Eindbod Unilever voor nieuwe cao

Op 26 september hebben de vakbonden en Unilever verder gesproken over de nieuwe cao voor werknemers van Unilever. We hebben je na de onderhandelingen eind augustus laten weten dat het verschil tussen de looneis van de vakbonden en het voorstel van Unilever heel groot is.

Petitie voor rechtvaardige loonsverhoging

Om Unilever op te roepen met een beter voorstel te komen, zijn de vakbonden een petitie gestart. De petitie hebben we online gedeeld en we zijn ook fysiek naar Rotterdam, Wageningen, Hellendoorn en Breda gegaan. Dat heeft geresulteerd in 694 handtekeningen van werknemers die onze oproep hebben ondersteund. Deze petitie hebben de kaderleden bij aanvang van deze onderhandelingsronde overhandigd aan de werkgever. Bijgaand tref je de foto van de overhandiging aan. Alle nieuwsbrieven met bijlagen en links tref je ook aan op de cao-pagina: www.cnvvakmensen.nl/voeding/voeding/cao-unilever/ 

Onderhandelingen leiden tot eindbod

Na het overhandigen van de petitie hebben we onderhandeld en heeft Unilever het voorstel dat eind augustus is gedaan verbeterd. Aan het eind van een lange dag onderhandelen ligt er een eindbod vanuit Unilever dat we aan jullie willen voorleggen. Belangrijkste voorstellen in het eindbod zijn:

  • looptijd: 1 april 2023 t/m 1 april 2025 (2 jaar).
  • Structurele loonsverhoging van 6% per 1 juli 2023 en 3% per 1 juli 2024.
  • Eenmalige uitkering van € 1000,- bruto na afsluiten cao en €500 bruto op 1 januari 2024.
  • Korting op de pensioenpremie van 1,5% wordt voortgezet in 2024 (voor de werknemers die op 1 april 2022 in dienst waren).
  • RVU-regeling: beschikbaar maken voor alle werknemers in WL1.

Unilever heeft in het eindbod opgenomen dat de MERIT-systematiek wordt gelijkgetrokken met WL2. DIt betekent dat de vaste MERIT wordt vervangen door een systeem dat afhankelijk is van het bedrijfsresultaat. Wij hebben uitgelegd dat dit moeilijk uit te leggen is nu Unilever zelf zegt dat de concurrentiepositie verslechtert en daarmee ook de kans op slechtere bedrijfsresultaten. Toch is dit voorstel opgenomen in het eindbod dat Unilever op tafel heeft gelegd.
Het volledige eindbod tref je in de bijlage aan. Alle nieuwsbrieven kun je ook vinden op de cao-pagina Cao Unilever | CNV Vakmensen

Ledenvergaderingen/informatiebijeenkomsten

Om het eindbod met de vakbondsleden te bespreken organiseren CNV Vakmensen en FNV-ledenvergaderingen op twee momenten:

  1. Woensdag 4 oktober (fysiek): Hellendoorn (locatie volgt), 2 sessies tussen 13.00-14.00 en 14.00-15.00 uur
  2. Maandag 9 oktober (online): via MS Teams, start om 19.30 uur. De link tref je hier aan: Deelnemen aan gesprek (microsoft.com)

Na de online ledervergadering op maandag 9 oktober kunnen vakbondsleden digitaal hun stem uitbrengen. De digitale stemming begint op dinsdag 10 oktober en eindigt op woensdag 18 oktober om 20.00 uur. Op donderdag 19 oktober wordt de uitslag van de stemming gedeeld.
Het is belangrijk dat je goed wordt geïnformeerd en op basis daarvan jouw stem uitbrengt; kom daarom naar de ledenvergadering en laat je horen.

Tot snel!

Cao-onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen:
Peter de Boer en Rob Menting, kaderleden  
Aletta Bulsink, bestuurder: 06-2047 1888 / a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Downloads