Cao Woondiensten noodkreet achterban: herstel koopkracht!

Afgelopen week organiseerde CNV Vakmensen 3 driekwartbijeenkomsten. Leden konden zich uitspreken of zij bereid waren om het actietraject in te gaan. De uitslag was overduidelijk. 93% van de aanwezige leden stemde vóór acties. CNV Vakmensen gaat Aedes een ultimatum stellen. Het is aan Aedes om gehoor te geven aan de gestelde eisen. Als Aedes de oproep naast zich neerlegt, gaan we het actietraject in.

Wederom een krachtig signaal aan Aedes: laat werknemers niet in de kou staan!

Na 4 onderhandelingsrondes legde Aedes het eindbod op tafel. Voor wat betreft de loonparagraaf behelsde het eindbod een loonsverhoging van 8% en een eindejaarsuitkering van 2% (echter, alleen voor corporaties waar nog geen eindejaarsuitkering/bedrijfseigenregeling van 2% is overeengekomen). Aedes houdt vast aan het aanpassingsbedrag en wil geen structurele loonsverhoging afspreken in centen en procenten. Vakbonden gaan voor herstel koopkracht, afschaffen aanpassingsbedrag en een structurele uitkering in centen en procenten. De gezamenlijke looneis van vakbonden bedraagt € 83,- bruto per maand, plus 11%. Aedes koos ervoor om niet verder te onderhandelen door een eindbod op tafel te leggen. Aedes heeft hierbij verzuimd om daadwerkelijk te gaan onderhandelen met de bonden en recht te doen aan alle werknemers in de sector.

CNV Vakmensen heeft het eindbod ter stemming aan jullie voorgelegd. Meer dan 90% stemde tegen het eindbod. Op maandag 30 oktober 2023 heeft CNV Vakmensen Aedes van de uitslag op de hoogte gesteld. Aedes heeft inhoudelijk niet gereageerd. Vervolgens heeft CNV Vakmensen het vervolgtraject in gang gezet.

In vervolg op de ledenraadpleging over het eindbod, organiseerde CNV Vakmensen in de afgelopen periode 3 digitale informatie- en driekwartbijeenkomsten. In die digitale bijeenkomsten informeerden wij leden en niet-leden over het proces en de inhoud van het eindbod. De aanwezige leden konden zich via een digitale stemming uitspreken over de actiebereidheid.

De uitslag van de digitale stemming was helder. Vanuit de leden is een duidelijk signaal gegeven; 93,4% van de aanwezige CNV-leden heeft vóór het actietraject gestemd. 6,7% was tegen het in gang zetten van een actietraject.

Komende week gaan vakbonden aan de slag met het opstellen van een ultimatum. Op vrijdag 17 november 2023 ontvangt Aedes ons ultimatum. In het ultimatum doen vakbonden een oproep aan Aedes om het eindbod van tafel te halen en tegemoet te komen aan de redelijke eisen van vakbonden. Indien Aedes geen gehoor geeft aan de oproep, gaan vakbonden het actietraject in.

Nadruk leggen op maatschappelijke opgave

Aedes heeft het in haar nieuwsbrieven over maatschappelijk kapitaal. De leden in de driekwartvergaderingen legden de klemtoon op maatschappelijke opgave. In de sector Woondiensten ligt een grote maatschappelijke opgave. De sector Woondiensten moet zorgen voor het op peil brengen van de woningvoorraad, invulling geven aan de energie-transitie, verduurzaming van woningen en in het aardbevingsgebied aan de slag gaan met het versterken van huizen. De corporatie-medewerker staat er voor opgesteld om invulling te geven aan deze maatschappelijke opgave tegen de achtergrond van een samenleving die zich verhardt. De corporatie-medewerker heeft dagelijks te maken met huurders met korte lontjes of huurders met verward gedrag. Harde woorden, scheldpartijen en bedreigingen komen steeds vaker voor.

Oproep aan Aedes: investeer in menselijk kapitaal

Tijdens de 3e onderhandelingsronde is door de vakbonden gezamenlijk een petitie aangeboden met meer dan 9.000 handtekeningen. De tekst van de petitie liet aan de duidelijkheid niets te wensen over:

“Koopkracht voor medewerkers is investeren in de corporatie van de toekomst!”

Om handen en voeten te kunnen geven aan de grote maatschappelijke opgave, heeft de sector Woondiensten gemotiveerde corporatie-medewerkers hard nodig. In een tijd waar ook de sector Woondiensten te maken heeft met krapte op de arbeidsmarkt, is investeren in de medewerker en dus investeren in de corporatie van de toekomst noodzakelijk. De corporatiemedewerker mag niet de sluitpost van de begroting zijn.

Voor alle helderheid zetten we de redelijke eisen nog een keer op een rij:

  • Herstel koopkracht: door forse inflatie en hoge energieprijzen is een inhaalslag noodzakelijk om koopkrachtbehoud mogelijk te maken. De prijzen in de supermarkt liggen nog steeds hoog. We sluiten met elkaar een cao af voor 2024. In haar rekensommen dient Aedes 2024 ook mee te nemen. Anders blijft de sector ook na 2024 in het rechterrijtje staan;
  • Schaf het aanpassingsbedrag af: de dringende oproep van de corporatiemedewerker aan Aedes om het aanpassingsbedrag niet meer toe te passen is tot nog toe aan dovemans oren gericht. Voor de medewerkers met een aanpassingsbedrag was de loonsverhoging in 2022 => 2,1% en in 2023 => 1,5%. Dat staat in schril contract met de hoge inflatie in voorafgaande periode;
  • Verstrek een loonsverhoging in centen en procenten: de medewerkers die het hardst door de hoge inflatie getroffen zijn, verdienen een extra steun in de rug. CNV Vakmensen stelt een structurele loonsverhoging voor in centen en procenten. Ook in referentiecao’s wordt een dergelijke verhoging toegepast.

Meepraten en reageren

Op onze cao-pagina Woondiensten kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga hier naar jouw cao-pagina. Zo blijf je altijd op de hoogte van jouw cao.

Lid worden

Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan € 20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Meer informatie kun je vinden op https://www.cnv-ledenwerven.nl/.

Namens CNV Vakmensen, 

Ronald Everard (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en 
Stan Westerink (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie), 

Robbim Heins 
Bestuurder CNV Vakmensen 
M 06-51 60 19 87 
E r.heins@cnvvakmensen.nl  

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error