Cao Woondiensten: eindbod Aedes volstrekt onder de maat

Aan het eind van de vierde onderhandelingsronde legde Aedes een eindbod op tafel. De cao+-commissie Woondiensten is unaniem: leg het eindbod met een negatief advies ter stemming aan de leden voor. Leden kunnen tot maandag 30 oktober 12.00 uur hun stem uitbrengen. CNV Vakmensen organiseert 3 informatiebeenkomsten om uit te leggen wat een eindbod is, maar ook om uit te leggen hoe belangrijk het is om te stemmen.

Oordeel cao-commissie Woondiensten unaniem

Afgelopen vrijdag is in een digitale bijeenkomst van de cao-commissie Woondiensten (actieve CNV-leden, werkzaam in de corporatiesector) het eindbod van Aedes besproken. Het oordeel van de cao+-commissie is unaniem: leg het eindbod van Aedes met een negatief advies ter stemming aan de leden voor. Daarnaast adviseert de cao-commissie om informatiebijeenkomsten te organiseren. Informatiebijeenkomsten waarin het standpunt van CNV Vakmensen wordt uitgelegd, uitgelegd wordt wat een eindbod is en waarom het eindbod met een negatief advies wordt voorgelegd.

Informatiebijeenkomsten

Het komt er nu op aan. Laat je goed voorlichten over het belang van je stem uitbrengen. CNV Vakmensen organiseert volgende week 3 digitale informatiebijeenkomsten. Leden en introducées zijn van harte welkom.

  1. dinsdag 24 oktober: 15.30 uur - 17.00 uur. Klik hier om op 24 oktober deel te nemen aan de vergadering
  2. woensdag 25 oktober: 08.00 uur - 09.30 uur. Klik hier om op 25 oktober deel te nemen aan de vergadering 
  3. donderdag 26 oktober: 13.00 uur - 14.30 uur. Klik hier om op 26 oktober deel te nemen aan de vergadering  

Om zoveel mogelijk leden en introducées deel te laten nemen, hebben we de bijeenkomsten op verschillende dagen en tijdstippen georganiseerd.

Negatief advies

CNV Vakmensen legt het eindbod met een negatief advies ter stemming aan jullie voor. CNV Vakmensen adviseert haar leden dus om tegen te stemmen. Het eindbod van Aedes voldoet niet aan de opdracht die door de achterban herhaaldelijk aan CNV Vakmensen is meegegeven.
De opdracht aan CNV Vakmensen is:

  • herstel koopkracht. Immers, de overeengekomen loonsverhogingen in 2022 en 2023 zijn ver achtergebleven bij de inflatie. Werknemers hebben fors aan koopkracht ingeboet.
  • Afschaffen systematiek aanpassingsbedrag. Er is door de medewerkers in de eindschalen C tot en met H fors ingeleverd. Zij zijn in koopkracht nog verder achteropgeraakt. Het wordt tijd, dat de toepassing van het aanpassingsbedrag wordt afgeschaft.
  • Loonsverhoging in centen en procenten. Werknemers die het hardst getroffen zijn, verdienen een extra steun in de rug. 

Bij het tot stand komen van de opdracht is CNV Vakmensen niet over één nacht ijs gegaan. De opdracht kwam tot stand op basis van:

  • vier digitale achterban-raadraadplegingen, digitale enquête onder leden en niet-leden, beraadslaging cao-commissie. De opdracht is daarna krachtig herbevestigd:
    - boodschap van 3 digitale bijeenkomsten na 3e onderhandelingsronde is: houd voet bij stuk.
    - 9041 werknemers ondertekenden de gezamenlijke petitie. De boodschap was niet mis te verstaan.
  • "Koopkracht voor medewerkers is investeren in de corporatie van de toekomst".

