Update cao onderhandelingen Nestlé

Deze week hebben we de tweede onderhandelingsronde gehad voor cao 1 en cao HP. Een update...

Loonbod

Nestlé is deze ronde met een eerste loonbod gekomen. Qua constructie stellen ze voor om de structurele verhoging deels in een percentage en deels in een nominaal bedrag af te spreken. De combinatie tussen een percentage en een nominaal bedrag zorgt ervoor dat de lagere lonen procentueel wat meer stijgen. Vakorganisaties zijn niet principieel tegen zo'n loonafspraak. Voor ons gaat het dan wel om het niveau van de totale afspraak waarbij ook de hogere loonschalen een significante cao loonsverhoging ontvangen. 

Zonder nu al concreet te worden over het loonbod van Nestlé, kunnen we wel stellen dat het gat tussen wat vakorganisaties vragen en jouw werkgever nu biedt nog groot is. De onderhandelingen hierover zullen over een paar weken verder gaan.

Pay for Performance in HP cao

Vakorganisaties hebben, zoals jullie weten, voorstellen gedaan om het Pay for Performance systeem te verbeteren. Nestlé geeft daarop aan dat in principe iedereen minimaal op 80% van het midpoint zit. Wat er wel gebeurt, is dat in januari de loonschalen in HP (naar boven) aangepast worden aan de markt en dat dan sommige medewerkers weer onder de 80% zakken. Later in het jaar wordt dit vervolgens gecorrigeerd met de jaarlijkse verhoging en komen medewerkers weer op of boven de 80% uit. Werkgevers willen niet meegaan in het voorstel van vakorganisaties om iedereen in HP zowel de af te spreken structurele loonsverhoging uit cao 1 te geven als ook een verhoging vanwege zijn/haar (goede) prestatie. Over wat er dan eventueel wel mogelijk is om aan de onvrede over het systeem enigzins tegemoet te komen, praten we de volgende keer verder.      

Andere cao voorstellen

Nestlé heeft aangegeven dat wat hun betreft het accent van de onderhandelingen ligt op de af te spreken structurele loonsverhoging. Andere voorstellen die geld kosten wijst jouw werkgever voor dit moment af, denk hierbij bijvoorbeeld aan het CNV-voorstel om het aantal herstelddagen uit te breiden.

Wel willen ze met vakorganisaties gedurende de looptijd van de nieuwe cao praten over de aanpak van werkdruk, maar ook over de ontwikkeling van medewerkers. Wat dit laatste betreft gaat het er dan vooral om, om nader te bekijken wat Nestlé hieraan nu al doet en in hoeverre er nog verbeteringen mogelijk zijn.

Ten aanzien van uitzendkrachten en het aanbieden van een vast contract door Nestlé geeft jouw werkgever aan dat het percentage uitzendkrachten momenteel al heel laag is; natuurlijk mede veroorzaakt door de krappe arbeidsmarkt. Daarnaast stellen uitzendbureaus eisen aan voor hoe veel uur Nestlé een uitzendkracht minimaal dient af te nemen. Heel veel speelruimte zit hier niet in. Nestlé stelt bovendien dat zij toch het liefst met zo veel mogelijk eigen (vaste) medewerkers werken en de flexibele schil zo klein mogelijk houden.     

CNV Vakmensen heeft voorgesteld om de cao te gaan herschrijven om deze leesbaarder te maken. De cao bevat nu nog redelijk veel oud taalgebruik. Nestlé is het hier meeëens, maar stelt ook dat een jaar of vijf geleden al gestart is met het herschrijven en dat dit toen, om onduidelijke redenen, niet is afgerond. Vakorganisaties en Nestlé gaan in de looptijd van de nieuwe cao aan de slag om de cao tekstueel, en waar mogelijk ook qua vorm, in een nieuw jasje te steken.

Vervolg

Over zo'n drie weken staat er een vervolggesprek met Nestlé op de planning om de onderhandelingen voort te zetten en dan hopelijk zicht te krijgen op een resultaat. Of dit lukt is nu nog niet te zeggen...? Ik hou je op de hoogte. 

Meepraten en vragen stellen

Op de cao-pagina is nieuws over de cao te volgen en kun je meepraten, reageren (ook op anderen) en je vraag stellen. Ook kan je per e-mail naar mij reageren. Ik lees graag jouw reactie!

Contact

Gedurende de onderhandelingen zal ik jou op de hoogte houden over de voortgang. Ondertussen zijn reacties altijd welkom. Ik kom graag met jou in gesprek. Heb je vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, laat het mij weten via onderstaande contactgegevens.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 E m.denheijer@cnvvakmensen.nl

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error