Update cao-traject Unilever: Acties zorgen ervoor dat Unilever beweegt, (stakings) acties opgeschort

Na het afgewezen eindbod van Unilever en het verlopen van het ultimatum op 14 november zijn CNV Vakmensen en FNV begonnen aan een actietraject bij Unilever. We hebben verschillende acties georganiseerd op verschillende locaties. Zo is. er een werkonderbreking en een staking georganiseerd bij de Ben & Jerry’s fabriek in Hellendoorn, zijn er verschillende zichtbaarheidsacties geweest in Wageningen en is er geflyerd op beide vestigingen in Rotterdam.

Deze acties en de vastberadenheid van de actievoerders hebben ertoe geleid dat Unilever in overleg wilde treden om te praten over mogelijke oplossingen. Omdat actie voeren geen doel, maar een middel is zijn we als vakbonden ingegaan op dit voorstel. Na overleg is gebleken dat een aantal verbeteringen mogelijk waren ten opzichte van het eindbod dat eerder is afgewezen.

Wij willen deze verbeteringen aan jou als vakbondslid voorleggen in de vorm van een onderhandelingsresultaat, zodat jij en andere vakbondsleden hierover kunnen stemmen. De verbeteringen sommen we hieronder op voor je. Met dit resultaat en de stemming die volgt na de ledenraadplegingen schorten we voor nu de acties op (Hive op 19 december gaat wel door, maar in een andere vorm. Zie verderop in deze nieuwsbrief).

Wat zijn de verbeteringen ten opzichte van het afgewezen eindbod?

Zie hieronder een overzicht van de verbeteringen. Het belangrijkste punt voor de vakbonden is dat we met de werkgever hebben afgesproken dat er een bodem komt van €230,- op maandbasis bij de loonsverhoging per 1 april 2023. Deze bodem houdt in dat elke werknemer er minimaal €230,- bruto per maand op vooruit gaat. Door een bodem in euro’s af te spreken zorgen we ervoor dat de lagere loonschalen er meer op vooruit gaan dan de hogere schalen. Tijdens de ledenraadplegingen zullen we dit aan de hand van voorbeelden toelichten.

Verder hebben we afgesproken dat:

Loonsverhoging: structureel 6,5% per 1 april 2023 (of de bodem van €230,-)
                            structureel 3% per 1 april 2024
In het eindbod gingen de lonen omhoog per 1 juli 2023 en 1 juli 2024, dat hebben we naar voren weten te halen. Bij akkoord wordt structurele loonsverhoging met terugwerkende kracht uitbetaald in januari 2024. In dezelfde maand wordt hier bovenop ook een eenmalige uitkering van €500,- bruto betaald. De eenmalige uitkering van €1000,- bruto uit het afgewezen eindbod is weggestreept om de structurele loonsverhoging per 1 april 2023 mogelijk te maken.

Merit

Unilever heeft het voorstel voor de Merit-wijziging gehandhaafd met de toelichting dat het niet bedoeld is als bezuiniging, maar om de lonen mee te laten bewegen met het bedrijfsresultaat dat wordt gerealiseerd. Voor 2023 en de uitbetaling in 2024 blijft het systeem ongewijzigd, de wijzing heeft betrekking op het jaar 2024 en de uitbetaling in 2025 en daarna.  Wij hebben aangegeven dat onze leden hier kritisch tegenover staan en dat wij als vakbonden het gesprek hierover niet zullen schuwen als leden hier negatieve gevolgen van ondervinden.

Overige voorstellen

De overige voorstellen die opgenomen waren in het eindbod blijven staan, zoals de uitbreiding van de RVU-regeling voor alle werknemers in WL1, de 1,5% korting op de pensioenpremie voor het jaar 2024 voor werknemers die op 1 april 2021 of eerder in dienst waren van Unilever, langer gebruik kunnen maken van de 80-90-100 regeling, mantelzorg etc.  

Ledenraadplegingen

We leggen het resultaat na het organiseren van ledenraadplegingen weer voor aan onze leden; die kunnen hierover hun stem uitbrengen. De ledenraadplegingen vinden plaats op volgende data, tijden en locaties:

Hive, Wageningen: Dinsdag 19 december, 12.30 uur voor het kantoorpand. De geplande actie wordt omgezet naar een ledenraadpleging.
Ben & Jerry’s, Hellendoorn: Woensdag 20 december, 14.00 tot 15.00 uur en 15.00 tot 16.00 uur in ruimte CCCD
Microsoft Teams: voor leden die fysiek niet aanwezig konden zijn in Wageningen of Hellendoorn:
Woensdag 20 december, 19.30 tot 20.30 uur via onderstaande link.

Klik hier om deel te nemen aan de vergadering


Na de ledenraadplegingen ontvang je een nieuwsbrief met daarin een link om jouw stem uit te brengen. Je kunt stemmen tot uiterlijk 27 december 13.00 uur. Houd je mailbox dus goed in de gaten. 

Heb je vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, stuur mij dan een mail via a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Tenslotte nog dit

Het cao-traject maakt nogmaals duidelijk dat een sterke vakbond noodzakelijk is om tot een goede cao te komen. Dankzij de vakbondsleden die in actie zijn gekomen is het gelukt om verbeteringen op het afgewezen eindbod te realiseren. We roepen daarom ook alle niet-leden op om lid te worden en zich in te zetten voor betere arbeidsvoorwaarden. Samen kom je verder! Lid worden

De cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar jouw cao-pagina

We wensen je fijne feestdagen en alle goeds voor 2024!

Aletta Bulsink
Cao onderhandelaar CNV Vakmensen
E a.bulsink@cnvvakmensen.nl
M 06 2047 1888

Peter de Boer, kaderlid CNV Vakmensen
Rob Menting, kaderlid CNV Vakmensen