Nog steeds geen cao voor werknemers Glastuinbouw

Maandag 11 februari stond een onderhandelingsronde op de agenda, maar opnieuw is het uitgesteld. Dit keer omdat een onderzoek door een extern bureau niet op tijd af is. Dus nog steeds geen cao voor de werknemers in de Glastuinbouw. Woensdag 20 maart staat de volgende ronde gepland.

Onderzoek naar werkzaamheden in loonschaal B
In de laatste onderhandelingsronde was afgesproken dat een extern bureau de omschrijving van de werkzaamheden medewerker glastuinbouw I en II gaat onderzoeken. Dit op uitdrukkelijke wens van de werkgevers in de glastuinbouw omdat er volgens hen veel onduidelijkheid is over de indeling van deze medewerker(s). Moet die medewerker worden ingedeeld in Loonschaal B of C. De AWVN heeft het ORBA-functiewaarderingsysteem ontwikkeld dat in de Glastuinbouw wordt toegepast en is dus de deskundige op dit gebied. Zij hebben de opdracht gekregen om dit onderzoek te doen. Maar het is nog niet af. Werkgevers verwachten er veel van en zij willen dan ook niet verder praten als hierover geen duidelijkheid is. Wij gaan er nu vanuit dat het voor de onderhandelingsronde van 20 maart klaar is.

Glastuinbouw als werkgever nog aantrekkelijk?
Als de resultaten van he onderzoek er dan liggen is het geen garantie dat we er dan wel gaan uitkomen. Het 'verhaal' dat werkgevers glastuinbouw optuigen over de cao-onderhandelingen vinden wij nog steeds niet zo goed. De lonen / loonsverhogingen blijven nog steeds achter, de toeslagen liggen steeds meer onder druk (= loonsvermindering) de flexibiliteit is echt doorgeschoten. Jaarrond werken op uitzendbasis komt veel voor en is gewoon niet normaal en dat horen vaste banen te zijn. Door het verlagen van de toeslagen op zaterdag en zondag wordt de uitzendkracht (want die werken veelal ook op zaterdag of zondag) de dupe. Naleving en handhaving van de cao mag wel, maar liever niet zichtbaar.

De Glastuinbouw is van groot economisch belang en zou een interessante en aantrekkelijke werkgever moeten zijn. Dat blijkt vooralsnog niet uit de voorstellen en het gedrag van de werkgevers. CNV Vakmensen moet nog veel te vaak werknemers/leden bij staan die verkeerd / te laag zijn ingedeeld, of worden onderbetaald, of jaaarenlang als uitzendkracht het hele jaar op het bedrijf werkzaamheden doet, of die na een langdurig dienstverband zomaar worden gedumpt bijvoorbeeld als ze opkomen voor hun recht.

CNV Vakmensen wil dus een fatsoenlijke beloning voor de werknemers met ruimte voor verbetering van de koopkracht. Dan kom je boven de 3% uit. Jarenlang jaarrond werken op een uitzendkrachtcontract is niet wenselijk en aantrekkelijk. Dan kom je uit op meer vaste banen waar dat kan. Tenminste de cao toepassen en naleven is ook voor werkgevers van groot belang in de concurrentieverhoudingen. Slechte werkgevers verpesten het voor de sector. Dan kom je uit op verbetering van de handhaving en ‘naming & shaming’.

Lees ook onze eerdere nieuwsbrief over de voortgang en het slechte voorstel van de werkgevers

Wij komen naar je toe
Vraag jouw werkgever er eens naar of hij achter het beleid van Glastuinbouw Nederland of van Plantum staat. Natuurlijk kun jij ook naar ons reageren en als jij en je collega’s met ons willen praten dan komen wij naar jou toe! Vraag je collega’s en nodig ons uit.

Rick van Rijn, Jeroen Warnaar en Jaap Bosma
Onderhandelaars CNV Vakmensen

Samen voor een eerlijk pensioen
CNV Vakmensen maakt zich ook sterk voor een eerlijk pensioen. Kom ook 18 maart! Check onze website