Nieuwe cao Sime Darby Oils

SDO en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV zijn een nieuwe cao overeengekomen die loopt van 1 juli 2020 tot en met 30 september 2021. Nadat de FNV leden het eindbod van SDO hadden afgewezen en de voorbereidingen voor acties gaande waren, is er een onderhandelingsresultaat bereikt.
Hoewel de CNV leden hadden ingestemd met het eindbod van SDO, vonden de FNV leden het eindbod onacceptabel en waren bereid om over te gaan tot collectieve acties. Tijdens de voorbereidingen zijn SDO en FNV nieuwe afspraken voor een nieuwe cao overeengekomen.
  • De looptijd van de nieuwe cao is 15 maanden, van 1 juli 2020 tot en met 30 september 2021.
  • Per 1 juli 2020 wordt een loonsverhoging toegekend van 2,5%. In de salarisverwerking van november zal dit worden meegenomen.
  • SDO en de vakbonden zullen voor 15 december 2020 met elkaar in gesprek gaan over het maken van afspraken naar aanleiding van het landelijk pensioenakkoord. Onder andere de mogelijkheid om 3 jaar voorafgaand aan de AOW leeftijd te stoppen met werken, welke financiële tegemoetkoming hiervoor geregeld wordt en een onderzoek naar het opzetten van een tijdspaarfonds worden in dit gesprek besproken.
  • SDO spant zich in om banen te creëren voor mensen die onder de doelgroep van de Participatiewet vallen.
  • De gedifferentieerde WGA premie wordt volledig door SDO betaald.
  • De werkgeversbijdrage conform de AWVN regeling wordt gecontinueerd.
  • Overige afspraken in de cao blijven gehandhaafd.
Omdat bovenstaande afspraken een verbetering is ten opzichte van het eindbod waarmee de meerderheid van de CNV leden had ingestemd, hoeft dit onderhandelingsresultaat niet voorgelegd te worden aan de CNV leden. De FNV leden hebben hier uiteraard wel over gestemd en de meerderheid is akkoord, waarmee een nieuwe cao een feit is.

Het is een lang en moeizaam proces geweest, maar we kunnen tevreden zijn met het resultaat.

Als er vragen of opmerkingen zijn, laat het ons dan vooral weten.

Namens de CNV onderhandelingsdelegatie
Henk Born en Erik Kouwenberg,

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl