Stem nu over de nieuwe Pensioenregeling Woondiensten

Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Dat is bepaald in de Wet toekomst pensioenen, die in 2023 is aangenomen. Aan deze wet ging een jarenlange discussie over de pensioenen in Nederland vooraf. Nu de nieuwe wet is aangenomen, moeten Pensioenfondsen hun regels aanpassen. Zij kunnen hierbij hun eigen keuzes maken. Hierbij moeten ze rekening houden met de gevolgen van de nieuwe pensioenregels voor verschillende groepen, zoals actieve deelnemers, oud-deelnemers en gepensioneerden. Ook bij SPW zal de pensioenregeling moeten veranderen. We adviseren je dan ook deze nieuwsbrief goed en helemaal te lezen! We nodigen je uit om deel te nemen aan de informatie-bijeenkomsten. Het woord is aan de leden, tot maandag 15 april 11.00 uur kun je jouw stem uitbrengen!

Wat er aan vooraf ging?

Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Dat is bepaald in de Wet Toekomst Pensioenen, die in 2023 is aangenomen. Aan deze wet ging een jarenlange discussie over de pensioenen in Nederland vooraf. Deze discussie leidde uiteindelijk tot het Pensioenakkoord dat in 2019 door sociale partners op landelijk niveau werd gesloten.

Nu de nieuwe wet is aangenomen, moeten Pensioenfondsen hun regels aanpassen. Zij kunnen hierbij hun eigen keuzes maken. Hierbij moeten ze rekening houden met de gevolgen van de nieuwe pensioenregels voor verschillende groepen, zoals actieve deelnemers, oud-deelnemers en gepensioneerden.

Ook bij SPW zal de pensioenregeling veranderen. We adviseren je dan ook deze nieuwsbrief goed en helemaal te lezen!

Waarom was de Wet Toekomst noodzakelijk?

  • Slechter pensioen bij wisselen van baan. De oude pensioenwet heeft vooral voordelen voor werknemers die lang bij één werkgever en in één sector werken. Dat komt tegenwoordig minder vaak voor dan vroeger. Nu wisselen veel mensen vaker van baan en van sector, waardoor ze een minder goed pensioen opbouwen.
  • Jongeren betalen voor ouderen. In de oude pensioenwet betaalt iedere deelnemer dezelfde (procentuele) premie. Daardoor gaat een deel van de premie die jongeren betalen naar het pensioen van ouderen. Dat mag straks niet meer.
  • Pensioen kan niet altijd meestijgen met de prijzen. In de oude wet mogen de pensioenen alleen maar meestijgen met de prijzen als het pensioenfonds genoeg geld in kas heeft om alle toekomstige pensioenen te kunnen betalen. Om de financiële situatie van het pensioenfonds (de dekkingsgraad) te bepalen, speelt de rente een grote rol. De afgelopen jaren was de rente vaak erg laag. Daardoor konden pensioenen niet meestijgen met de prijzen of zelfs helemaal niet verhoogd worden.

Sociale partners aan zet

CNV Vakmensen heeft, samen met Aedes, FNV, De Unie en het bestuur van SPW, in de afgelopen jaren veel vergaderd over de vernieuwing van het pensioen. We hebben informatie verzameld, voorwaarden opgesteld waaraan de vernieuwde pensioenregeling moet voldoen en berekeningen gemaakt. Het eindresultaat is een transitieplan. In dit transitieplan staat:
  • wat de kenmerken zijn van de vernieuwde pensioenregeling,
  • waarom organisaties van werkgevers en werknemers hiervoor hebben gekozen,
  • hoe de overgang naar de vernieuwde pensioenregeling zal gaan,
  • wat de gevolgen zijn voor de verschillende groepen,
  • wat de gevolgen zijn van het afschaffen van de doorsneepremie en
  • welke compensatie deelnemers die er eventueel erop achteruitgaan hiervoor kunnen krijgen.

Op de cao-pagina vind je morgen een samenvatting van het Transitieplan en het volledige Transitieplan onder het kopje meer downloads.

De nieuwe pensioenregeling in een notendop

Cao-partijen hebben gekozen voor een Solidaire Premie Regeling (SPR). In deze regeling:
  • Blijft het levenslang pensioen voor gepensioneerden en partnerpensioen bestaan;
  • Bouw je een persoonlijk pensioenvermogen op;
  • Staat de premie vast maar het pensioen niet;
  • Worden risico’s met elkaar gedeeld.

