Een nieuwe cao Groothandel in Bloemen en Planten? Jij mag het zeggen

Opnieuw hadden we een flink aantal overleggen met de werkgevers in deze sector (verenigd in de VGB) nodig om tot afspraken voor een nieuwe cao te komen. Maar is dat gelukt? Werkgevers zeggen te kampen te hebben met enorm stijgende kosten, waardoor de marge op de handel erg mager is. De stijgende kosten worden mede veroorzaakt door de verplichte verhoging van het Wettelijk Minimum Loon met 10% per 1 januari jongstleden en per 1 juli (3%).

Gevolgen voor de inkomensontwikkeling

We hebben ons in dit cao-overleg dan ook met name gefocust op de inkomensontwikkeling en er zijn goede afspraken gemaakt over de inrichting van het nieuwe loongebouw. We leggen je nu een tekst voor van hetgeen er is bereikt na 6 overlegrondes. CNV Vakmensen wilde een betere loonsverhoging voor álle medewerkers maar werkgevers zeggen niets meer te kunnen doen. En dan spreek je in vakbondstaal van een eindbod, welke we nu aan onze leden voorleggen.

Wat zijn de gevolgen van de stijging van het wettelijk minimum loon (WML)?

De onderste 2 loonschalen zijn per 1 januari en 1 juli 2023 ingehaald door de stijging van het WML. Ook zal de stijging van het WML per 1 januari 2024 nog forser uitvallen, omdat het nieuwe WML gebaseerd moet worden op 36 uur per week. De werkweek in jullie sector is 40 uur per week en dat betekent door deze stelselwijziging een stijging van het WML van 11,11%. Hierdoor was het huidige loongebouw niet meer goed toepasbaar en waren wij genoodzaakt dit aan te passen.

De salarissen zijn per functiegroep vermeld in de cao. Die vermelding noemen wij dus een ‘loongebouw’. Omdat de lonen ‘aan de onderkant van het loongebouw’ door de verhoging van het Wettelijk Minimum Loon verhoudingsgewijs enorm zijn toegenomen ontstond er een behoorlijk scheve situatie. We zagen dat in vrijwel alle cao’s terug en dat moest ook hier worden aangepast. Die aanpassingen zijn er gekomen waarbij er een logische indeling van functies en bijbehorende salariëring kwam. Dankzij de inzet van deskundigen is er in deze cao een goed loongebouw tot stand gekomen waarbij we ook van meer perspectief / doorgroei voor de werknemers kunnen spreken.

Salarisverhoging

De salarissen zijn verhoogd maar over de hele linie niet met hetzelfde percentage. Verhoudingsgewijs zijn de salarissen voor de laagstbetaalden mede door de verhoging van het WML meer gestegen dan die voor medewerkers in de overige schalen en ook zijn de jeugdsalarissen behoorlijk gestegen. De algehele salarisontwikkeling heeft tot flinke discussies geleid, bijvoorbeeld over de medewerkers die meer verdienen dan de bedragen welke in het loongebouw staan.

Bij deze nieuwsbrief zijn voorbeelden van salarisontwikkeling voor de verschillende schalen/functies gevoegd. Wij noemen dit ‘maatmensen’ en hebben tot doel inzichtelijk te maken wat de loonsverhoging in de verschillende functies / schalen inhoudt. Let wel, we spreken over een cao voor álle medewerkers in een sector. Die sector is veel groter dan het bedrijf waarin jij werkt. Bovendien is het een minimum cao wat betekent dat jouw werkgever in positieve zin van de cao-regels mag afwijken. Dat zie je bijvoorbeeld al terug in de hoogte van de reiskostenvergoeding.

