Doorstart is definitief, cao Crown van Gelder van tafel

Het is dan eindelijk zover, de doorstart is rond! We zijn blij dat de doorstart rond is en dat er een nieuwe eigenaar is. Dit geeft iedereen weer duidelijkheid. Het is nu aan de nieuwe eigenaar en alle medewerkers om er weer een mooi en gezond bedrijf van te maken. Naast het mooie nieuws, zijn we helaas minder te spreken over de keuzes die zijn gemaakt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden. De nieuwe eigenaar heeft ervoor gekozen de cao Crown van Gelder niet over te nemen, maar in plaats daarvan om een nieuw personeelshandboek op te stellen met daarin een aantal regelingen. De huidige versie is nog in concept en kan door de werkgever eenzijdig worden gewijzigd of aangevuld.

Wat betekent dit nou?

Als je ervoor kiest om de arbeidsovereenkomst te ondertekenen, dan treed je in dienst bij de nieuwe werkgever met de daaraan gekoppelde arbeidsvoorwaarden. De cao rechten die je voorheen had bij je oude werkgever zijn niet meer van toepassing. Dit betekent dus ook dat je tekent voor het personeelshandboek dat nog in concept is. De toevoegingen die nog zullen worden gedaan, of juist weg gelaten worden zijn dan dus ook op jou van toepassing.

Het personeelshandboek is een document waar vakbonden niet bij worden betrokken. De medezeggenschap van het personeel vindt plaats via de OR. De positie van de OR is wettelijk vastgelegd. Dit betekent dus voor zowel nu als in de toekomst, dat je afhankelijk bent van de afspraken die werkgever samen met de OR maakt. Dit betreft alle arbeidsvoorwaarden, dus ook bijvoorbeeld eventuele toekomstige loonsverhogingen.

Wel of niet de nieuwe arbeidsovereenkomst ondertekenen?

Het is natuurlijk aan ieder individu zelf om te bepalen of ze de aangeboden arbeidsovereenkomst ondertekenen of niet. Belangrijk is om de arbeidsovereenkomst goed door te nemen en alles voor jezelf heel helder te hebben voor nu en voor de toekomst.

Mocht je de arbeidsovereenkomst om wat voor reden dan ook niet willen ondertekenen, dan is het belangrijk om te weten dat je dan geen recht hebt op een WW uitkering. Het UWV oordeelt namelijk dat je geen recht hebt op een WW uitkering als je een passen arbeidscontract hebt afgewezen. Je bent op dat moment werkloos zonder salaris of een WW uitkering. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden.

Vakbondsbijeenkomst 9 maart 2023

Op 9 maart 2023 organiseren CNV en FNV een bijeenkomst voor de medewerkers van Crown van Gelder. Tijdens die bijeenkomst beantwoorden we graag eventuele vragen over de doorstart en nieuwe arbeidsovereenkomsten. Ook horen we graag hoe jullie kijken naar de toekomst van Crown van Gelder.  Jullie ontvangen zo snel mogelijk een uitnodiging met de locatie en tijdstip.

Toekomst

Als het personeelshandboek volledig is ingevoerd, kunnen we met elkaar deze arbeidsvoorwaarden evalueren. Vakbondsleden kunnen natuurlijk altijd de hulp van de vakbond inroepen als zij individuele juridische ondersteuning nodig hebben. Als de vakbondsleden de behoefte hebben om alsnog een cao af te spreken, is er altijd de mogelijkheid om actie te ondernemen richting de nieuwe directie. Hiervoor hebben we dan jou als lid hard nodig samen met alle andere leden!

Pensioen

Tijdens de bijeenkomst die onlangs is geweest, waren er wat vragen over de oude ASR pensioenregeling. Een deel van de medewerkers heeft nog een pensioendepot bij ASR staan, dit geldt niet voor iedereen. De vraag was of het nu er veranderingen gaande zijn, of het mogelijk is de regeling bij ASR over te zetten naar de nieuwe regeling.

In theorie is het mogelijk dat de waarde van de nominale garantie overgaat van de verzekeraar naar een pensioenfonds. In werkelijkheid ligt dit lastig. Er is geen wettelijke plicht dus beide partijen zowel de overdragende als de ontvangende zullen hier aan mee moeten willen werken. De deelnemer zal moeten instemmen met de waarde en de in te kopen DB rechten. Bij de inkoop wordt rekening gehouden met de dekkingsgraad van de overnemende partij. Bij PGB is dat momenteel rond de 112%. Aan de overdracht zitten uiteraard kosten verbonden die in mindering komen van de overdrachtswaarde. Het is van belang te realiseren dat naast kosten waardeoverdracht ook verlies van de nominale garantie betreft. Daarnaast is het ook van belang om te realiseren dat het pensioen in pensioendepot van ASR waardevast is, dat betekent dat het niet geïndexeerd wordt maar ook niet gekort wordt. Het pensioen bij PGB fluctueert, dat betekent nu dat het  wordt geïndexeerd maar kan in de toekomst eventueel ook gekort worden.

We hopen jullie 9 maart allemaal te zien. Mocht je vragen hebben, mail, bel of app mij gerust.

Mirjam van Leussen
vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M. 0628866597
E. m.vanleussen@cnvvakmensen.nl