Acties in de Woondiensten: hoe en waarom?

Lees hier de details

Vakbonden CNV, FNV en De Unie zijn een actietraject gestart voor een fatsoenlijke loonsverhoging in de komende cao Woondiensten. Via de reguliere cao-onderhandelingen lukte het namelijk niet om het eens te worden. Corporaties gaven niet thuis!

Waarom acties?

Het werk van jou als corporatiemedewerkers wordt steeds zwaarder en complexer. De werkdruk neemt toe, maar ondertussen loopt jouw salaris mijlenver achter op de inflatie. In 2022 kreeg je 3% en in 2023 2,4%. Ver onder de inflatie waardoor je een enorme koopkrachtachterstand hebt opgelopen. Daarom eisen we nu een structurele loonsverhoging van €83,- bruto per maand plus 11%. Maar de werkgevers gaan daar niet mee akkoord.

Dit willen de werkgevers

De werkgevers, verenigd in Aedes, gaan tot nu toe niet verder dan 8%. En als je een aanpassingsbedrag hebt slechts 7%. Verder willen ze je wel tegemoetkomen via een eindejaarsuitkering, maar alleen als je die nog niet hebt. Dat schiet voor veel mensen dus niet op.

Acties tot nu toe

In oktober 2023 ondertekenden al meer dan 9.000 mensen een petitie weten voor fatsoenlijke koopkrachtcompensatie. Daarna volgden er korte regionale werkonderbrekingen door het hele land. Inmiddels zijn de acties opgeschaald naar 24-uursstakingen, nog steeds regionaal.

Hoe nu verder?

De bonden blijven hun acties net zo lang opschalen totdat jij gehoord wordt. Dat betekent dat we doorgaan tot werkgevers akkoord gaan met een fatsoenlijke koopkrachtherstel en -behoud voor jou.

Laatste ontwikkelingen

Inmiddels zijn we benaderd door werkgeversvereniging Aedes met het verzoek om weer aan tafel te gaan. Uiteraard zijn wij bereid om het gesprek met werkgevers te hervatten. Maar op dit moment is niet bekend wat werkgevers te bieden hebben. Een afspraak voor overleg wordt op korte termijn gepland. Uiteraard houden we jullie van het vervolg op de hoogte.

Heb je een vraag?

Op de cao-pagina staat onderaan een overzicht met veel gestelde vragen over het actietraject. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact op met het Actiecentrum via mail of telefoon