Voorbeelden 5 maatmensen

In de bijlage zijn de inkomens van 5 maatmensen vermeld, waarbij je de verschillende effecten door het aanpassen van het loongebouw kunt bekijken. De eerste maatmens betreft een medewerker die, mede door stijging van het WML, qua loon er fors op vooruitgaat. De tweede maatmens laat het effect zien, waarbij een medewerker in het nieuwe loongebouw weer perspectief krijgt. Deze persoon kan de komende jaren weer groeien in de salarisschaal. En de laatste maatmens gaat over een medewerker die structureel meer verdient dan de bedragen in het nieuwe loongebouw. Deze medewerker krijgt in het nieuwe loongebouw een persoonlijke toeslag die ook in toekomst met cao-verhogingen wordt geïndexeerd. In vakbondstaal noemen we dat een ‘warme toeslag’.

Wat betekent het nieuwe loongebouw voor jou?

Het komt er op neer dat er een loonstijging is, welke uiteenloopt van 18,78% (laagste loonschaal mede als gevolg van de stijging van het WML) tot 6,24% voor de hoogste loonschaal. Voorbeelden:
  • Maatmens A functiegroep 1 heeft op 1 juli 2023 een maandsalaris is van € 1.995,- en heeft op 1 juli 2024 een maandsalaris van € 2.369,63 inclusief een extra periodiek. Totale verhoging van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 komt dan uit op 18.78%.
  • Maatmens C functiegroep 3 heeft op 1 juli 2023 een maandsalaris is van € 2.273,00 en heeft op 1 juli 2024 een maandsalaris van € 2.469,11 inclusief een extra periodiek. Totale verhoging van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 komt dan uit op 8.63%.
  • Maatmens F functiegroep 6 heeft op 1 juli 2023 een maandsalaris is van € 3.200 en heeft op 1 juli 2024 een maandsalaris van € 3.399,66 inclusief een persoonlijke toeslag van € 79,02 . Totale verhoging van 1 juli 2023 tot en met 1 juli 2024 komt dan uit op 6,24 %.

Zie verder de bijlage. De cao heeft een looptijd van 15 maanden, te weten van 1 juli 2023 tot en met 30 september 2024.

Aanpassing reiskostenvergoeding

Nog maar 2 jaar geleden kwam er een reiskostenvergoeding in deze cao. We spraken toen een geringe vergoeding af maar toen was het belangrijk dat die regeling (eindelijk) in de cao werd opgenomen. De vergoeding wordt nu verhoogd en geleidelijk zal deze naar 22 cent per kilometer stijgen.

Overige onderwerpen

Er zijn nog meer onderwerpen aan de orde gekomen. Die gaan over het demotiebeleid en de pensioenontwikkeling. De nieuwe wet over de toekomst van het pensioenstelsel (WTP) zal ook in deze sector de komende tijd veel aandacht van sociale partners vergen. Daarvan wordt je door ons op de hoogte gehouden. Zie voor alle details de bijlage, welke bij deze nieuwsbrief is gevoegd.

Leden hebben het laatste woord

Na 6 overlegrondes zijn we uitgepraat. We hebben niet de indruk dat er meer te halen valt en daarom leggen nu we dit resultaat wat wij als eindbod zien aan je voor. Hieronder kan je lezen hoe jij jouw stem kan uitbrengen.

HOE STEM JE?

Je kunt als lid digitaal je stem uitbrengen. Je ontvangt na deze nieuwsbrief een apart bericht om te stemmen. Stemmen kan tot 28 augustus 2023.
De cao is voor alle medewerkers in de sector maar jij kan daar als lid van CNV Vakmensen rechtstreeks invloed op uitoefenen. Laat die mogelijkheid niet voorbij gaan!

Vragen/opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen over bijvoorbeeld jouw werk of het lidmaatschap kan je bij CNV Vakmensen terecht. Maar als je echt goed geïnformeerd wilt zijn, kan je ook de cao-pagina bezoeken. Je kunt daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen.

In verband met vakantie zal de onderhandelaar voor deze sector (Arie Kasper) tot 9 september aanstaande worden waargenomen door Willem Kruithof, bestuurder van CNV Vakmensen. Zijn e-mailadres is w.kruithof@cnvvakmensen.nl en telefoonnummer: 06-51601998.

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Ze kunnen ook zelf lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!


Arie Kasper en Jorn van ’t Hof
Bestuurders CNV Vakmensen

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error