Werkgevers Glastuinbouw bieden minimaal 5%: onvoldoende voor cao

Werkgevers in de Glastuinbouw hebben bij de onderhandelingen over een nieuwe cao een loonsverhoging van minimaal 5% geboden naast de ophoging van het loongebouw in verband met de stijging van het minimumloon en de ophoging van de schalen en tredes daar direct omheen. Dit was voor CNV Vakmensen onvoldoende om tot een cao te komen. 15 januari wordt verder gesproken over de cao.

Op vrijdag 21 december heeft het tweede overleg plaatsgevonden over een nieuwe cao Glastuinbouw. Tijdens het eerste overleg zijn de voorstellen toegelicht en hebben werkgevers al een eerste reactie gegeven op onze voorstellen. Ze hadden echter nog geen loonbod gedaan. Dat loonbod kwam nu wel op tafel.

Ingewikkeld loonbod

Normaal gesproken praat je voor een nieuwe cao over een loonsverhoging in procenten of een loonsverhoging in euro’s of een combinatie van beide. Nu komt dat ook aan de orde, maar daarnaast hebben we ook te maken met een verhoging van het wettelijke minimumloon. Als je niet zou doen, zou de onderkant van het loongebouw uit de cao worden opgegeten. Om dat te voorkomen en te zorgen dat er nog een opbouw in het loongebouw zit zijn de laagste schalen en de laagste treden van schalen zo aangepast dan ze aansluiten op het nieuwe minimumloon en ten opzichte van de bedragen in het oude loongebouw vanaf het minimumloon steeds verder aflopen. Dat betekent dat schaal B trede 1 op het nieuwe minimumloon begint en de treden in B daarboven steeds €0,20 per uur hoger liggen. Ook voor de schalen C en hoger worden de onder treden zo aangepast en verhoogd dat deze aansluiten op het minimumloon, maar hoe verder van schaal C trede 1 je afzit, hoe lager de verhoging. Een ingewikkeld verhaal, maar het betekent dat als je in loonschaal B1 zit je per 1 januari er 9,5% op vooruit gaat. Werkgevers stellen daarbij voor alle treden 1 af te schaffen, zodat iedereen begint in trede 2. Dat levert voor de onderste treden van C tot en met G tussen de 6% en de 1% loonsverhoging op. Dat betekent ook dat deze operatie voor de bovenst treden van C tot en met G en H niets oplevert.

Daarbovenop bieden werkgevers 5% loonsverhoging. Dit betekent dat de bovenste treden van C tot en met G en H dus slechts 5% loonsverhoging krijgen. Voor de anderen komt daar die 1% tot 6% bovenop afhankelijk van waar je in het loongebouw zit. Werkgever zeggen dat dit in totaal gemiddeld tussen de 9% en de 10% loonsverhoging is, waarbij de mensen laag in de loontabel dus meer krijgen en de mensen laag in de loontabel die 5%. Daarom spreken we van een loonbod van werkgevers van minimaal 5%.

Loonbod onvoldoende

CNV Vakmensen vindt het loonbod met name voor de bovenkant van het loongebouw (hogere tredes vanaf schaal D/E) onvoldoende. We willen dat deze medewerkers ook een substantiële loonsverhoging krijgen. We snappen de verhoging van de onderkant van het loongebouw in de kosten voor werkgevers zwaar drukken (met name voor uitzendkrachten), maar dat neemt niet weg dat de andere ook een goede loonsverhoging moeten krijgen. Daarvoor vinden wij 5% onvoldoende. Tijdens de onderhandelingen hebben we vandaag in eerste instantie een loonvraag van minimaal 8% op tafel gelegd voor deze groep en in een uiterste poging eruit te komen vandaag hebben we 7% op tafel gelegd. Dit bleek onvoldoende om eruit te komen.

Waarover wordt nog meer gesproken?

Loon is een belangrijk onderwerp deze onderhandelingen door de hoge inflatie in de afgelopen jaren. Maar we proberen ook nog een aantal andere zaken af te spreken:

  • Reiskostenvergoeding verhogen naar €0,23 per kilometer voor alle kilometers tot en met 30 kilometer;
  • De vak volwassen leeftijd van 20 naar 19 jaar, zodat je vanaf dat moment geen jeugdloon meer krijgt;
  • Terugdringen van Flexwerk in de sector voor zover het om structureel jaarrond werk gaat;
  • Uitzendbureaus die voor meer dan 50% uitzenden naar de Glastuinbouw, onder de cao Glastuinbouw brengen, zodat ze die moeten toepassen;
  • Werken bij hitte: werkgevers en werknemers goede adviezen geven hoe hiermee om te gaan;
  • 5 mei als feestdag;
  • Een jubileumuitkering bij 40 jaar dienstverband.

Hier zijn we het nog niet allemaal over eens.

Hoe verder?
Werkgevers hebben aangegeven dat onze loonvraag van 7% boven hun mandaat ligt en dat ze er op dit moment niet uit konden komen. We hebben afgesproken om op maandag 15 januari 2024 verder te praten en te kijken of we dan alsnog tot een cao kunnen komen. We vinden dit teleurstellend, want we hadden graag voor 1 januari tot een cao willen komen, maar een loonsverhoging van 5% was onvoldoende om een cao op te sluiten.

Volg de onderhandelingen op de voet

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon deze link gebruiken.

Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina Glastuinbouw, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt alleen een account nodig. Dit is ook voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao Glastuinbouw kun je vinden op de cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/glastuinbouw .

Hoe dan ook wensen we je mooie feestdagen toe en een goed begin van het nieuwe jaar. Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je ook contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ).