Cao-overleg Groothandel in Bloemen en Planten vlot niet erg

Op 13 juni 2023 onderhandelen we voor de derde keer over jouw nieuwe cao Groothandel in Bloemen en Planten. De focus is met name gericht op het toekomstbestendig maken van het zogenaamde loongebouw in de cao. Bovendien hebben we voor deze sector behoefte aan inzicht in de mogelijke gevolgen van de nieuwe pensioenwetgeving.

Loongebouw

In de cao staan de loontabellen per functiegroep. Dat noemen we het loongebouw. Omdat dit loongebouw is gebaseerd op het wettelijk minimumloon en de wettelijke verhoging van dat loon moet worden doorgevoerd in de schalen, ontstaat er een scheve verhouding zolang de andere bedragen daarop niet worden aangepast. Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2023 met ruim 10% verhoogd en ook in de maand juli zal het worden verhoogd met enkele procenten.

Pensioen

Nu de nieuwe pensioenwetgeving ook door een meerderheid van de leden van de Eerste Kamer is geaccepteerd zullen we goed moeten kijken wat dit voor consequenties zou kunnen hebben voor jouw pensioen. Mogelijk heeft het geen (negatieve) gevolgen maar we willen daarover wel beter inzicht krijgen. We hebben daarvoor nog ruim de tijd, maar pensioen is uitgesteld loon en daarbij mag niemand tekortkomen.

Cao-overleg

Beide onderwerpen zijn dus aan de orde maar het loongebouw is nu hoofdzaak. Sociale partners willen het loongebouw herijken zodat het toekomstbestendig is en een verhoging van het wettelijke minimumloon niet onmiddellijk zal leiden tot scheefgroei in de tabellen waardoor onder meer perspectief op groei in de loonschaal wegvalt. Hier komt bij dat het wettelijk minimumloon per 1 januari 2024 gebaseerd zal worden op een 36-urige werkweek in plaats van 40 uur. Dit heeft tot gevolg dat het aanvangssalaris van alle groepen dan automatisch al naar ruim € 2326, = stijgt. Op het eerstvolgend overleg hopen we ook hier meer inzicht in te krijgen.

Werkgevers

De werkgevers willen gedurende dit cao-overleg alleen over het loon spreken en de reiskostenvergoeding verhogen van 5 eurocent naar 10 eurocent per kilometer. We spreken dan over een nieuwe cao met een looptijd van 1 jaar. Wij staan in deze tijd niet afwijzend tegen een cao-resultaat waarin bijna uitsluitend over een (goede) loonsverhoging wordt gesproken. Toch hebben we gezegd dat wij ook andere cao-voorstellen bespreekbaar willen houden. Denk aan het verminderen van de wachtdagen bij ziekte en stapsgewijze afschaffing van de leeftijdsschalen in de cao. We houden je van het vervolg op de hoogte!

Vragen/opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen over jouw werk of het lidmaatschap kan je bij Arie Kasper terecht. Maar als je echt goed geïnformeerd wilt zijn, kan je ook de cao-pagina bezoeken. Je kunt daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen.

Krijg je deze nieuwsbrief per post? Ga dan naar www.cnvvakmensen.nl/caos en typ in de zoekbalk Groothandel in Bloemen en Planten en klik dan op jouw cao. Dan kom je op de cao-pagina.
Wil je in het vervolg de nieuwsbrief ook liever digitaal (dus ook sneller) ontvangen? Ga naar www.cnvvakmensen.nl/mijncnv en pas jouw gegevens aan.

Arie Kasper
Bestuurder CNV Vakmensen
M  06 1320 84 02
E   a.kasper@cnvvakmensen.nl

 

 

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error