Cao-overleg Unilever verloopt zeer moeizaam

We hebben je voor de zomervakantie laten weten dat de vakbonden CNV Vakmensen en FNV op 31 augustus weer in gesprek zouden gaan met Unilever over een nieuwe cao. Dat is gisteren gebeurd. Met deze nieuwsbrief willen we je informeren.

Voor de vakbonden en de werknemers is een forse loonsverhoging noodzakelijk om tegemoet te komen aan de hoge inflatie en de hoge prijzen die we allemaal dagelijks voelen. Dat hebben de vakbonden tijdens elk overleg nadrukkelijk herhaald richting de werkgever. Behoud van koopkracht is het minste wat we kunnen vragen.

Loonbod Unilever

Gisteren tijdens het overleg heeft Unilever een tegenbod gedaan op de looneis van FNV (14,3% en automatische prijscompensatie) en CNV Vakmensen (12% voor één jaar). Het loonbod van Unilever is het volgende bij een cao van 2 jaar:

  • 4% per 1 oktober 2023
  • 2% per 1 juli 2024
  • €1000,- bruto als eenmalige uitkering zodra er een cao-akkoord is

Dit is bij elkaar nog geen 3% structureel op jaarbasis, aangezien de voorgestelde loonsverhoging pas ingaat op 1 oktober 2023 en niet op 1 april 2023, de dag waarop de vorige cao is verlopen.

Het verschil tussen de looneis van de vakbonden en het loonbod van Unilever is zeer groot. Het loonbod van Unilever doet op geen enkele wijze recht aan wat werknemers nodig hebben voor behoud van koopkracht. Onze reactie op het loonbod van Unilever is dan ook duidelijk geweest: Unilever moet het loonbod serieus heroverwegen en met een bod komen dat in de buurt komt van koopkrachtbehoud. Zolang dat niet gebeurt, is het voor ons als vakbond onmogelijk om over andere punten verder te praten.

Wat nu? Teken de petitie

Om aan Unilever duidelijk te maken dat een stevige loonsverhoging noodzakelijk is, starten we een petitie. We roepen jou en jouw collega’s op om deze te tekenen, hoe meer werknemers de petitie tekenen des te sterker is het signaal dat we afgeven.

Klik op deze link om de petitie te tekenen

De komende tijd gaan we langs verschillende vestigingen om het gesprek aan te gaan met werknemers. Het volgende gesprek met Unilever is op 26 september. Laat ook jouw stem horen, ga in gesprek met kaderleden en collega’s. Want voor een goede cao hebben we elkaar nodig! Maak daarom je collega lid: ga naar cnv-ledenwerven.nl
Heb je nog vragen? Laat mij dit dan nog weten. Je kan ook terecht op de cao-pagina: Cao Unilever | CNV Vakmensen 

Namens de onderhandelingsdelegatie CNV:
Peter de Boer en Rob Menting
en
Aletta Bulsink, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06-204 71 888 / a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error