Update cao-overleg Unilever: tweede ronde

Op dinsdag 27 juni hebben de vakbonden CNV Vakmensen en FNV weer met de onderhandelingsdelegatie van Unilever gezeten om verder te praten over een nieuwe cao voor de werknemers. Tijdens het eerste gesprek op 13 juni heeft Unilever een business update gegeven en hebben de vakbonden hun voorstellen voor de nieuwe cao toegelicht. Tijdens het tweede gesprek heeft Unilever inhoudelijk gereageerd op de voorstellen van de vakbonden en zelf voorstellen gedaan. Daarover praten we je in deze nieuwsbrief bij.

Reactie Unilever op voorstellen vakbonden

De vakbonden hebben verschillende voorstellen gedaan om tot een nieuwe cao te komen. Denk daarbij onder andere aan een loonsverhoging, uitbreiden van regelingen voor oudere werknemers, afspraken over mantelzorg, uitbreiding van de wettelijke regeling voor ouderschapsverlof en een klimaatbudget voor werknemers om verduurzaming te stimuleren.
Op een groot deel van onze voorstellen heeft Unilever de reactie gegeven dat er al voldoende gebeurt, het gesprek over het onderwerp aan andere tafels moet plaatsvinden of dat ze het budget wat gepaard gaat met een voorstel liever anders willen inzetten. 
Pas aan het einde van hun reactie wilde de Unileverdelegatie reageren op onze voorstellen voor een loonsverhoging. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste onderwerp na een jaar met torenhoge inflatie.
Tot onze verbazing heeft Unilever uiteindelijk geen tegenvoorstel gedaan op onze voorstellen voor een loonsverhoging. Het argument daarbij was dat het gat tussen Unilever en de vakbonden te groot is, maar hoe groot dat gat is weten wij als vakbonden niet omdat Unilever niet concreet wil worden op dit punt. Wij hebben aangegeven dit een zeer slecht signaal te vinden richting de werknemers, die wachten op een passend loonbod vanuit hun werkgever!

Wat gaat er nu gebeuren?

Nadat wij onze verbazing hebben uitgesproken over het ontbreken van een loonbod vanuit Unilever, hebben wij de werkgever opgeroepen om tijdens het volgende gesprek op dinsdag 4 juli concreet te worden als het gaat om het loon. Daarnaast zullen wij als vakbonden naar onze voorstellen kijken en bepalen wat voor ons de prioriteiten zijn naast een forse loonsverhoging. Ook zullen we reageren op de voorstellen van Unilever, die vooral betrekking hebben op het aanpassen van de meri budgetten aan het bedrijfsresultaat en het gelijktrekken van het bonussysteem van WL1 met WL2. 
Unilever houdt de kaarten vooralsnog tegen de borst als het gaat om het loonbod. Dat terwijl werknemers van Unilever al maanden minder te besteden hebben omdat de salarissen niet zijn meegestegen met de inflatie. Wij verwachten dan ook van Unilever dat zij op 4 juli wél met een passend loonbod komen!
Na het overleg op 4 juli krijg je uiteraard weer een update van ons. Je kan het hele cao-traject volgen op de cao-pagina Cao Unilever | CNV Vakmensen

Samen kom je verder

Een nieuwe cao komt er niet vanzelf. Wij doen ons best aan de onderhandelingstafel, maar jij kunt ook iets doen. Deel deze nieuwsbrief met je collega's zodat ze weten wat er speelt. Beter nog, vraag of ze zich willen aansluiten bij CNV Vakmensen, de beweging van werkende mensen in Nederland. Als je collega zich nu aanmeldt, dan kost het vakbondslidmaatschap slechts € 20,23 voor een periode van 6 maanden: cnv-ledenwerven.nl
Dat is iets meer dan €3 per maand. Goedkoper dan een pilsje en beter voor je portemonnee. 
De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen bestaat uit Aletta Bulsink, Peter de Boer en Rob Menting.

Aletta Bulsink, onderhandelaar 
M 06 2047 1888 / a.bulsink@cnvvakmensen.nl

 

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error