Daarbij:

  • Betalen werkgevers en werknemers, net als nu, gezamenlijk 27% pensioenpremie;
  • Is het doel een ouderdomspensioen van 80% (-5%/+5%) van de gemiddelde pensioengrondslag;
  • Willen we dat doel met minimaal 50% kans behalen: in de regeling zijn maatregelen opgenomen om schommelingen op te vangen:
  • Is de ambitie dat het pensioen waardevast is;
  • Wordt de pensioenleeftijd de AOW-leeftijd van de deelnemer;
  • Is er een nabestaandenpensioen (op risicobasis) van 40% van het loon bij overlijden vóór pensionering en 70% van het ouderdomspensioen bij overlijden ná pensionering;
  • Is er een wezenpensioen (op risicobasis) voor kinderen tot 25 jaar (ongeacht of ze studeren) van 14% van het loon bij overlijden vóór pensionering en 14% van het ouderdomspensioen bij overlijden ná pensionering;
  • Blijft de regeling voor het arbeidsongeschiktheidspensioen nagenoeg gelijk;
  • Blijven de persoonlijke keuzemogelijkheden rondom pensionering, zoals die er nu zijn, bestaan.

Meer toelichting in een webinar ‘Toekomst Pensioen Woondiensten’

Het gaat hier om een ingewikkeld onderwerp. We kunnen ons dan ook voorstellen dat je graag meer toelichting krijgt op de toekomst van het pensioen in de Woondiensten. Daarom organiseren de vakbonden CNV Vakmensen, samen met FNV en De Unie, een online webinar. Tijdens dit webinar geven we uitleg en kunnen jouw vragen beantwoord worden. Daarom is ook de directeur van SPW bij het webinar aanwezig.

Het webinar wordt drie keer georganiseerd, namelijk op:

  • Maandag 8 april van 19.30 – 21.00 uur
  • Woensdag 10 april van 13.30 – 15.00 uur
  • Vrijdag 12 april van 09.30 – 11.00 uur

Meld je hier aan en je krijgt de link voor het webinar een dag van tevoren toegestuurd.

Breng je stem uit!

Pensioen is een belangrijke collectieve arbeidsvoorwaarde. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van de cao. Nu de pensioenregeling verandert heb jij als CNV-lid, nét als bij een nieuwe cao, stemrecht. Het gaat hier over serieus geld, dus is het belangrijk dat je je stem uitbrengt. Morgen ontvangen jullie een nieuwsbrief met daarin een link om te stemmen. Houd daarom je mailbox goed in de gaten! Stemmen kan tot maandag 15 april 11.00 uur. Stemmen die na die tijd binnenkomen, tellen niet meer mee.

Leden van CNV Vakmensen krijgen de stemmogelijkheid separaat toegestuurd.

Let op: je stem gaat over de inhoud van de nieuwe pensioenregeling op basis van het Transitieplan dat cao-partijen in de Woondiensten hebben opgesteld; je stem gaat niet over de ‘Wet Toekomst Pensioen’ (deze wet is inmiddels door de Tweede- en Eerste Kamer aangenomen).

Hoe gaat het verder?

De ledenraadpleging van CNV en de andere vakbonden loopt tot maandag 15 april (11.00 uur). Op basis van de uitkomst van de stemming zal er een definitief besluit van vakbondszijde volgen over het transitieplan. De bestuursleden van Aedes zullen in april ook een definitief besluit nemen over het transitieplan.
Als de vakbonden en Aedes instemmen met het transitieplan, dan start SPW met de uitvoering van het plan. De overstap naar de nieuwe regeling gaat dan plaatsvinden op 1 januari 2026.

Meepraten en reageren

Heb je vragen en/of opmerkingen; op onze cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga hier naar jouw cao-pagina

Lid worden

Er gebeurt veel in de sector Woondiensten. Onlangs is er een mooie cao voor de sector Woondiensten tot stand gekomen. Ook het maken van een transitieplan voor de sector Woondiensten, waarin recht wordt gedaan aan deelnemers, oud-deelnemers en gepensioneerden heeft heel wat voeten in aarde gehad. Het vakbondslidmaatschap loont. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan € 24,- voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Voor meer informatie over een collega lid maken ga naar CNV leden werven


Robbim Heins
bestuurder CNV Vakmensen
M: + 31 6 5160 1987
r.heins@cnvvakmensen.nl

Downloads