Woondiensten: na weken van acties eindelijk onderhandelingsresultaat!

De wekenlange acties voor een fatsoenlijke loonsverhoging hebben hun vruchten afgeworpen. Dankzij jullie acties bereikten de vakbonden en Aedes op woensdag 17 januari een onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao Woondiensten. Alle corporatiemedewerkers gaan er 10% op vooruit. Het aanpassingsbedrag is van de baan. Een resultaat waar jullie hard voor geknokt hebben en waar jullie recht op hebben. Binnenkort is het woord aan de leden en kunnen jullie je stem uitbrengen.

Onderhandelingsresultaat op woensdag 17 januari bereikt


Jullie strijd voor een goede cao is niet voor niets gebleken. De krachtige signalen die jullie met elkaar afgaven zijn uiteindelijk door Aedes toch verstaan.
Op uitnodiging van Aedes hervatte cao-partijen de onderhandelingen op woensdag 17 januari 2024 en zijn met elkaar tot een onderhandelingsresultaat gekomen.

De vakbonden CNV Vakmensen, FNV en De Unie spraken met Aedes af dat de komende cao in totaal 15 maanden gaat duren; van 1 januari 2024 tot 1 april 2025. Vanaf de ingangsdatum gaan de lonen met 10% omhoog, ook voor de mensen die een aanpassingsbedrag hebben. Verder is afgesproken dat er 2% eindejaarsuitkering komt voor medewerkers die zo’n uitkering nog niet hebben. Bovendien zal er komende periode een nader onderzoek plaatsvinden naar verdere uitvoering van deze decemberbonus.

In deze nieuwsbrief informeren we jullie over de inhoud van het onderhandelingsresultaat. In de bijlage treffen jullie de volledige tekst van het onderhandelingsresultaat aan.

Alvorens het onderhandelingsresultaat aan jullie voor te leggen, moet de cao+-commissie (CNV kaderleden die werkzaam zijn in de sector Woondiensten) er nog een klap op geven. Begin volgende week wordt het onderhandelingsresultaat aan jullie ter stemming voorgelegd. Er ligt nu een onderhandelingsresultaat. Er is pas een cao, als een meerderheid van de stemmende leden zich vóór het tot stand komen van een cao heeft uitgesproken.

Per 1 januari 2024 structurele loonsverhoging van 10% voor iedereen

De werkgevers, verenigd in Aedes, wilden lange tijd niet meer bieden dan een loonsverhoging van 8%. En voor de mensen met een aanpassingsbedrag slechts 7%. Een eindbod, dat ver onder de maat was. 
Jullie acties hebben er toe geleid, dat Aedes met een substantieel beter bod is gekomen.
Cao-partijen kwamen met elkaar een structurele loonsverhoging van 10%, ingaande 1 januari 2024 overeen. 
Het werk van corporatiemedewerkers wordt steeds zwaarder en complexer en de werkdruk neemt alsmaar toe.  Ondertussen liepen jullie  salarissen mijlenver achter op de inflatie. Vandaar dat deze flinke structurele loonsverhoging op zijn plaats is.

Systeem van aanpassingsbedragen wordt afgeschaft

Het aanpassingsbedrag hing vele jaren als een donkere wolk boven de cao-tafel. Veel betrokken corporatiemedewerkers zat deze afspraak uit het verleden dwars en vonden de maatregel onrechtvaardig. Het systeem van aanpassingsbedragen wordt nu afgeschaft. Dat is een enorme plus voor betrokken medewerkers. Voor betrokken medewerkers op het eindniveau schaal E t/m H en O, betekent het dat de korting op de overeengekomen structurele loonsverhoging niet langer wordt toegepast. Voor de medewerkers in E scheelt dat op jaarbasis een bedrag van €372,- bruto in de portemonnee, Voor de medewerkers in F t/m H en O een brutobedrag van €420,-
Gezamenlijke vakbonden zijn verheugd dat het aanpassingsbedrag van tafel is.

Structurele eindejaarsuitkering

Er wordt in de Cao Woondiensten een structurele eindejaarsuitkering geïntroduceerd. De eindejaarsuitkering bedraagt 2% en wordt uitbetaald in 2024. Voor de medewerkers die nog geen eindejaarsuitkering hebben is dit een plus.  De eindejaarsuitkering is eerder uitgebreid aan de onderhandelingstafel besproken. Aanvullend hebben cao-partijen nu afgesproken dat alle bestaande bedrijfseigen regelingen bevroren worden (er vindt de komende jaren dus geen afbouw plaats.) Voor de volledige afspraak verwijs ik naar de inhoud van het onderhandelingsresultaat. In latere toelichtingen zullen cao-partijen met rekenvoorbeelden komen.

Stagevergoeding voor jongeren

Voor jongeren komt er een stagevergoeding van €400,- bruto per maand bij een full time dienstverband (ongeacht opleidingsniveau). Bij een parttime dienstverband geldt de vergoeding naar rato.
Cao-partijen gaan samen met het loopbaan-en ontwikkelingsfonds FLOW aan de slag om het aantal stageplaatsen in de sector Woondiensten uit te breiden.
De instroom van jongeren in onze sector is hard nodig.

Meepraten en reageren

Op onze cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen: https://www.cnvvakmensen.nl/bouw/woondiensten/cao-woondiensten/.  
Uiteraard ben ik benieuwd naar jullie eerste reacties! Laat op onze cao-pagina weten wat je er van vindt.

Lid worden

Het is niet zonder slag of stoot gegaan. Het heeft behoorlijk wat energie gekost, maar samen hebben we een mooi onderhandelingsresultaat tot stand gebracht. Het vakbondslidmaatschap loont. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen.  Je collega betaalt dan €24,- voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van €20,-. Meer informatie kun je vinden op Leden werven leden.

Volgende week ontvangen jullie het stemformulier. Dan kun je je uitspreken over het onderhandelingsresultaat.
Het woord is dan aan jullie!

Mede namens Ronald Everard, kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie,
Stan Westerink, kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie,

Robbim Heins, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1987 / r.heins@cnvvakmensen.nl 

Downloads