Belangrijke vragen van personeel over doorstart Crown van Gelder

Vorige week woensdag 15 februari waren twee bijeenkomsten van CNV en FNV. We hebben daar veel van onze vakbondsleden ontmoet. We hadden gehoopt toen al meer duidelijkheid te hebben over de doorstart en de nieuwe arbeidscontracten. Er leven veel vragen leven bij jullie als personeel. Hoewel de doorstart nog niet definitief is hebben we veel onderwerpen besproken. In deze nieuwsbrief blik ik terug op de belangrijkste punten die aan de orde zijn geweest.

Er komt een hele hoop informatie op jullie af. Het kan ook zijn dat jouw situatie heel anders is dan die van een collega. Een aantal punten zijn voor bijna iedereen hetzelfde, deze staan hieronder op een rij. Als je precies wil weten wat jouw individuele rechten zijn, dan breng ik je graag in contact met een jurist van CNV Vakmensen.

Nieuwe contracten

Je bent pas zeker van je zaak als je daadwerkelijk een nieuw contract hebt ondertekend. Een nieuwe koper is na faillissement niet verplicht om al het personeel over te nemen. Vooralsnog heeft de nieuwe koper/werkgever aangegeven wel de intentie te hebben om iedereen een nieuw contract aan te bieden. Jullie zijn als personeel natuurlijk ook keihard nodig om de fabriek goed te laten draaien.

Het is belangrijk om zelf goed te controleren of alles klopt als je een nieuw contract tekent. Als vakbond adviseren we je om juridisch advies te vragen als je twijfelt over je contract of verandering van arbeidsvoorwaarden. Daarnaast is het in alle gevallen verstandig om zelf kopieën te bewaren van je eigen arbeidscontracten en loonstroken.

‘Opvolgend werkgeverschap’

Sinds 2015 is de wetgeving veranderd en wordt de nieuwe werkgever bij een doorstart na faillissement ook gezien als ‘opvolgend werkgeverschap’. Er geldt daarbij een belangrijke voorwaarde, de werknemer moet worden aangenomen voor hetzelfde werk als hij/zij deed voor het faillissement. Dit is geregeld in de Wwz (Wet werk en zekerheid). Opvolgend werkgeverschap heeft grote gevolgen voor de contracten die medewerkers krijgen bij een doorstart.

Vast contract

De doorstarter mag werknemers die een vast contract hadden geen tijdelijk contract geven. Die moeten weer een vast contract krijgen. Als er wel een tijdelijk contract  wordt gegeven dan eindigt dit niet van rechtswege, maar moet het worden opgezegd. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij een gewoon ontslag: er moet dan een ontslagvergunning van het UWV zijn of het contract moet door de rechter worden ontbonden.

Dienstjaren tellen mee

De dienstjaren van het eerdere contract voorafgaand aan faillissement tellen door. Als de nieuwe werkgever na een doorstart iemand wil ontslaan dan tellen de dienstjaren dus mee bij het berekenen van een transitievergoeding. Ook bij het toepassen van het afspiegelingsbeginsel zijn de dienstjaren van belang. Bijvoorbeeld als de nieuwe werkgever zou willen reorganiseren na de doorstart moet hij hier rekening mee houden. Met afspiegelen wordt de ontslagvolgorde bepaald en het aantal dienstjaren speelt hierbij een rol.

Ketenregeling tijdelijke contracten

De ketenregeling gaat over de keten van tijdelijke arbeidscontracten die uiteindelijk leidt tot een vast contract. Dit is het geval na drie opeenvolgende tijdelijke contracten. De keten van contracten wordt verbroken als er in een periode van zes maanden geen contract is. Het arbeidscontract dat bij de doorstart wordt aangeboden telt mee in de keten. Voor werknemers met een tijdelijk contract is het dus belangrijk om in de gaten te houden dat zij een vast contract krijgen wanneer zij hier recht op hebben.

Geen proeftijd

Er kan geen proeftijd worden afgesproken in de arbeidscontracten die de nieuwe koper aanbiedt aan werknemers van Crown van Gelder. De enige manier om deze punten te omzeilen is iemand compleet ander werk laten doen of langer dan een half jaar te wachten met het aanbieden van een contract.

