Update Unilever, planning 2024

Eind 2023 is het toch nog gelukt om een cao tot stand te brengen tussen Unilever, CNV Vakmensen en FNV. Er wordt op dit moment gewerkt aan de tekst van de nieuwe cao. Daarnaast zijn er met Unilever data geprikt om diverse zaken te bespreken in 2024. Via deze nieuwsbrief word je hierover geïnformeerd.

Cao-tekst over enkele weken klaar

Nadat de leden van CNV Vakmensen en FNV hadden ingestemd met het onderhandelingsresultaat, hebben we Unilever hierover op 27 december 2023 geïnformeerd. Het resultaat is getekend en daarmee een juridisch document geworden waaraan rechten kunnen worden ontleend. Er wordt nu gewerkt aan de weergave van de afspraken in de cao. Dat doe je niet even tussendoor en dat heeft dus wat meer tijd nodig. We verwachten dat dat medio februari 2024 is afgerond.
Dat betekent niet dat de verbeteringen niet al (met terugwerkende kracht) zullen worden uitgevoerd. Er wordt gewoon uitvoering gegeven aan de gemaakte afspraken.

Andere belangrijke onderwerpen, pensioen

Het overleg over de pensioenregeling bij Unilever wordt nu ook weer opgestart. Er moeten belangrijke beslissingen worden genomen over het karakter van de pensioenregeling en onderdelen van de regeling. Het is een complexe operatie, waarvoor ook de pensioenfondsen en de Nederlandse Bank veel tijd nodig zullen hebben.

Om te weten hoe de medewerkers van Unilever over te maken keuzes denken, is er in gezamenlijk overleg een survey opgesteld. Deze ontving je eerder deze week. We doen een dringend beroep op je om hieraan mee te doen. Op die manier kun je direct invloed uitoefenen op de te maken keuzes.
Je kunt tot 12 februari 2024 meedoen. Wacht niet te lang; het zou zonde zijn als je je net te laat realiseert dat je de vragen nog niet hebt beantwoord.

Om mee te doen, kun je gebruik maken van deze LINK (Nederlands) of deze LINK (English version). In de bijlage kan je nog QR-codes terugvinden met nogmaals de link naar beide surveys.

Op 29 februari en op 27 maart 2024 voeren we overleg met Unilever over de pensioenregeling.

Andere belangrijke onderwerpen, sociaal plan

Unilever heeft ons verteld dat het de wens van Unilever is opnieuw een doorlopend sociaal plan met elkaar af te spreken. Als medewerker weet je dan altijd waar je aan toe bent als je geconfronteerd wordt met een verandering die gevolgen heeft voor je baan. Dat duidelijkheid prettig is, is zeker waar. Aan de andere kant is het lastig inschatten waar jij precies behoefte aan hebt als er geen concrete 'dreiging' is. Toch wil ik je vragen om hier alvast over na te denken en aan mij door te geven wat voor jou belangrijk zou zijn.
In het kader van verwachtingsmanagement: wij verwachten dat Unilever onder ander zal willen snijden in de hoogte van de vergoedingen.
Op 13 februari en op 13 maart 2024 overleggen we met Unilever over een nieuw sociaal plan. Uiteraard houden we je op de hoogte.

Periodieke overleggen

Bonden en Unilever spreken elkaar ook buiten de formele overleggen regelmatig over cao, sociaal plan en pensioen. Dat noemen we het periodiek overleg. Tijdens het periodiek overleg staan we bijvoorbeeld stil bij de vraag hoe we bepaalde onderwerpen uit de cao willen uitvoeren. Voor dat overleg hebben we ruimte in de agenda's gepland op 23 april en 16 mei 2024. 

Is jouw collega al lid van CNV Vakmensen?

Nu er weer een cao is, geldt ook weer de afspraak met betrekking tot de betaling van het eerste jaar vakbondslidmaatschap door Unilever. Je collega die nog geen lid is van de vakbond, kan gewoon lid worden, betaalt het eerste jaar contributie, krijgt van onze ledenadministratie een verklaring waarop staat hoeveel contributie is betaald en die kan hij of zij declareren bij Unilever; Unilever vergoedt de betaalde contributie en de facto ben je gratis lid, terwijl je wel direct gebruik kunt maken van alle voordelen. Handig! En bovendien, hoe meer leden, des te meer invloed van CNV Vakmensen, ook weer in jouw belang. Heb het er eens over met je collega die nog geen lid is van de bond.
Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Tenslotte

Ook in 2024 zullen we ons weer keihard blijven inzetten voor zaken die met jouw werk en jouw inkomen en andere arbeidsvoorwaarden te maken hebben. We bereiken de beste resultaten als we van jou weten wat jij belangrijk vindt (én als meer medewerkers zich aansluiten bij CNV Vakmensen). Dat doe ik niet alleen maar samen met jouw collega's Rob Menting, Peter de Boer, Michel Kentie, Chris Hekker en Natasja den Daas.
Wil je iets laten weten, mail me via a.bulsink@cnvvakmensen.nl.

Aletta Bulsink
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: +31 6 - 204 71 888
a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error