Update huidige ontwikkelingen Crown van Gelder

Vandaag hebben wij wederom overleg gevoerd met jullie werkgever. Er is gesproken over de voorgestelde maatregelen van de werkgever, uiteraard staan wij open voor overleg en denken wij graag mee over de mogelijkheden. Wel met als uitgangspunt de afspraken die gemaakt zijn in wetgeving en de cao.

Bonden hebben een goed beeld nodig over de huidige stand van zaken bij CVG en wat dit betekent voor de toekomst. Daarom hebben wij gevraagd naar een liquiditeitsbegroting om via een onafhankelijke partij inzicht te krijgen in de positie van het bedrijf. Op die wijze kunnen wij beoordelen of er maatregelen zijn die jou treffen en die wij dan kunnen uitleggen.
Wij hebben nog geen liquiditeitsbegroting ontvangen maar wel een presentatie van een extern bureau, dit is een stap in de goede richting. Echter nog niet voldoende om daadwerkelijk besluiten te nemen.

Het gaat om zeer vertrouwelijke informatie die nu zomaar kan worden gedeeld, nu is na discussie besloten dat zowel de OR als de bonden aanvullende informatie krijgt. Op basis daarvan zullen we het traject kunnen vervolgen.

Via onderstaand overzicht geven we hier een stand van zaken per punt:

Vakantiegeld
Dit onderwerp ligt zwaar bij partijen, werkgever geeft aan deze maatregel nodig te hebben om door de crisis te komen.
Vakbonden vinden werkgelegenheid heel belangrijk en wij proberen er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf de crisis te boven komt en dat er na de crisis nog een baan is voor je bij CVG.
Over dit onderwerp zijn we nog in gesprek, de genoemde financiële onderbouwing speelt hierbij een belangrijke rol.

Ledenraadpleging
Uiteraard zullen wij ledenraadpleging houden wanneer nodig, dit kan echter nu niet fysiek plaatsvinden. Wij zijn dus gezamenlijk aan het kijken hoe we een vervolg proces kunnen inrichten. Zodra hier meer over bekend is, wordt je hier direct over ingelicht.

Alle vakantie dagen, ADV-dagen en DI-dagen van 2020 opnemen in 2020
De cao geeft voor de vakantiedagen deze ruimte, wij hebben werkgever wel gevraagd om toe te voegen dat het om de wettelijke vakantiedagen gaat.

ADV-dagen: mocht je deze hebben staan dan mag werkgever je verplichten deze op te nemen.
DI-dagen: Daar staat in de cao nog geen concrete afspraken over wanneer op te nemen, wij nemen dit mee in onze gesprekken.

Vakantiestuwmeren afbouwen in periode mei-september
Vakantiedagen neem je zoveel mogelijk op in het jaar dat je ze krijgt. Lukt dat niet dan neem je deze mee en is de verjaringstermijn 5 jaar. De cao geeft echter wel de mogelijkheid aan je werkgever om de meegenomen dagen in het jaar erna vast te stellen.
Met deze maatregel verplicht de werkgever je dus om deze dagen op te nemen. Maar er is nog wel ruimte om zelf te bepalen welke dagen je vrij neemt tussen mei en september.

Bovenwettelijke vakantiedagen, ADV-en DI-dagen niet verkopen of in cash
Als de gevraagde toevoeging over bovenwettelijke vakantiedagen worden toegevoegd, dan willen wij onze leden adviseren om op dit moment mee te werken aan het niet verkopen van deze dagen. Wij komen er op terug.

Met elkaar staan wij met elkaar voor een forse uitdaging. De goede maatregelen moeten worden genomen maar dan wel als de juiste onderbouwing hiervoor aanwezig is.
Als vakbonden zijn wij er voor de leden die wij vertegenwoordigen en staan wij voor de werkgelegenheid, het is uiterst belangrijk dat we er alles aan doen dat iedereen zijn baan behoudt. Gezien de huidige omstandigheden vraagt dit wat van ons allen.
Zodra er meer bekend wordt ontvangt je een volgende nieuwsbrief.

Mede namens de cao commissie

Peter Böeseken,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5160 2043
E. p.boeseken@cnvvakmensen.nl