Halsstarrige houding Aedes

Bij het in ontvangst nemen van de petitie gaf Aedes aan, het signaal van de werknemers serieus te nemen. In de praktijk blijkt daar echter niets van. Aedes houdt halsstarrig vast aan: marktconformiteit, toepassen aanpassingsbedrag, loonsverhoging in enkel procenten. Enkele kritische kanttekeningen bij het eindbod van Aedes (het eindbod vinden jullie nogmaals in de bijlage):

  • In haar nieuwsbrief kopt Aedes: "eindbod werkgevers: in totaal 10% loonsverhoging in 2024". Deze kop is pertinent onjuist. Aedes biedt een structurele loonsverhoging van 8% + 2% eindejaarsuitkering.
    Een eindejaarsuitkering is geen loon; je bouwt er geen pensioen over op en er wordt geen vakantiegeld over berekend. Het telt niet mee bij vaststellen hoogte WW-uitkering en het valt onder het bijzonder belastingtarief.
    Werknemers, werkzaam in een corporatie die reeds een eindejaarsuitkering of een bedrijfseigen regeling (bijvoorbeeld kerstgratificatie, paaspremie, zomerbonus e.d.) van meer dan 2% ontvangen, krijgen de eindejaarsuitkering niet. 
    Na afloop van de cao komen bestaande eindejaarsuitkeringen weer ter discussie te staan.
    Een werknemer met vele jaren dienstverband, eind schaal H, met een eindejaarsuitkering van 2% ontvangt in het eindbod van Aedes het volgende: Een loonsverhoging van 8% -/- 0,9% (aanpassingsbedrag) = 7,1 %.
  • Aedes geeft aan een inhaalslag te maken. Aedes vergeet daarbij dat we onderhandelen over de cao 2024. In haar berekeningen wordt 2024 niet meegenomen. Bij het tot stand komen van een cao overeenkomstig het eindbod van Aedes zouden we in vergelijking met andere referentie-cao's in 2024 gelijk weer achter de feiten aan hollen.
  • Geen herstel koopkracht.
  • Vasthouden aan Aanpassingsbedrag. Aedes houdt vast aan het toepassen van het aanpassingsbedrag. Aedes gaat daarbij volstrekt aan de signalen van de werkvloer voorbij. Werknemers in de schalen E t/m H hebben de balen van het aanpassingsbedrag. (de schalen C en D hebben dit jaar niet meer van doen met het aanpassingsbedrag).
  • Enkel procenten. De medewerkers die het financieel het zwaarste hebben gehad, krijgen geen extra steun in de rug. Aedes stelt dat met een loonsverhoging in centen en procenten het loongebouw uit zijn verband zou geraken. Aedes onderbouwt de stelling niet. Vakbonden doen juist een evenwichtig voorstel: centen en procenten. Alle inkomensgroepen profiteren daarvan.

Op enkele andere onderwerpen zet Aedes een stap. Dat is echter in het totaal onvoldoende.

Het woord is aan de leden: breng je stem uit

Helaas heeft de krachtige boodschap van de petitie Aedes niet over de streep getrokken. Aedes houdt halsstarrig vast aan haar eigen standpunten. CNV Vakmensen legt het eindbod nu ter stemming aan de leden voor. CNV Vakmensen adviseert haar leden om tegen te stemmen. Alleen leden kunnen geldig een stem uitbrengen en ontvangen hiervoor separaat de mogelijkheid om te stemmen. Laat je stem horen en breng uiterlijk 30 oktober 12.00 uur jouw stem uit. Stemmen die daarna binnenkomen, tellen niet mee in de uitslag.

Meepraten en reageren

Op onze cao-pagina kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen: https://www.cnvvakmensen.nl/bouw/woondiensten/cao-woondiensten/ Krijg je deze nieuwsbrief per post, dan vind je op deze pagina ook de deelnamelink van de digitale bijeenkomsten.

Lid worden

Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan € 20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap. Meer informatie kun je vinden op www.cnv-ledenwerven.nl

Mede namens Ronald Everard, kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie,
Stan Westerink, kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie.
Robbim Heins, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1987 / r.heins@cnvvakmensen.nl

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error