Update acties Unilever

Bij Ben & Jerry’s vond een eerste werkonderbreking plaats en Sint kwam op bezoek in Wageningen

Werkonderbreking in Hellendoorn

Op woensdag 29 november legden zo’n 60 werknemers in Hellendoorn het werk gedurende 3 uur neer. De ochtendploeg stopte eerder met werken en ging daarna naar buiten om zich te melden bij CNV  Vakmensen en FNV. De middagploeg stond ook al buiten en begon later aan de dienst.

Unilever laat medewerkers in de (ijs)kou staan

Er waren spandoek en actieborden (‘Unilever laat medewerkers in de (ijs)kou staan’ en ‘Aandeelhouders ontvangen als VIP maar voor het personeel de handen op de knip’). Journalisten van Tubantia hebben verslag gedaan van deze historische werkonderbreking en hebben hier ook twee artikelen over geschreven.

Medewerkers Hive worden geïnformeerd

Op donderdag 30 november hebben vakbondsleden flyers uitgedeeld aan collega's bij de drie ingangen van Hive met uitleg over het cao-conflict. Dat gaat over een te lage loonbod vanuit Unilever die ook nog eens te laat ingaat en een verslechtering van de merit, waardoor onduidelijk wordt hoe hoog de periodieke verhoging is. We hoorden van medewerkers die hiermee te maken hebben en al zo’n 20-30 jaar bij Unilever werken, dat ze nog steeds niet aan hun maximum zitten. Dat kan toch niet…? (Bij Unilever wel).

Sinterklaas op bezoek in Hive

Op dinsdag 5 december werd Hive weer bezocht, maar deze keer door Sint en Piet. Voor de medewerkers had Sinterklaas netjes met chocolademuntjes bij zich (verwijzend naar de loonsverhoging die we willen maar die Unilever nog niet wil betalen en de Merit). Ook kreeg iedereen een gedicht waarin Sint en Piet ook nog eens aandacht vroegen voor deze onderwerpen. We zagen veel blije gezichten, maar we worden natuurlijk pas echt blij als Unilever over de brug komt.

Unilever gaat niet in op de eisen van de vakbonden

De acties hebben er tot nu toe nog niet toe geleid dat Unilever op de eisen van de vakbonden is ingegaan. Dat betekent dat we onze acties moeten intensiveren en dat ze zullen worden uitgebreid. Daarbij doen we een dringend beroep op ALLE collega’s van Unilever. Laat de collega’s van Ben & Jerry’s niet alleen de kolen uit het vuur halen. Wij zullen op korte termijn dan ook een beroep doen op de collega’s die werken in Wageningen en Rotterdam.

Unilever zegt dat men wil overleggen, waarom doen de vakbonden dat niet?

Wat Unilever heel goed weet, is, dat de tijd van overleggen voorbij is. De vakbonden hebben een ultimatum gesteld en Unilever is daar niet op ingegaan. De bal ligt wat dat betreft toch echt bij Unilever. Het is aan Unilever om met een veel beter bod te komen (en in te gaan op de eisen van de vakbonden).  Dat de deur open staat, zegt niets zolang daar niets achter ligt. En overigens had Unilever best op eigen initiatief 6% loonsverhoging aan de medewerkers kunnen geven; wij liggen daar niet voor.

Nu het stil blijft, worden acties opgeschroefd

Na het aflopen van het ultimatum hebben we op een vriendelijke manier aandacht gevraagd voor ons standpunt in de hoop dat Unilever hier positief op zou reageren. We hebben helaas moeten vaststellen dat dat niet is gebeurd. Unilever is stil. En als wij daarin geen verandering kunnen brengen, dan blijft Unilever stil. Er is meer nodig dan de vriendelijke acties die we tot nu toe hebben gevoerd. Op korte termijn zullen de acties worden geïntensiveerd. Op donderdag 7 december komen de werknemers in Hellendoorn opnieuw in actie en wordt de productie voor 24 uur stilgelegd. De leden in Hellendoorn krijgen nog een aparte stakingsoproep.

Hoe meer mensen mee doen aan de acties, des te eerder moet Unilever reageren. Geef daarom samen met collega’s gehoor aan de oproepen om in actie te komen!

De cao online

Je kunt het hele cao-traject online volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga hier naar jouw cao-pagina

Nu is het het moment om lid te worden van CNV Vakmensen. Door lid te worden zorg je ervoor dat jouw stem beter gehoord wordt en aan kracht wint. Als jij jouw collega lid maakt, betaalt jouw collega voor de eerste 6 maanden € 20,23. Als je een nieuw lid aanmeldt, krijg je zelf ook nog iets moois voor terug. Wil je informatie hierover? 

Klik hier voor leden werven

Meden namens de kaderleden 
Peter de Boer Hive
Rob Menting Hive
Chris Hekker Ben & Jerry's

Aletta Bulsink
onderhandelaar CNV Vakmensen
E a.bulsink@cnvvakmensen.nl
M 06 2047 1888

Vergeet niet in de bijlage te kijken voor foto's!

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error