Leden stemmen in met Pensioen Transitieplan Woondiensten

De afgelopen periode is door de vakbonden CNV, FNV en De Unie het transitieplan Wet toekomst pensioenen Cao-partijen sector Woondiensten ter stemming voorgelegd. Afgelopen maandag 15 april verstreek de reactietermijn. Bij CNV heeft een grote meerderheid van de leden vóór het transitieplan gestemd. Ook bij de andere bonden was een grote meerderheid vóór het transitieplan.

Ook het Aedes bestuur heeft ingestemd. Het transitieplan is hiermee tot stand gekomen. Voor het SPW-bestuur volgt nu een intensieve periode, waarbij alles, samen met uitvoerder APG, in het teken staat van verdere uitwerking en voorbereiding. Doel is om de overgang van de pensioenregeling per 1 januari 2026 te doen plaatsvinden.

Grote meerderheid CNV-leden stemmen vóór pensioen-transitieplan

De uitslag van de stemming over het transitieplan Wet toekomst pensioenen cao-partijen sector Woondiensten is bekend.  Bij CNV heeft een grote meerderheid van de leden, die een stem hebben uitgebracht vóór het transitieplan gestemd. De verdeling van de stemmende leden zag er als volgt uit:

  • 80,3% van de stemmende leden was vóór de totstandkoming van het transitieplan.
  • 19,7% was tegen.
  • Ook bij FNV en De Unie was een grote meerderheid van de stemmende leden vóór.
  • Ook aan Aedes-zijde is men akkoord gegaan. 

Zorgvuldig voorbereidingstraject aan vooraf gegaan

Het tot stand brengen van het transitieplan heeft heel wat voeten in aarde gehad. Cao-partijen en het SPW-bestuur zijn in maart 2021 met de voorbereidingen gestart. Stap voor stap is het gehele proces doorlopen. Cao-partijen gingen zeer regelmatig met SPW aan de slag in kennis-, verdiepings-, en werksessies. De organisatie van de sessies lag in de handen van het SPW-bestuur, de inhoudelijke kennisdeling werd verzorgd door uitvoerder APG. Ook vanuit de eigen organisaties werden vakbonden van kennis en know how voorzien. Welke keuzes liggen voor en wat vinden vakbonden belangrijk. In het gehele traject zijn vakbonden ondersteund door betrokken kaderleden.
Om te peilen of we op de goede weg zaten, is in de cao-commissie Woondiensten (betrokken leden, werkzaam in de sector Woondiensten) de pensioentransitie herhaaldelijk inhoudelijk aan de orde geweest. Voor betrokken leden (lees; kaderleden) van de vakbonden CNV, FNV, De Unie is er 2 maal een gezamenlijke bijeenkomst georganiseerd.
Met de instemming van de leden is er nu een mijlpaal bereikt en kan de volgende stap gezet worden.

Hoe nu verder?

Nu de leden hebben ingestemd met het transitieplan zullen cao-partijen het transitieplan op korte termijn aanbieden aan het bestuur van SPW. Het bestuur SPW kan dan, samen met uitvoerder APG, vervolgens aan de slag met de verdere uitwerking en de voorbereiding van de overgang van de pensioenregeling per 1 januari 2026.
Om de overgang zo spoedig mogelijk te laten verlopen wacht het bestuur en de uitvoerder nog een hectische en intensieve periode. CNV heeft er alle vertrouwen in dat zij zich tot het uiterste in zullen spannen om de overgang per 1 januari 2026 te doen slagen.

Pensioen een ingewikkeld, maar belangrijk onderwerp

De overgang van het pensioen naar het nieuwe stelsel is een ingewikkeld onderwerp. Het is ingewikkeld, maar ook belangrijk. Na een arbeidzaam leven moet jouw pensioen naast je AOW, en wellicht nog andere inkomstenbronnen voor jou en gezinsleden voor een financieel zorgeloze oude dag zorgen. Op diverse manieren informeerden vakbonden jullie in de afgelopen periode over dit ingewikkelde onderwerp:

  • in de begeleidende nieuwsbrief bij de stemprocedurestond algemene informatie over het transitieplan en achtergronden.
  • De afgelopen periode zijn er voor de achterban van de drie vakbonden gezamenlijke webinars georganiseerd. De webinars zijn goed bezocht en positief ontvangen. De directeur van het Bestuursbureau was aanwezig om op lastige vragen antwoord te geven.

Meepraten en reageren: ga naar de cao-pagina

We verwijzen je graag naar de cao-pagina waar je een alle documenten aantreft onder Meer downloads, waaronder een samenvatting van het transitieplan en een leesbare versie transitieplan aantreft: Cao Woondiensten | CNV 
We willen je dringend verzoeken de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen op deze pagina waar je met al jouw vragen terecht kunt. Heb je dus vragen en/of opmerkingen, ga dan naar de cao-pagina, Je kan op deze pagina meepraten over dit traject of reageren, ook op anderen.
Daanraast verwijzen we je graag naar de website van het SPW. Daar is ook leerzame informatie te vinden over de overgang naar het nieuwe stelsel: https://www.spw.nl/over-spw/vernieuwd-pensioenstelsel

Lid worden

Er gebeurt veel in de sector Woondiensten. Onlangs spraken we een mooie cao voor de sector Woondiensten af. Met het tot stand komen van het transitieplan voor de sector Woondiensten is er een belangrijke stap gezet naar een toekomstbestendig pensioen. Het vakbondslidmaatschap loont. Is jouw collega nog geen lid? Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan € 24,- voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Voor meer informatie over een collega lid maken, ga naar www.cnvvakmensen.nl/werf-een-lid/ 

Robbim Heins, bestuurder CNV
M 06 5160 1987 / r.heins@cnv.nl

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error