Cao Unilever: extra uitleg resultaat en stemmen

Tijdens de ledenvergaderingen, in de enquête en per e-mail ontvangen wij nog veel vragen over het bereikte onderhandelingsresultaat en de gevolgen van de mogelijke uitkomsten van de stemming. In deze nieuwsbrief geven wij daarom nog wat extra informatie over loon, thuiswerkvergoeding, bonussysteem (met voorbeeldberekening) en vervolgstappen/consequenties na uitkomst stemming.

Vooraf

Op voorhand willen wij graag nog aangeven dat de onderhandelingen zijn gevoerd in het licht van de situatie waarin wij in april/mei 2022 zaten, dus voordat we te maken kregen met de huidige hoge inflatie. Tijdens de onderhandelingen zagen we de inflatie oplopen en daarom hebben we bewust gekozen voor een cao van met een looptijd van 1 jaar.  Met een cao die geldt tot 1 april 2023 hebben we geregeld dat je nú in ieder geval, met terugwerkende kracht per 1 april 2022, een loonsverbetering hebt. Ook kunnen we begin 2023 dan de gesprekken starten over een nieuwe cao waarbij we nieuwe afspraken kunnen maken, passend bij de actuele situatie.

Loon

De loonsverhoging van 3,5% gaat met terugwerkende kracht per 1 april 2022 in; dat is op de 1e dag van de cao! Er zal, als de leden instemmen, een nabetaling plaatsvinden in november over de maanden april tot en met oktober. Er is dus geen sprake van gemiste maanden zoals bij eerdere cao’s.
De € 500,- bruto (voor fulltimers; parttimers naar rato) is een extra compensatie voor de hoge kosten die iedereen nu heeft. Verdien je € 35.000 per jaar, dan staat dit gelijk aan 1,4% loon. Als je jaarinkomen €50.000,- is, is dit bedrag gelijk aan 1% loon.

Thuiswerkvergoeding

Op dit moment is de vergoeding van € 2,- per thuiswerkdag fiscaal het maximale wat gegeven mag worden. Wel geldt de afspraak dat indien dit bedrag omhoog gaat, Unilever dat volgt. De registratie van thuiswerkdagen kan pas per 1 januari 2023 in het systeem worden gerealiseerd. Voor het gemis aan thuiswerkvergoeding in 2022 (vanaf 1 april jl.), wordt een nabetaling gedaan gebaseerd op het gemiddelde aantal dagen dat er thuis is gewerkt. 
Vorig jaar was een thuiswerkvergoeding nog onbespreekbaar.

Bonussystematiek

Het beoordelingssysteem verandert inhoudelijk niet, alleen de puntenreeks wordt aangepast van 5 stappen naar 0-150%. De hoogte van de bonus zal met de nieuwe systematiek wel anders zijn.
Wat extra uitleg over de begrippen in de formule (Bonus uitkering = On-target bonus percentage (6%) x Bedrijfsprestatie (0-150%) x Eigen beoordeling (0-150%) x verdiende jaarinkomen).
  • On-target bonus percentage (6%): dit percentage was er de afgelopen jaren al en wordt niet aangepast. Is een vast percentage (6% is 40% van het target percentage van 15% voor WL2).
  • Bedrijfsprestatie (0-150%): het geeft aan hoeveel een specifieke business gepresteerd heeft t.o.v. de verwachtingen. Deze factor is niet nieuw, want via WL2 gemiddelde hadden we hier indirect al mee te maken. Echter met de invoering van deze systematiek, zal dan nu voor de individuele WL1 medewerker gekeken worden naar de prestaties van de betreffende business waar hij/zij voor werkt. Dus niet over heel Unilever Nederland.
  • Eigen beoordeling (0-150%): dit is de belangrijkste wijzingen in het nieuwe systeem. De individuele performance gaat nu een rol spelen. De meesten hebben nu een score 3. Dit is in het nieuwe systeem 90-109%.
  • Scoor je 100%, dan wordt het bonusbedrag vermenigvuldigd met 1. Scoor je 109% dan met 1,09, scoor je 90% dan met 0,9 etc.
EEN REKENVOORBEELD:
Bij een jaarinkomen van 50.000 euro:
Score 90% = 0,9 x 6% x € 50.000 = € 2700 euro bruto
Score 100% = 1,0 x 6% x € 50.000 = € 3000 euro bruto
Score 109% = 1,09 x 6% x € 50.000 = € 3270 euro bruto
Score 120% = 1,2 x 6% x € 50.000 = € 3600 euro bruto

Vervolgstappen/consequenties na uitkomst stemming

Onze leden hebben het laatste woord. Er zijn straks 2 mogelijke uitkomsten. Of de meerderheid stemt voor of de meerderheid stemt tegen. Indien de meerderheid instemt, zullen we de cao ondertekenen en worden de afspraken uit het onderhandelingsresultaat zo spoedig mogelijk doorgevoerd.
Als de meerderheid het resultaat afwijst, betekent dit dat we de cao niet zullen kunnen ondertekenen. Het betekent ook dat de medewerkers van Unilever, jij dus, in actie zullen moeten komen voor een beter resultaat. Dat kán ook betekenen dat er gestaakt moet gaan worden. Als onvoldoende mensen hiertoe bereid zijn, komen we in de situatie dat we of alsnog zullen moeten instemmen met dat wat er ligt of moeten we accepteren dat we geen cao hebben. Je kunt je voorstellen dat dat niet bijdraagt aan een sterke onderhandelingspositie de komende jaren.
Bovenstaande zeggen we niet om iemand onder druk te zetten, maar alleen om uit te leggen wat de gevolgen kunnen zijn.  Jij kunt nog tot 13 oktober 16:00 uur je stem uitbrengen. Heb je al gestemd, maar wil je dit aanpassen, stuur mij dan een e-mail a.bulsink@cnvvakmensen.nl   

Heb je nog vragen of wil je wat meer informatie?

Spreek dan één van de kaderleden aan of stuur mij een e-mail. Wil je het hele cao-traject bekijken, ga dan naar de cao-pagina: Cao Unilever | CNV Vakmensen

Mede namens de CNV onderhandelingsdelegatie,
Aletta Bulsink, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2047 1888 / a.bulsink@cnvvakmensen.nl