Kom naar ledenraadpleging: SDO wil pensioenregeling verslechteren

Jullie huidige pensioenregeling bij PGB loopt op 31-12-2023 af. SDO en vakbonden zijn daarom in overleg om een afspraak te maken over jullie pensioenregeling vanaf 1-1-2024. Maar SDO en vakbonden staan ver uit elkaar. Waar SDO 2 opties heeft voorgesteld om jullie pensioenregeling te verslechteren, hebben de vakbonden een optie voorgesteld om meer te gaan betalen om jullie huidige pensioenregeling te behouden. Wij nodigen alle leden van FNV en CNV Vakmensen uit om naar de ledenraadpleging te komen op 5 december om te laten weten wat jullie hiervan vinden.

Afspraken uit het verleden
Elk jaar in november of december hebben SDO en de vakbonden een pensioenoverleg om te bespreken of de huidige afspraken (zoals een totale premie van 23% van het pensioengevend salaris) voldoende is om de huidige pensioenregeling te kunnen uitvoeren bij PGB. In de afgelopen 3 jaar bleek telkens dat 23% premie niet genoeg was en hebben we hier aanvullende afspraken over gemaakt:

  • Zo zijn we overeengekomen dat in 2021 het tekort aan premie gefinancierd is uit het depot. Dit depot is inmiddels leeg.
  • Daarom hebben we in 2022 afgesproken dat de premieverhoging betaald wordt door de werknemers. Hiervoor hebben jullie toentertijd een loonsverhoging van 3,7% ontvangen waarvan die 0,7% bedoeld was als compensatie. Achteraf bleek dat de premie verhoogd moest worden met 0,6% ipv 0,7%.
  • In 2023 kwam de totale premie uit op 24,4%. Ook in dit geval is de premie verhoogd en heeft SDO 0,8% betaald en bleven werknemers de 0,6% betalen.

Kortom in alle vorige 3 jaren zijn SDO en vakbonden overeengekomen om de pensioenregeling niet te verslechteren en is dus gebleken dat 23% premie gewoonweg een te lage premie is.

Voorstel SDO
Maar voor 2024 geeft SDO aan dat zij niet bereid zijn om wederom de premie te verhogen, omdat de personeelskosten al gestegen zijn door de 10% loonsverhoging uit de laatste cao afspraak. Jullie werkgever geeft aan dat zij willen terugvallen op de originele afspraak dat als de premie niet toereikend is het opbouwpercentage te verlagen of het nabestaandenpensioen op opbouwbasis aan te passen naar deels risicobasis. Sterker nog, SDO wil terug naar de oorspronkelijke premieafspraak van 23%, waar werkgever 20% betaalt en werknemer 3%. Dat betekent dat wat SDO nu aan werkgeversdeel betaalt (20,8%) weer verlaagd wordt (20%).

Voorstel vakbonden
Wij willen voorkomen dat jullie pensioenregeling verslechtert en hebben dus de optie voorgesteld om wederom de premie te verhogen. Zeker met in het achterhoofd dat er in 2024 onderhandeld wordt tussen SDO en vakbonden over de nieuwe pensioenregeling passend in het nieuwe pensioenstelsel heeft het de voorkeur om de huidige pensioenregeling te behouden en zeker niet te verslechteren. Je kunt beter een goede regeling omzetten naar een nieuwe regeling, dan een slechtere regeling omzetten naar een nieuwe regeling. Daarnaast houdt het voorstel van jullie werkgever in dat jullie, de werknemers, mogen inleveren en SDO niets bijdraagt, sterker nog, minder gaat betalen dan nu. Het komt SDO wel heel goed uit als kosten voor pensioen worden verlaagd, terwijl de werknemers er op achter uit gaan.

Ledenraadpleging
We organiseren met spoed een ledenraadpleging, omdat we de situatie aan jullie willen uitleggen en de gevolgen willen toelichten. Bovendien hebben jullie het laatste woord in wat er afgesproken wordt over jullie nieuwe pensioenregeling en willen wij dus van jullie weten hoe jullie hierin staan. Pensioen lijkt een ver-van-je-bed-show, maar is een zeer belangrijke arbeidsvoorwaarde, namelijk het inkomen nadat je met pensioen gaat. Kortom, hoewel het erg kort dag is, is het wel zeer belangrijk dat jullie komen naar de ledenraadpleging op:

  • Dinsdag 5 december
  • Aanvang: 13.30 uur en 15.15 uur
  • Locatie: Sime Darby Room

Tot dan!

Ook dit proces over jullie pensioenregeling wordt bijgehouden op onze cao pagina van SDO: Cao Sime Darby Oils | CNV Vakmensen - Voeding | CNV Vakmensen

Namens

Walter Looman, kaderlid FNV
Nermin Hrnjcic, kaderlid FNV
Cem Lacin, bestuurder FNV

Henk Born, kaderlid CNV
Erik Kouwenberg, kaderlid CNV
Diana Kraan, bestuurder CNV
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl