Cao-overleg Groothandel in Bloemen en Planten van start

Het cao-overleg in de Groothandel in Bloemen en Planten is onlangs van start gegaan. De vakbonden hebben hun voorstellen voor een nieuwe cao aan de werkgevers (verenigd in de VGB) toegelicht. Onze voorstellenbrief is in de bijlage toegevoegd.

Eerste overlegronde

Tijdens zo’n eerste overleg is het gebruikelijk dat de actuele stand van zaken in een sector wordt besproken en de voorstellen van sociale partners aan elkaar worden toegelicht. Dat bleek een eenzijdige bijdrage van de vakbonden te zijn want de werkgevers hadden nog geen voorstellen voor vernieuwing van de cao.

Werkgeversbijdrage

De werkgevers gaven aan dat de sector worstelt met omstandigheden die moeilijk zijn en niet makkelijk beïnvloedbaar. Dan moet je denken aan de stijgende energie- en vrachtkosten, wetgeving en bijvoorbeeld de gevolgen van Brexit bij in- en uitvoer vanuit en naar Engeland. Bovendien is het wettelijk minimumloon flink gestegen (10% per 1 januari 2023) en dat legt extra druk op de personeelslasten. Per juli 2023 én per 1 januari 2024 zal het wettelijk minimumloon verder stijgen al weten we nog niet over welke percentages het dan gaat.

De stijging van wettelijk minimumloon heeft ertoe geleid dat het zogenaamde loongebouw in de cao moet worden herijkt. De onderste schalen zijn te veel ingedikt en om bijvoorbeeld perspectief op beter betaalde functies te houden moet daarnaar worden gekeken. Deze herijking en de gevolgen daarvan zijn voor de werkgevers kennelijk leidend in hetgeen zij gaan voorstellen voor de nieuwe cao. Onze eerstvolgende cao-afspraak is op 10 mei 2023 en dan weten we waar de werkgevers aan denken.

Vragen/opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen over jouw werk of het lidmaatschap kan je bij Arie Kasper terecht. Maar als je echt goed geïnformeerd wilt zijn, kan je ook de cao-pagina bezoeken. Je kunt daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen.

Krijg je deze nieuwsbrief per post? Ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/caos en typ in de zoekbalk Groothandel Bloemen en Planten en klik dan op jouw cao. Dan kom je op de cao-pagina.
Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga naar www.cnvvakmensen.nl/mijncnv en pas jouw gegevens aan.

Arie Kasper
Bestuurder CNV Vakmensen
M  06 1320 8402
E   a.kasper@cnvvakmensen.nl

Downloads

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error