Actuele onderwerpen Groothandel in Bloemen en Planten

Recent vond er weer een zgn. periodiek overleg plaats met de VGB-werkgevers in de Groothandel in Bloemen en Planten. Een belangrijk onderwerp was het loongebouw in de cao en de inpassing van de verhoging van het Wettelijk Minimum Loon met ruim 10%. Helaas zit een incidentele verhoging of een eenmalige uitkering er tijdens de looptijd van de cao er niet in.

Opnemen van verhoging Wettelijk Minimum Loon

De regering heeft bepaald dat het Wettelijk Minimum Loon (WML) per 1 januari 2023 moet stijgen met een percentage van 10,15%. Dat moet in alle cao’s worden doorgevoerd en daarop worden de (doorgaans laagste) loonschalen in de cao’s aangepast. Zo ook in die van deze sector.

We zien daarmee dat de verschillen aan de onderzijde van het zgn. loongebouw kleiner worden en dat geeft een scheef beeld voor de schalen welke er net boven staan en waar niets wijzigt. Dat moet anders, want je wilt natuurlijk bij een beter betaalde functie wel wat meer perspectief in jouw loonontwikkeling zien.

Deze discussie voeren we nu met de werkgevers. Omdat het sowieso goed is dat we naar het loongebouw laten kijken, nu ook de functiewaardering eerder dit jaar is vastgesteld, zal een deskundige op dit gebied daarmee aan de slag gaan.

Dalende koopkracht

We hebben er allemaal last van maar als je al weinig te besteden hebt, drukt de enorme inflatie zwaar op de inhoud van je portemonnee. Maar we moeten eten en willen niet in de kou zitten ….

Nu springt de overheid wel bij maar we hadden graag gezien dat werkgevers iets extra’s deden. Zo nemen ook de reiskosten toe terwijl de huidige reiskostenregeling niet kostendekkend is. Jullie zijn dus meer geld kwijt om naar het werk te komen. En al verdienen veel medewerkers in de sector iets meer dan het wettelijk minimumloon, ook zij kunnen nu vaak amper rondkomen.

Werkgevers wijzen erop dat het in de sector bepaald niet goed gaat. Mensen geven nu domweg minder aan bloemen en planten uit. Bovendien zijn er al kwekers “omgevallen” en ook de export loopt terug. Er zijn gelukkig werkgevers die iets extra’s voor de medewerkers doen, maar helaas hebben we er geen collectieve afspraak van kunnen maken.

Cao loopt tot 1 juli 2023

De looptijd van de cao Groothandel in Bloemen en Planten loopt tot 1 juli 2023. Dat betekent dat we in het voorjaar de leden zullen benaderen ons te helpen bij het formuleren van voorstellen voor wijzigingen van deze cao. Het is naar onze mening een cao waaraan nog veel valt te verbeteren, maar roepen jullie ook op ons daarvoor input te geven. Praat er over met je collega’s en laat dit ons weten!

Het is nog steeds een grote zorg dat deze cao misschien niet voor álle werknemers in de sector van kracht kan blijven. Samen met de werkgeversvereniging (VGB) werken we daar wel aan maar er zijn nog (te) veel werkgevers die het kennelijk allemaal wel goed vinden en het belang van een breed gedragen cao niet inzien. Zo begrijpen ze misschien niet dat bijvoorbeeld het pensioen een heel belangrijke arbeidsvoorwaarde is en óók onderdeel is van de cao-afspraken. Afijn, hoe het ook gaat, we zullen je blijven informeren!

We wensen je nu al vast heel fijne feestdagen en een prima 2023!

Vragen/opmerkingen?

Daarvoor kan je terecht bij Arie Kasper, bestuurder in deze sector. Via onderstaande gegevens kan je hem bereiken.

CNV Vakmensen
Arie Kasper,
M. 06 1320 8402
E. a.kasper@cnvvakmensen.nl

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error