CNV Vakmensen tekent de nieuwe cao Groothandel in Bloemen en Planten

In de maand augustus legden we je het onderhandelingsresultaat met de werkgevers in deze sector (verenigd in de VGB) ter stemming voor. Met een krappe meerderheid hebben de leden van CNV Vakmensen vóór dit onderhandelingsresultaat gestemd, maar de leden van FNV stemden met een krappe meerderheid juist tégen. Hoe zijn we daar mee omgegaan?

Ongewisse situatie

Het gebeurt niet heel vaak maar het kan dus voorkomen dat de ledenraadplegingen van CNV en FNV een andere uitkomst hebben. En bij een negatieve uitslag geven we elkaar dan de gelegenheid er bij de leden op terug te komen voordat we een definitieve uitslag aan de werkgevers melden. CNV Vakmensen heeft in deze situatie niet anders gehandeld. FNV heeft haar leden opnieuw geïnformeerd en geraadpleegd maar dat heeft niet tot een andere uitkomst geleid, hoe gering het verschil ook was.

CNV Vakmensen tekent de nieuwe cao

Om tot een akkoord te komen heeft de werkgever maar 1 werknemerspartij nodig. In goed overleg met de FNV collega’s is besloten dat CNV Vakmensen de cao tekent, waarna deze van kracht wordt voor alle medewerkers in de sector. Dat deden we pas nadat de werkgevers hadden toegezegd geen wijziging aan te brengen in de samenstelling van de sociale partners, waarmee zij overleg voeren. FNV kan dus ‘gewoon’ haar werk blijven doen en we blijven samen optrekken voor een beter arbeidsvoorwaardenklimaat in deze sector.

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht op 1 juli 2023 in en loopt tot 1 oktober 2024. Omdat er afspraken in staan die er echt toe doen (denk aan het nieuwe loongebouw, de verhoging van het salaris en de reiskosten) zijn we blij dat dit na onze ondertekening allemaal kan doorgaan. Bovendien kan er nu een algemeen verbindend verklaring bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden aangevraagd, waardoor álle medewerkers in de sector ervan kunnen profiteren.

Vragen/opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen over bijvoorbeeld jouw werk of het lidmaatschap kan je bij CNV Vakmensen terecht. Maar als je echt goed geïnformeerd wilt zijn, kan je ook de cao-pagina bezoeken. Je kunt daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen.

Krijg je deze nieuwsbrief per post? Ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/cao's en typ in de zoekbalk Groothandel in Bloemen en Planten en klik dan op jouw cao. Dan kom je op de cao-pagina. Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Log dan in bij mijnCNV en pas en vul jouw gegevens aan. Deze staat op onze website rechtsboven.


Arie Kasper en Jorn van ’t Hof
Bestuurders CNV Vakmensen
E. a.kasper@cnvvakmensen.nl / j.vanthof@cnvvakmensen.nl

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error