Woondiensten: negatieve reactie van Aedes op ultimatum

Vorige week vrijdag 17 november 2023 deed CNV Vakmensen een laatste oproep aan Aedes om gehoor te geven aan de gestelde eisen. Aedes kreeg een week bedenktijd. Vandaag, vrijdag 24 november 2023 om 10.00 uur verstreek de reactietermijn. Op het laatste nippertje (09.48 uur) ontvingen we van Aedes een negatieve inhoudelijke reactie op ons ultimatum. Aedes volhardt in het eindbod. CNV Vakmensen is teleurgesteld in de houding van Aedes. Gezamenlijk gaan de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie nu het actietraject in.

Aedes volhardt in eindbod

In het ultimatum stelde CNV Vakmensen Aedes voor de laatste maal in de gelegenheid om tegemoet te komen aan de voorstellen van CNV Vakmensen inzake een nieuwe cao Woondiensten. Voorstellen die bij herhaling zijn toegelicht en die de volle steun van de achterban genieten. De focus in de voorstellen ligt op loon. Gezamenlijke vakbonden gaan voor:

  • Herstel koopkracht: Door de lage loonsverhogingen in 2022 en 2023 hebben alle werknemers fors aan koopkracht ingeboet. Aedes verzuimt om in haar reactie de opgelopen achterstand in 2022 en 2023 mee te rekenen.
  • Afschaffing systematiek aanpassingsbedrag: Door vast te houden aan het aanpassingsbedrag zijn de werknemers in de schalen C t/m H verder achterop geraakt. Voor herstel koopkracht zal voor hen een flinke stap extra gezet moeten worden.
  • Structurele loonsverhoging in centen en procenten: Ook in referentiecao’s wordt een dergelijke verhoging toegepast.

Aedes wijst de door CNV Vakmensen in het ultimatum gestelde eisen af en houdt vast aan het op 10 oktober 2023 door Aedes gedane eindbod. In het eindbod van Aedes is er geen sprake van koopkrachtherstel. De werknemers in de sector Woondiensten blijven achter de feiten aan hollen. Aedes houdt bovendien onvoldoende rekening met de verwachting van de inflatie voor 2024. In het eindbod van Aedes krijgen werknemers verschillende verhogingen van 7% tot 10% afhankelijk van werkgever en salarisschaal.

Zonder onderbouwing goochelt Aedes met cijfers. Aedes spreekt in haar berichten naar buiten toe over een loonsverhoging van 10%. Er is geen sprake van een loonsverhoging van 10%, hooguit 8%. In de reactie op het ultimatum heeft Aedes de hoogte van de looneis van vakbonden berekend. Volgens de rekenmeesters zou de geëiste loonstijging van vakbonden op 16% uitkomen. Dit percentage is onjuist en komt uit de lucht vallen.

Het had Aedes gepast om in plaats van in de verdediging te schieten, het eindbod van tafel te halen en te luisteren naar de wensen van de werknemers. 

De reactie van Aedes op ons ultimatum tref je in de bijlage aan.

Actietraject

De gezamenlijke vakbonden starten nu het actietraject. Vanaf maandag 27 november 2023 kunnen  er in de sector acties plaatsvinden. Acties heb je in allerlei soorten en maten. Creatief en ludiek, maar ook hardere acties. Een belangrijk element van de acties is de verrassing. Om te voorkomen, dat Aedes van te voren roet in het eten gooit, maken we ons acties pas vlak van te voren bekend. Let dus goed op je mailbox, informeer elkaar. Actievoeren doen we samen.

In de komende tijd hoor je meer van ons.

Een mooi initiatief is de dringende oproep van een ondernemingsraad aan haar bestuurder. Een dringende oproep aan haar bestuurder om Aedes op andere gedachten te brengen. De ondernemingsraad wijst in haar schrijven op het belang van koopkrachtcompensatie. Een voorbeeld, dat navolging verdient. De voorbeeldbrief tref je in de bijlage aan.

Ondersteuning gevraagd

Bij het voorbereiden van acties en bij het uitvoeren van de acties hebben we jullie hulp hard nodig, we kunnen het niet alleen. Heb je ideeën, plaats ze op onze cao-pagina.
Wil je meehelpen bij het voorbereiden en/of uitvoeren van acties, meld je aan bij actiecoördinator Roel van Riezen: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl.

Meepraten en reageren

Voor velen is actievoeren nieuw en wellicht roept het een hoop vragen op. Wat houdt actievoeren in, wat wordt er van mij verwacht, welke mogelijke gevolgen heeft actievoeren voor mij. Als we gaan staken, krijg ik dan een stakingsuitkering en hoe hoog is die uitkering? Heb je vragen over het ultimatum of over het vervolgtraject, stel ze gerust. Op onze cao-pagina Woondiensten kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga hier naar jouw cao-pagina. Zo blijf je altijd op de hoogte van jouw cao.

Lid worden

Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan €20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Meer informatie kun je vinden op https://www.cnv-ledenwerven.nl/.

Namens CNV Vakmensen,
Ronald Everard (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en
Stan Westerink (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),

Robbim Heins
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 19 87
E  r.heins@cnvvakmensen.nl

 

Downloads

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error