Kaj Gründemann
Bestuurder CNV Vakmensen 
T. 06 81 91 97 17 
E. k.grundemann@cnvvakmensen.nl 

 

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error