Bespreking eindbod cao IFF

CNV Vakmensen heeft van jullie werkgever een eindbod ontvangen met betrekking tot de cao. Dit eindbod willen we graag met leden bespreken.

Oorspronkelijk hoopten we er in december uit te zijn wat betreft de cao. Echter, de vraag vanuit vakbonden en hetgeen werkgever kan bieden lag nog ver uit elkaar. IFF vroeg op dat moment de tijd om te bekijken of er nog ruimte was om met een loonbod te komen, dat beter aansluit bij de vraag. Inmiddels hebben vakbonden een eindbod van werkgever ontvangen. Het feit dat er gesproken wordt over een eindbod houdt in, dat er met onderhandelen geen beter resultaat te verwachten is. Dit is het uiterste wat werkgever kan bieden. We willen dit bod graag met de leden bespreken. Vandaar dat we je uitnodigen voor een overleg via teams om een toelichting te geven, jullie vragen te beantwoorden en jullie mening te horen.
In de bijlage tref je het eindbod van werkgever. 

Het overleg staat gepland op:
23 januari van 9.30 -10.30 uur
Je kunt het overleg bijwonen via deze link Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Toelichting op het vervolg

Nadat het overleg is geweest, zal het eindbod aan alle leden ter stemming worden voorgelegd. Dit kan dan twee kanten opgaan.
De eerste optie is dat de meerderheid van de leden het eindbod voldoende vindt. In dat geval is het traject daarmee afgerond en zullen de punten die in het eindbod staan worden toegepast.
De tweede mogelijkheid is dat het eindbod door de meerderheid van de leden wordt afgewezen.
In dat geval zal er een zogenoemde driekwartvergadering worden georganiseerd. Maar wat betekent dit?

Actievoeren

De vraag die we tijdens de driekwart vergadering gaan stellen, is of je bereid bent om woorden om te zetten in daden. Actievoeren dus. Dat betekent niet meteen dat we aan de poort staan van IFF. Allereerst zal er een ultimatum worden verstuurd aan jullie werkgever waarin we ze nog éénmaal de mogelijkheid bieden om in te gaan op onze voorstellen. Gebeurt dat niet, dan is de weg vrij om actie te voeren.

Actievoeren kan op verschillende manieren. Je kunt het rustig aan opbouwen, maar uiteindelijk gaat de actiebereidheid er wel om of je bereid bent om voor de poort te gaan staan; wanneer het nodig is. Een aantal voorbeelden van actievoeren zijn: petitie met handtekeningen overhandigen, langer met lunchpauze gaan, eerder stoppen met werken of op een andere manier. Het gaat nu nog alleen om de vraag of, je indien het nodig is, bereid bent actie te voeren.

Driekwarts vergadering

Om hierover een besluit te kunnen nemen, hanteren de bonden een drempel van driekwart. Allereerst dient minimaal de helft van alle leden aanwezig te zijn bij één van de ledenvergaderingen. Van alle aanwezigen dient vervolgens minstens driekwart (75%) aan te geven bereid te zijn actie te voeren. Alleen dan kunnen we daadwerkelijk doorgaan naar de volgende stap. Het is daarom ook enorm belangrijk dat je dan aanwezig bent bij één van de driekwartsvergaderingen en je stem laat horen. Zonder jou is het niet mogelijk om de cao te halen die je verdient. Alleen als we er samen de schouders onder zetten komen we vooruit.
Er kan geen actie volgen als de drempel van 75% niet wordt gehaald. In dat geval is het traject ook afgerond en komt er geen nieuwe cao. De oude cao heeft dan nog wel nawerking.  
Mocht je vragen hebben, zorg dat je aanwezig bent bij het overleg van 23 februari aanstaande.

Kitty Huntjens
Bestuurder CNV Vakmensen
k.huntjens@cnvvakmensen.nl
06 4782 6877

 

Downloads