CNV leden stemmen in met verbeterde eindbod SDO

De meerderheid van de CNV leden die tijdens een van de drie sessies van de ledenvergadering op 19-10-2020 aanwezig waren, heeft ingestemd met het verbeterde eindbod van SDO. Dit is inmiddels bekend gemaakt aan jullie werkgever. De meerderheid van de FNV leden heeft dit eindbod niet geaccepteerd en is actiebereid. Hoe nu verder?
Nadat zowel de leden van CNV Vakmensen als de leden van FNV het eerste eindbod van SDO hebben afgewezen, heeft jullie werkgever gereageerd door het eindbod aan te passen en te verbeteren naar:
  • Looptijd van de cao 15 maanden (1-7-2020 tot en met 30-9-2021)
  • Toekenning van de gemiddelde CPI van 2020 per 1-7-2020. Dit houdt in dat de gemiddelde inflatie van 2020 wordt gecompenseerd door dit percentage met terugwerkende kracht vanaf 1-7-2020 toe te kennen aan het salaris. Het gemiddelde zal begin januari 2021 bekend worden, zodat de verwerking in de salarisronde van januari of februari wordt meegenomen.
  • Voor 15 december 2020 overleggen SDO en de vakbonden over het maken van afspraken in het kader van eerder stoppen met werken naar aanleiding van het pensioenakkoord.
De leden van CNV Vakmensen en FNV hebben dit verbeterde eindbod neutraal voorgelegd gekregen tijdens een van de drie sessies van de ledenvergadering op 19-10-2020. Helaas hebben wij deze ledenvergadering buiten op een parkeerplaats moeten houden, omdat wij zeer laat te horen hebben gekregen van jullie werkgever dat fysiek overleggen/vergaderen niet meer toegestaan was op het terrein van SDO in verband met de verscherpte RIVM maatregelen door het Coronavirus.

De meerderheid van de CNV leden heeft ingestemd met dit verbeterde eindbod, maar de FNV leden niet. Zij hebben vervolgens in een 3/4 vergadering gestemd over het stellen van een ultimatum aan SDO en het starten met de voorbereiding en uitvoering van collectieve acties. Uit deze stemming is gebleken dat de actiebereidheid onder de FNV leden groot is. Wij respecteren de uitslag van de stemming van FNV, net zoals FNV de uitslag van de stemming van CNV Vakmensen zal respecteren. CNV Vakmensen laat de ruimte aan FNV om diverse acties voor te bereiden en uit te voeren. Als de (ludieke) acties er toe leiden dat er werkonderbrekingen zullen plaatsvinden, zullen de CNV leden niet aan deze werkonderbrekingen meedoen. CNV Vakmensen is immers niet in actie, aangezien wij het eindbod geaccepteerd hebben. CNV Vakmensen zal nu niet overgaan tot het ondertekenen van een nieuwe cao, aangezien FNV de ruimte krijgt voor collectieve acties.

Als jullie vragen, opmerkingen of zorgen hebben, laat het mij, Henk of Erik dan vooral weten.

Ook namens de CNV onderhandelingsdelegatie Henk Born en Erik Kouwenberg,

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl