Cao-overleg Unilever, eerste onderhandelingsronde

Op dinsdag 13 juni zijn de gesprekken over een nieuwe cao voor de medewerkers van Unilever van start gegaan. Tijdens dit eerste gesprek hebben zowel werkgever als de vakbonden CNV Vakmensen en FNV toegelicht wat de context en insteek is voor deze onderhandelingen.

De context die door Unilever is geschetst

Je werkgever heeft een businessupdate gegeven waarin onderscheid werd gemaakt tussen de resultaten van Unilever wereldwijd en de resultaten in Nederland. Benadrukt werd dat Unilever in Nederland meer omzet heeft gedraaid in 2022 en in het eerste kwartaal van 2023 door prijsstijgingen, maar dat tegelijkertijd het volume aan verkochte producten kleiner is geworden. Ook heeft Unilever toegelicht met welke uitdagingen het bedrijf wereldwijd te maken heeft, zoals klimaatverandering en een onzekere geopolitieke situatie.

De context van de vakbonden

Na de update van Unilever hebben CNV Vakmensen en FNV hun voorstellen gedeeld en toegelicht. Hierbij ligt de nadruk op behoud van koopkracht. Dat is noodzakelijk na een jaar met een uitzonderlijk hoge inflatie. Alle prijzen zijn enorm gestegen maar de lonen van de medewerkers blijven vooralsnog achter.
Cao-onderhandelingen zijn het moment om dat te repareren. Wat de vakbonden betreft is die ruimte er zeker.  Wil je weten wat CNV Vakmensen gewijzigd wil zien in de cao? Je vindt de voorstellenbrief als bijlage bij deze nieuwsbrief. We hebben het aantal voorstellen beperkt zodat er des te meer ruimte over blijft voor een passende loonsverhoging.

Vervolg

Op dinsdag 27 juni staat het volgende overleg gepland tussen de vakbonden en Unilever. Tijdens deze tweede ronde zal er inhoudelijk worden gereageerd op de voorstellen die de vakbonden hebben gedaan. Na deze tweede gespreksronde krijg je uiteraard weer een update van de stand van zaken. Al onze nieuwsbrieven vind je ook op de cao-pagina. Je kan daar meepraten en je vragen stellen. Ga naar de cao-pagina: Cao Unilever | CNV Vakmensen

Vind jij het ook belangrijk dat jij en je collega's een goede cao hebben?

Praat met je collega's, laat zien wat de vakbond voor ze kan doen: Sluit je aan | Lid worden | CNV Vakmensen Laat hen meedoen met CNV Vakmensen!  Als je collega nú lid wordt, dan betaalt hij of zij maar € 20,23 voor de eerste 6 maanden; dat is iets meer dan 3 euro per maand. Ga hiervoor naar de website: cnv-ledenwerven.nl

Heb je vragen of wil je meer weten over deze onderhandelingen of over Unilever?

Stuur mij een mail via a.bulsink@cnvvakmensen.nl Of spreek je collega Peter de Boer of Rob Menting aan: beiden zijn werkzaam op Hive en samen met mij lid van de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen. Andere vertegenwoordigers namens CNV Vakmensen op de werkvloer zijn Natasja den Daas (Weena), Michel Kentie (Hofplein) en Chris Hekker (Hellendoorn).

Aletta Bulsink, onderhandelaar CNV Vakmensen
M 06 2047 1888 / a.bulsink@cnvvakmensen.nl

 

Downloads

Heb je vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error