Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Het ultimatum aan Aedes is vandaag verzonden. CNV Vakmensen doet een laatste oproep aan Aedes om gehoor te geven aan de gestelde eisen. De reactietermijn verstrijkt op vrijdag 24 november 2023 om 10.00 uur. Mocht Aedes vóór die tijd niet of onvoldoende gereageerd hebben, dan gaan we het actietraject in. De vakbonden trekken daarin gezamenlijk op. Het is aan Aedes of ze het zover laat komen.

Voortraject

CNV Vakmensen heeft in de afgelopen periode drie digitale informatie- en driekwartbijeenkomsten georganiseerd. Leden konden zich uitspreken over de actiebereidheid. Vanuit de leden is een duidelijk signaal gegeven. Een overgrote meerderheid van de aanwezige CNV-leden heeft vóór het in gang zetten van het actietraject gestemd. Het eindbod van Aedes moet van tafel.

Voor wat betreft de loonparagraaf behelsde het eindbod een loonsverhoging van 8% en een eindejaarsuitkering van 2% (echter, alleen voor corporaties waar nog geen eindejaarsuitkering/bedrijfseigenregeling van 2% is overeengekomen). Aedes houdt vast aan het aanpassingsbedrag en wil geen structurele loonsverhoging afspreken in centen en procenten. Aedes zal over de brug moeten komen. In de nieuwsbrief van afgelopen dinsdag 14 november 2023 berichtten we jullie hier over.

Consistente lijn

De CNV-leden ondersteunen de consistente lijn van CNV Vakmensen in het cao-traject, van voorstellenbrief naar het stellen van een ultimatum. Vandaag is het ultimatum gesteld.

De inzet voor de voorstellenbrief van CNV Vakmensen was mede gebaseerd op de arbeidsvoorwaardenenquête onder de leden. Namens de leden riep CNV Vakmensen Aedes op om de koopkracht te herstellen en de opgelopen achterstand in te halen.

Tijdens de derde onderhandelingsronde is door de vakbonden gezamenlijk een petitie aangeboden met meer dan 9.000 handtekeningen. De tekst van de petitie liet aan de duidelijkheid niets te wensen over:

“Koopkracht voor medewerkers is investeren in de corporatie van de toekomst!”

Vervolgens is het eindbod van Aedes ter stemming aan de leden voorgelegd. En ook de vervolgstap: het in gang zetten van het actietraject wordt nu door de leden gesteund. Op basis van de uitkomsten van de driekwartbijeenkomsten heeft de Cao+-commissie Woondiensten de uitslag van de driekwartbijeenkomsten gewogen en zich uitgesproken voor het in gang zetten van het actietraject.

CNV Vakmensen heeft Aedes steeds op de hoogte gehouden. Aedes is stap voor stap meegenomen in het gehele proces door middel van: voorstellenbrief, petitie, voorleggen eindbod, uitslag eindbod, organiseren driekwartbijeenkomsten, uitslag driekwartbijeenkomsten en gaan stellen van een ultimatum. Ondanks alle kansen om het eindbod van tafel te halen en tegemoet te komen aan de redelijke eisen van vakbonden, heeft Aedes dit verzuimd.

Ultimatum

De wijze van uitroepen van driekwartbijeenkomsten zijn vastgelegd in de statuten. Het in gang zetten van een actietraject is met waarborgen omkleed. Dat geldt ook voor het vervolgtraject na de driekwartbijeenkomsten. Je kunt niet gelijk tot acties overgaan. Dat moet zorgvuldig gebeuren. Het ultimatum is een laatste oproep aan Aedes om het niet tot acties te laten komen. Aedes krijgt een week bedenktijd om op haar schreden terug te keren. CNV Vakmensen hoopt uitdrukkelijk, dat Aedes deze kans aangrijpt en het niet tot acties laat komen. Aedes is aan zet. Het ultimatum treffen jullie in de bijlage aan.

Voorbereidingen actietraject

Uiteraard zijn we nu al bezig met het voorbereiden van het actietraject. We trekken daarin gezamenlijk met andere vakbonden op. Degenen die de vorige keer het actietraject hebben meegemaakt, weten het nog wel.

Je hebt acties in allerlei soorten en maten:

-             Organiseren van ontbijtjes om de achterban te informeren;
-             Maken van flyers, posters e.d.;
-             Bij de corporaties langs gaan;
-             Ondernemingsraden informeren;
-             Het gesprek aan gaan met corporatiebestuurders;
-             Het voeren van een werkstaking behoort ook tot de mogelijkheden;
-             Enz.

We zijn benieuwd naar jullie ideeën.

Bij het voorbereiden van acties en bij het uitvoeren van de acties hebben we jullie hulp hard nodig, we kunnen het niet alleen. Heb je ideeën, plaats ze op onze cao-pagina.

Wil je meehelpen bij het voorbereiden en/of uitvoeren van acties, meld je aan bij actiecoördinator Roel van Riezen: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl.

Meepraten en reageren

Voor velen is actievoeren nieuw en wellicht roept het een hoop vragen op. Wat houdt actievoeren in, wat wordt er van mij verwacht, welke mogelijke gevolgen heeft actievoeren voor mij. Als we gaan staken, krijg ik dan een stakingsuitkering en hoe hoog is die uitkering? Heb je vragen over het ultimatum of over het vervolgtraject, stel ze gerust.

Op onze cao-pagina Woondiensten kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ga hier naar jouw cao-pagina. Zo blijf je altijd op de hoogte van jouw cao.

Lid worden

Maak jouw ongeorganiseerde collega nu lid van CNV Vakmensen. Je collega betaalt dan € 20,23 voor de eerste 6 maanden van het lidmaatschap en jij ontvangt als aanbrenger van het nieuwe lid een cadeaubon van € 20,-. Meer informatie kun je vinden op https://www.cnv-ledenwerven.nl/.

Namens CNV Vakmensen,

Ronald Everard (kaderlid en lid onderhandelingsdelegatie) en
Stan Westerink (kaderlid en plaatsvervangend lid onderhandelingsdelegatie),

Robbim Heins
Bestuurder CNV Vakmensen
M
06-51 60 19 87
E   
r.heins@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error