Cao Woondiensten: onderteken de petitie!

Na de 3e onderhandelingsronde zijn vakbonden terug naar hun achterban gegaan. ‘De achterban is aan zet’ kopten we in onze nieuwsbrief van 3 weken geleden. CNV Vakmensen organiseerde inmiddels 3 digitale bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn goed bezocht. Vakbonden ontvangen veel waardering en steun voor hun inzet. Nu zetten we een stap verder: we willen aan Aedes een signaal afgeven. Onderteken de petitie!

Achterban aan zet

In de digitale bijeenkomsten draaide het om de inzet van de vakbonden.
Koopkrachtherstel, centen en procenten, stopzetten toepassing aanpassingsbedrag.
Onze inzet kan op veel steun en waardering van de achterban rekenen.

Herstel koopkracht

De cijfers spreken voor zich. Volgens de cijfers van het CBS en de verwachtingen van De Nederlandse Bank bedraagt de inflatie 10,0% (2022), 4,2% (2023) en 3,7% (2024). De loonsverhogingen worden berekend over de vorige loonsverhoging (vergelijk: rente over rente). Het komt neer op een inflatie over de periode 2022 t/m 2024 van bijna 19%.
Werknemers in de sector Woondiensten ontvingen in 2022 een loonsverhoging van 3% en in 2023 van 2,4%.
(Voor de oude medewerkers in het einde van de schalen C t/m H en O ging daar nog het aanpassingsbedrag van af).
De gekregen loonsverhoging komt neer op 5,5%
Voor medewerkers met het aanpassingsbedrag ongeveer op 3,6%.
Tel uit je winst.

Rechter rijtje.

In vergelijking met loonafspraken in andere cao's zijn we in sporttermen inmiddels in het rechter rijtje beland. We bevinden ons in de degradatie zone. Of zoals een lid het zij tijdens de bijeenkomst: "andere sectoren halen ons met gierende banden in."

Centen en procenten. 

Gezamenlijke vakbonden leggen een gezamenlijke structurele looneis op tafel van €83,- bruto per maand plus 11%. 
Het bedrag van € 83,- bruto per maand komt neer op bijna €1000,- per jaar.
Door een looneis op tafel te leggen van centen en procenten hebben vakbonden oog voor zowel de lage, midden- en hoge inkomens.
Ook in andere cao's wordt deze systematiek toegepast. Een markant voorbeeld is de cao Gemeenten.

Toepassen aanpassingsbedrag. 

Daarover is de achterban eensgezind: "het toepassen van het aanpassingsbedrag is achterhaald, niet meer van deze tijd".

Personeel als sluitpost van de begroting.

In de discussie over de loonsverhoging verwijst Aedes naar de maatschappelijke verantwoordelijkheid om de huren voor de huurders betaalbaar te houden. De branche heeft niet alleen een verantwoordelijkheid naar de huurders, maar ook naar de werknemers werkzaam in de sector. Toen het water de medewerkers aan de lippen stond, gaf Aedes niet thuis. Om te voorkomen, dat werknemers stoppen in de sector woondiensten geldt: Aedes wees zuinig op je personeel.
"Als je goed wil zijn voor de huurder, moet je ook goed zijn voor de medewerker; het werk moet gedaan worden."

Corporaties hebben veel knoppen om aan te draaien. Veel geld stroomt weg naar inhuur van externen, hoge bouwkosten, voeren van procedures met milieuorganisaties, zoeken van bouwlocaties, enzovoort. Het is aan de corporatie om daar een verantwoorde keuze in te maken. Door de koppeling te maken tussen loon en en betaalbaarheid van de woningen wordt de bal te gemakkelijk neergelegd bij de werknemer. Het personeel mag niet gezien worden als sluitpost van de begroting.

Aanbod: konden jij en je collega's tot nog toe nog niet een bijeenkomst bijwonen? Ik ben graag bereid om bij voldoende belangstelling digitaal dan wel in de corporatie zelf met jullie het gesprek aan te gaan. Als daar belangstelling voor is, laat het mij weten: r.heins@cnvvakmensen.nl.

De achterban is aan zet: teken de petitie!

Op dinsdag 10 oktober 2023 worden de onderhandelingen vervolgd. Gezamenlijke vakbonden willen een krachtig signaal afgeven aan Aedes. Het signaal, dat wij als vakbonden niet alleen staan. Het signaal, dat de inzet van de vakbonden gesteund wordt door de achterban. Gezamenlijke vakbonden maakten een petitie. We willen jullie verzoeken om bijgaande (zie bijlage) petitie digitaal te ondertekenen met jouw naam (bij voorkeur ook met de corporatie, waar je werkzaam bent) via onderstaande link:

https://q.crowdtech.com/sZKxvo5f20aZYYFO-9vyaQ 

Attendeer jouw collega ook op de petitie. Hoe meer collega's de petitie ondertekenen, des te beter.

Graag ontvangen we jullie reacties uiterlijk 6 oktober retour!
Op dinsdag 10 oktober bieden we de petitie aan.

Meepraten en reageren

Als CNV Vakmensen kunnen we de ondersteuning vanuit de achterban goed gebruiken. Laat je horen, maak je mening kenbaar op de cao-pagina. Het gaat immers om jouw cao. Op de cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen:

https://www.cnvvakmensen.nl/bouw/woondiensten/cao-woondiensten/

Krijg je deze nieuwsbrief per post, dan vind je op deze pagina ook de deelnamelink van de digitale bijeenkomsten.

Lid worden

Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan €20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap. En jij ontvangt een cadeaubon van €20,-!
Meer informatie kun je vinden op https://www.cnv-ledenwerven.nl/

Namens CNV Vakmensen,

Ronald Everard (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en
Stan Westerink (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),

Robbim Heins
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1987
E r.heins@cnvvakmensen.nl

Downloads