Proces functiewaardering toegelicht door SDO

Op 5 maart hebben de vakbonden met SDO gesproken over het functiewaarderingstraject. Hoe is dit proces verlopen, welke uitkomsten zijn hieruit gekomen en wat betekent dit voor de werknemers? In deze nieuwsbrief wordt dit toegelicht.

Aanleiding updaten functiehuis
Mede op verzoek van de vakbonden is het updaten van het functiehuis gestart. Er waren óf geen functieomschrijvingen óf van jaren geleden die nooit meer geactualiseerd zijn. Op basis van functieomschrijvingen worden functies gewogen (welke taken en verantwoordelijkheden wordt van een functie verwacht), punten worden toegekend en afhankelijk van het totaal aantal punten wordt een functie ingeschaald in een bepaalde schaal waar een minimum en maximum salaris aan gekoppeld is. Dit proces doet SDO niet zelf, maar is door de AWVN gedaan en vindt plaats op een zo goed mogelijke objectieve manier. Dat wil zeggen, als de functiewaarderingsspecialisten van de vakbonden hetzelfde traject doorlopen, zouden zij op dezelfde uitkomst moeten uitkomen als de AWVN. Bij het updaten van een functiehuis bestaat er altijd een risico dat functies uiteindelijk lager worden ingeschaald, maar gelijkblijvend of hoger kan dus ook.

Opstellen functieomschrijvingen
Jullie werkgever heeft toegelicht hoe dit proces door AWVN is opgepakt. Voor een aantal functies zijn gesprekken gevoerd tussen AWVN, leidinggevenden en werknemers en heeft de AWVN op basis hiervan functieomschrijvingen opgesteld. Die zijn vervolgens getoetst onder andere bij HR, leidinggevende en de werknemers met wie gesprekken zijn gevoerd. Voor een aantal andere functies heeft SDO zelf een functieomschrijving opgesteld die ook getoetst is met de werkvloer. Deze werkwijze is gebruikelijk voor het opstellen van functieomschrijvingen en wordt dan ook onderschreven door de vakbonden, omdat werknemers op deze manier invloed hebben op wat in de functieomschrijving is komen te staan.

Weging en inschaling
De AWVN onderzoekt hoe zwaar een functie is, kent punten toe en het totaal aantal punten leidt tot inschaling in een bepaalde schaal. Schalen hebben puntengrenzen, dus het is mogelijk dat functie A een ander puntentotaal heeft dan functie B, maar dat ze wel in dezelfde schaal zijn ingedeeld. Daarnaast wordt dus echt gekeken naar de functie zelf en niet naar wie de functie uitoefent. Met andere woorden, als werknemer X meer kennis en kunde heeft dan werknemer Y, maar beiden hebben dezelfde functie, dan zullen zij ook in dezelfde schaal worden ingedeeld. Wel kan er verschil zijn in welke trede zij zijn ingedeeld.

Uitslag en gevolgen voor werknemers
Als een functiehuis wordt geüpdatet, zijn er diverse uitkomsten mogelijk:

  1. Een functie wordt hoger ingeschaald dan voorheen

Dan ontvangt de werknemer die deze functie uitvoert het salaris van de hogere schaal. Indien een werknemer een Persoonlijke Toeslag had op basis van het verleden, wordt deze Persoonlijke Toeslag verrekend in het nieuwe salaris.

  1. Een functie blijft in dezelfde schaal als voorheen

Dan behoudt de werknemer hetzelfde salaris en verandert er dus niets.

