Unilever, update

Aan het eind van het jaar willen wij (onderhandelaar en actieve leden van CNV Vakmensen) je nog een korte update sturen, zodat je weer helemaal 'bij' bent. Deze keer helaas geen engelstalige versie.

Allereerst over de cao

In oktober hebben we een nieuwe cao afgesloten met Unilever. Nadat een meerderheid van de leden had laten weten (weliswaar soms met behoud van gevoelens) in te kunnen stemmen met de cao, zijn we aan de slag gegaan met de tekst van de nieuwe cao. Dat bleek een iets taaier stuk werk dan vantevoren ingeschat. Uiteindelijk zijn we het vorige week daarover eens geworden. De tekst wordt nu in de huidige, moderne, Unilevercao met doorlinkmogelijkheden verwerkt. De tekst komt zo snel mogelijk jouw kant op nadat wij die hebben ontvangen.

De cao loopt tot 31 maart 2023

Dat betekent dat we al direct na de feestdagen aan de slag zullen gaan met de voorbereidingen voor het cao-overleg.
Op 11 januari komen de groep actieve leden en ik bij elkaar om de plannen voor 2023 te bespreken en daarin zal de cao een belangrijk onderwerp zijn.
Als je voorstellen/suggesties/ideeën hebt, laat het vooral weten. Stuur mij een mail via a.bulsink@cnvvakmensen.nl Dan kunnen we jouw input meenemen. 
Sowieso kun jij je (ook daarna) nog uitspreken over de voorstellen waarmee wij namens CNV Vakmensen het overleg met Unilever in zullen gaan.

Pensioen

Op 22 december is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de Wet Toekomst Pensioen. De Wet gaat nu naar de Eerste Kamer. Pas als ook de Eerste Kamer heeft ingestemd, ligt er formeel een wet op basis waarvan vakbonden en werkgevers verdere afspraken kunnen maken.
Omdat het een ingewikkeld dossier is en omdat de uitwerking van afspraken veel tijd zal vergen, zijn wij al een hele tijd in gesprek met Unilever en het pensioenfonds. Dat zijn oriënterende gesprekken geweest, waarbij we nog niet de diepte in konden gaan, omdat het proces in de Tweede Kamer een jaar langer in beslag nam dan eerst was gepland.

CNV Vakmensen heeft onlangs een Pensioenkrant uitgebracht waarin in grote lijnen staat wat de nieuwe wet inhoudt. Je kunt HIER de Pensioenkrant inzien.
Wil je een papieren exemplaar, stuur mij dan een mail. Ik zal zorgen dat je de Pensioenkrant dan thuisgestuurd krijgt.

Over pensioen gesproken, het verantwoordingsorgaan

Het verantwoordingsorgaan van het pensioenfonds van Unilever heeft op dit moment 3 vacatures voor werknemers: 1 vacature voor Forward en 2 voor Progress.
Als lid van het verantwoordingsorgaan heb je de bevoegdheid een oordeel te geven over het beleid en de wijze waarop dit beleid is uitgevoerd door het bestuur en over beleidskeuzes voor het fonds die op de toekomst betrekking hebben. Naast deze wettelijk vastgelegde verantwoordingstaak heeft een VO ook een aantal wettelijke adviesrechten. Een VO beslist niet mee, maar heeft door de adviesrechten wel invloed op de besluitvorming.
Het is ontzettend belangrijk dat werknemers de invloed die ze hebben, gebruiken. Dat is juist de komende tijd, met de transitie naar een nieuw pensioenstelsel, des te belangrijker. 
We roepen je op om je kandidaat te stellen/aan te melden voor één van de vacatures. 
Kijk vooral eens in de flyer die je als bijlage bij dit bericht ontvangt.
Je kunt de profielschets opvragen bij het pensioenfonds of bij mij (a.bulsink@cnvvakmensen.nl)

De actieve leden van CNV Vakmensen 

Dit zijn jouw collega's Natasja den Daas (Weena), Peter de Boer en Rob Menting (Hive), Chris Hekker (Hellendoorn) en Michel Kentie (Hofplein).
Als je iets wilt vragen of weten, dan kun je natuurlijk ook altijd contact met één van hen opnemen.
Of je stuurt mij een mail via a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Voor nu wensen we je hele fijne feestdagen en vooral een heel gezond en gelukkig 2023 voor jou en iedereen waar je om geeft.

Aletta, Peter, Chris, Michel, Natasja en Rob.

Aletta Bulsink
Bestuurder CNV Vakmensen
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl
M: 06-204 71 888

Downloads