Nieuwe Cao

Veel van de vragen gingen over de regelingen die in de cao staan. Crown van Gelder had een bedrijfscao en valt niet onder een sectorale cao die algemeen verbindend is verklaard. Dit betekent dat de nieuwe koper niet verplicht is om de cao over te nemen! Het biedt natuurlijk wel voordelen omdat het de arbeidsvoorwaarden transparant maakt en het rust geeft op de werkvloer. We zullen echter nog moeten afwachten of de nieuwe werkgever besluit om de cao en alle regelingen over te nemen.

WW rechten

Als je na het verstrijken van de opzegtermijn nog geen nieuw arbeidscontract hebt ontvangen dan heb je recht op een WW uitkering. Werknemers van Crown van Gelder waren aangesloten bij de Stichting PAWW, dit betekent dat jullie verzekerd zijn voor een 3e WW jaar. Dit betekent voor werknemers met een lang arbeidsverleden dat ze maximaal 3 jaar een WW uitkering kunnen ontvangen in plaats van de normale termijn van 2 jaar. 

Het is belangrijk om te onthouden dat als je van de nieuwe werkgever een contract aangeboden krijgt voor hetzelfde werk met dezelfde arbeidsvoorwaarden, het UWV waarschijnlijk zal oordelen dat je geen WW recht hebt als je dit contract weigert. Dit kan namelijk worden gezien als verwijtbare werkloosheid omdat je wel zicht had op een nieuw contract met gelijke arbeidsvoorwaarden.

Werken tijdens opzegtermijn

Gedurende je opzegtermijn blijft de arbeidsovereenkomst nog in stand. Dat betekent dat je je werkzaamheden nog moet voortzetten en je ook nog recht hebt op loon. Voor veel werknemers is dit een vervelende situatie omdat er afgelopen weken weinig werk was en de stemming na het faillissement natuurlijk ook niet prettig was. Omdat het UWV het loon doorbetaalt tijdens de opzegtermijn, betekent dit dat de curatoren van werknemers mag vragen om te werken in deze periode.

13e maand, verlofuren en winstuitkering

Het UWV betaalt zoals bekend wel loon door vanaf de datum van het faillissement tot einde van de opzegtermijn (inclusief normale toeslagen, vakantiegeld, pensioenpremies over deze periode).  In de cao van Crown van Gelder stonden afspraken over de 13e maand. Deze 13e maand hebben jullie in 2022 opgebouwd en werd elke maand ingehouden van je loon. Deze zou in januari 2023 worden uitgekeerd bij het salaris, maar dat is vanwege het faillissement niet gebeurd. De 13e maand wordt niet volledig door UWV betaald, maar kun je als vordering indienen bij de curatoren.

Verlofuren en vakantiegeld die niet ouder zijn dan 1 jaar worden ook door UWV uitbetaald. Als je verlofuren hebt die ouder zijn dan 1 jaar, kun je die ook indienen als vordering bij de curatoren.

In de cao van Crown van Gelder stonden ook afspraken over een winstuitkering. In de cao staat beschreven onder welke voorwaarden werknemers in aanmerking kwamen voor een winstuitkering. Als je recht had op een winstuitkering over het boekjaar 2022, zou dit ook als vordering kunnen worden ingediend bij de curatoren.

Juridische ondersteuning van de vakbond

De curator heeft aangegeven de vorderingen voor alle medewerkers te willen doen zodat niet ieder individu dit zelf hoeft te doen. Het is fijn dat de curator dit voor iedereen wil doen, maar ons advies is om toch ook zelf een vordering bij ze in te dienen. Hiermee heb je de zaken toch in eigen hand.

CNV Vakmensen kan voor jou berekenen wat je kunt indienen als vordering. Dit verschilt per persoon, het hangt natuurlijk af van je loon, hoeveel verlof je hebt opgebouwd en wat de cao afspraken zijn. De juristen van CNV zijn ervaren in het indienen van deze vorderingen.

Nieuwe leden die bij Crown van Gelder werkten en juridische vragen hebben kunnen ook direct door CNV Vakmensen worden ondersteund. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden via onze website Sluit je aan | Lid worden | CNV Vakmensen

Kortom neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over je nieuwe contract of andere gevolgen van het faillissement.

Net als jullie volgen wij als vakbond ook de ontwikkelingen rond de doorstart. We hopen dat er snel goed nieuws komt en meer duidelijkheid.

Mirjam van Leussen
vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M. 0628866597
E. m.vanleussen@cnvvakmensen.nl