Onderhandelingen cao's Nestlé...een update!

Kort geleden was de tweede ronde van de cao onderhandelingen voor cao 1 en de HP cao van Nestlé. Voor het eerst sinds twee jaar vond het overleg plaats, terwijl we fysiek bij elkaar zaten, op het hoofdkantoor van Nestlé in Amstelveen. Graag geef ik jou hier een update van.

De onderhandelingen startte met een korte inleiding over de toestand in de wereld en de gevolgen hiervan voor Nestle. Daarna hebben we de overstap gemaakt naar de daadwerkelijke cao onderhandelingen. De belangrijkste onderwerpen die aan de orde zijn geweest, zullen hieronder kort worden toegelicht. 

Loon 

Als vakorganisaties zetten we nadrukkelijk in op een significante loonsverhoging waarmee de koopkracht verbetert. Nestlé wilt wel een loonsverhoging afspreken, maar dit is bij lange na (nog) niet de koopkrachtverbetering waar CNV Vakmensen op in zet. Jouw werkgever heeft aangegeven een 'markconform' loonbod te willen doen van maar 2% op jaarbasis. 

Toegenomen reiskosten

Wij hebben nadrukkelijk de reiskostenvergoeding op de cao tafel bespreekbaar gemaakt en voorgesteld om deze te verhogen. Hier wilt Nestlé niet in meegaan, omdat het niet zou passen binnen het beleid van Nestlé waarin juist openbaar vervoer en de fiets gestimuleerd wordt. Bovendien vindt jouw werkgever dat de overheid aan zet is om de fiscaal maximale vergoeding voor reiskosten te verhogen.

Regeling Vervroeg Uittreden

Vakorganisaties vinden het belangrijk dat de medewerkers, die gebruik maken van de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU), ook de pensioenbonus van Nestlé ontvangen. Hier was namelijk een discussie over ontstaan. Op dit moment zijn er een paar medewerkers die van de RVU gebruik willen maken. Dit is daarom een actuele en urgente vraag. In eerste instantie wilde de werkgever dit wegen en meenemen in een af te spreken totaalpakket voor een nieuwe cao. Maar vakorganisaties hebben er in het overleg op aangedrongen om niet te wachten met het toekennen van de pensioenbonus. Nestlé heeft nu toegezegd om de bonus bij de drie mensen die al hadden aangegeven gebruik te willen maken van de RVU, alsnog toe te kennen. Wij zijn blij met deze toezegging.    

Overige onderwerpen

CNV Vakmensen heeft een bijdrage aan de ziektekostenverzekering voorgesteld, ook voor medewerkers die niet aangesloten zijn bij CZ. Nestlé heeft aangegeven door te willen praten over een kleine bijdrage. Dus dit zal bij lange na niet de vergoeding zijn die verstrekt wordt als je aangesloten bent bij CZ.

Ook is er gesproken over de werkdruk die op de fabriek in Nunspeet wordt ervaren. Jouw werkgever wil hiervoor een actieplan opstellen na aanleiding van een al eerder uitgevoerde scan. Nestlé staat ervoor open om hier met ons verder over praten, maar is wel van mening dat dit niet past binnen de cao onderhandelingen. Voor CNV Vakmensen maakt de plek waar dit onderwerp besproken wordt niet zo veel uit, als de ervaren werkdruk maar serieus gaat worden aangepakt. 

Conclusie

We constateren dat er wederom een groot gat zit tussen de wensen van de vakorganisaties, met name als het om de loonsverhoging gaat, en het aanbod van Nestlé. En ten aanzien van de enorme toename in reiskosten wil jouw werkgever al helemaal geen afspraak maken om de vergoeding hiervoor te verhogen. 
 
Vakorganisaties vinden het belangrijk dat er een goed loonbod komt. Wij hebben jouw werkgever dringend verzocht om een groter mandaat op te halen om zo veel meer tegemoet te kunnen komen aan onze wensen, 

De inflatie neemt grootse vormen aan en de prijzen voor energie en brandstoffen stijgen door het dak. Wij begrijpen dat de kosten voor de werkgever ook hoger worden, zoals inkoop van grondstoffen en toename van energieprijzen. Hier sluiten wij onze ogen niet voor. Maar dit mag niet ten koste gaan van een cao loonsverhoging waarmee jullie broodnodige koopkrachtniveau op pijl gehouden kan worden. Bovendien moeten jullie met een krappe bezetting het werk doen en is het moeilijk om nieuwe medewerkers aan te trekken. Wat CNV Vakmensen betreft verdient dit een hoger loonbod dan werkgever nu gedaan heeft!  

Petitie

Om onze inzet van met name de loonsverhoging en de reiskosten aan Nestlé duidelijk te maken, starten vakorganisaties een petitie. Hiervoor zullen (kader)leden van de vakorganisaties met handtekeningenlijsten in de fabriek in Nunspeet langs de medewerkers gaan. Ik wil je vragen, als je het ermee eens bent, om deze te ondertekenen.

Op 21 april aanstaande, als de volgende onderhandelingsronde in Nunspeet gepland staat, willen we de petitie uiteiken aan jouw werkgever.  

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. 

Contact

Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, laat het mij weten via onderstaande contactgegevens.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 / E m.denheijer@cnvvakmensen.nl