  1. Een functie wordt lager ingeschaald dan voorheen

Dan zijn er verschillende afspraken:

  • Werknemers ouder dan 50 jaar: voor hen verandert het salaris niet. Ondanks dat zij in een lagere schaal zijn ingedeeld, behouden zij het huidige salaris. Het basissalaris wordt bijgesteld naar de lagere schaal en de werknemer krijgt een Persoonlijke Toeslag dat het gat met het oude salaris dicht. Deze Persoonlijke Toeslag groeit mee met toekomstige cao loonsverhogingen, waardoor de werknemer er niet op achteruit gaat.
  • Werknemers jonger dan 50 jaar: voor hen verandert de opbouw van het salaris wel. Zij ontvangen hun basissalaris op basis van de lagere schaal. Daarnaast ontvangen zij een Persoonlijke Toeslag die het verschil overbrugt tussen het nieuwe basissalaris en hun oude salaris. Over het nieuwe basissalaris worden toekomstige cao loonsverhogingen toegepast. Over de Persoonlijke Toeslag niet, dit blijft een vast bedrag en wordt dus ook niet afgebouwd. Indien een werknemer een oude Persoonlijke Toeslag had, wordt deze Persoonlijke Toeslag opgenomen in de nieuwe Persoonlijke Toeslag. Gevolg is dat het basissalaris dus lager wordt, de Persoonlijke Toeslag hoger, maar per saldo houdt de werknemer in eerste instantie hetzelfde inkomen.

SDO heeft toegelicht dat ongeveer 55% van de werknemers in dezelfde schaal is ingedeeld en dus hetzelfde salaris behouden. Ongeveer 20% van de werknemers is hoger ingeschaald en ongeveer 25% van de werknemers is lager ingeschaald. Of dit dus gevolgen heeft voor het salaris van deze werknemers, is afhankelijk van de afspraken, zoals hierboven beschreven.

Als uitzondering eenmalig positief afgeweken van cao afspraak werknemers jonger dan 50 jaar
In de cao staat een afspraak opgenomen voor werknemers jonger dan 50 jaar. Omdat de afspraak in de cao op meerdere manieren te interpreteren is, hebben SDO en de vakbonden met elkaar afgesproken hier eenmalig positief van af te wijken. Als in de toekomst weer een functiewaarderingstraject uitgevoerd wordt, dan geldt deze eenmalige positieve afwijking niet en wordt de cao gevolgd. We zullen de huidige afspraak in de cao meenemen voor de volgende cao onderhandelingen, zodat er een duidelijk afspraak in de cao komt die nageleefd moet worden.
Ter verduidelijking: een Persoonlijke Toeslag is een vast onderdeel van het salaris en kan niet zomaar afgeschaft worden. Ook in de toekomst kunnen geen afspraken met terugwerkende kracht gemaakt worden die de Persoonlijke Toeslag negatief beïnvloeden.

Bezwaar maken of in beroep gaan
Als jij vindt dat de uiteindelijke inschaling van jouw functie niet correct is, kun je bezwaar maken. In de cao is hiervoor een stappenplan opgenomen in Hoofdstuk 3, Artikel 2. In het kort: je geeft schriftelijk bij jouw leidinggevende aan dat je bezwaar wil maken, die zet dit door naar de HR afdeling en vervolgens wordt aan AWVN verzocht nogmaals naar de weging en inschaling te kijken. Ben je het dan alsnog niet eens met deze uitkomst? Dan kun je de functiewaarderingsspecialisten van de vakbonden laten meekijken. Hierop volgt weer een uitkomst en deze is dan bindend. Als je bezwaar wilt maken, geef dit dan door aan de vakbondsbestuurder, zodat wij inzicht hebben in hoeveel leden bezwaar willen maken.

SDO heeft uitvoerig toelichting gegeven op het functiewaarderingsproces aan de vakbonden. Op basis hiervan lijkt het uitgevoerde proces goed te zijn verlopen. Heb je vragen, opmerkingen of zorgen? Deel dit met een van de kaderleden of vakbondsbestuurders. Deze nieuwsbrief en andere nieuwsbrieven kun je terug lezen op: Cao Sime Darby Oils | CNV Vakmensen - Voeding | CNV Vakmensen

Walter Looman, kaderlid FNV
Nermin Hrnjcic, kaderlid FNV
Cem Lacin, bestuurder FNV

Henk Born, kaderlid CNV
Erik Kouwenberg, kaderlid CNV
Diana Kraan, bestuurder CNV
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl