Update 1 cao onderhandelingen Nestlé

Afgelopen week heeft de eerste onderhandelingsronde plaatsgevonden tussen Nestlé en de vakorganisaties. Graag geef ik een update.

De (economische) situatie bij Nestlé

De financieel directeur kwam aan het begin van het overleg langs om een korte schets te geven van de economische situatie bij Nestlé. Wereldwijd heeft Nestlé een lichte groei geboekt, maar zit het bedrijf nog zeker niet de op het niveau van voor de crisisjaren. De economische groei van Nestlé in Nederland was het afgelopen jaar lager dan de inflatie en lager dan de kostenstijgingen. Nestlé heeft in alle divisies marktaandeel verloren, behalve als het gaat om de dierenvoedingstak. Specifiek voor de fabriek in Nunspeet geld dat doordat er minder baby’s geboren worden, er ook minder babyvoeding wordt verkocht. Dat heeft vanzelfsprekend invloed op de omzet(groei).

Cao voorstellen

Tijdens het eerste cao overleg hebben we over en weer de cao voorstellen toegelicht. Als er verduidelijkende vragen waren zijn die beantwoord.

Nestlé heeft een zeer beperkte voorstellenbrief ingediend. Zonder al een percentage te noemen, heeft Nestlé aangegeven open te staan voor een loonsverhoging in procenten. Jouw werkgever ziet loon als onderdeel van het totaalpakket aan beloningen.

CNV Vakmensen heeft er in het eerste gesprek bij jouw werkgever op aangedrongen dat Nestlé op korte termijn een concreet voorstel doet voor de loonsverhoging, zodat we weten waar we over praten en de onderhandelingen ook hierover opgestart kunnen worden.

Nestlé is overigens van mening dat, als je kijkt naar de jaren 2019 tot en met 2023 (dus ook kijkend naar de jaren voor die torenhoge inflatie), de stijgingen van de contractlonen in de pas lopen en er geen sprake is van een inflatieachterstand. In het eerste cao overleg hebben ze hier een overzichtje van getoond. 

In de bijlage ontvang je de definitieve voorstellenbrief van CNV Vakmensen. Deze is, op basis van reacties van leden op het concept, aangevuld met een voorstel over groene arbeidsvoorwaarden én ten aanzien van RVU is er ook een stukje tekst opgenomen.

Inventarisatie Pijnpunten Nestlé Nunspeet

Het onderzoek naar de Pijnpunten op de fabriek in Nunspeet is afgerond. Het rapport en de uitkomsten uit het onderzoek zijn inmiddels ook met jou en jouw collega’s gedeeld. De komende tijd worden de uitkomsten, en op welke manier verbeteringen in gang gezet kunnen worden, op afdelingsniveau besproken. Ik wil je van harte adviseren om aan deze gesprekken deel te nemen en mee te denken over de verbeteringen.

Vervolg

Binnenkort vindt het tweede cao overleg plaats. Ook daarna ontvang je weer een update. Wordt vervolgd dus.

Reageren, contact en vragen stellen

Op de cao-pagina kun je reageren en je vragen stellen en al het nieuws over de cao na te lezen. Ook kan je per e-mail naar mij reageren.

Martijn den Heijer, bestuurder/onderhandelaar
T 030 751 1950 / E m.denheijer@cnvvakmensen.nl

Downloads