Wat vind jij van het onderhandelingsresultaat Pensioen Landbouw?

Vorige week hebben we een onderhandelingsresultaat bereikt met werkgevers over de premie, opbouw en franchise van de pensioenregeling BPL. Bijgaand tref je de tekst aan van het onderhandelingsresultaat. We leggen dit resultaat met een positief advies aan je voor. Laat uiterlijk 1 december weten of je er akkoord mee kan gaan.

Het onderhandelingsresultaat BPL Pensioen bevat afspraken over de pensioenpremie, de pensioenopbouw en de franchise (zie bijlage). Deze drie onderdelen staan met elkaar in verbinding. Verhoging of verlaging van het ene onderdeel heeft gevolgen voor het andere onderdeel. De premiehoogte bepaalt hoeveel pensioenopbouw je daarvoor kunt terugkrijgen. De hoogte van de franchise bepaalt over welk deel van je salaris je pensioen opbouwt.

Overbrugging naar nieuwe pensioenstelsel

We hebben de afgelopen jaren steeds onderhandeld over de premie, de opbouw en de franchise van BPL Pensioen. Wat nu anders is, is dat BPL Pensioen per 1 januari 2027 over wil naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarom hebben we besproken of we een akkoord zouden moeten sluiten voor de volledige 3 jaar tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Daar hebben we uiteindelijk samen voor gekozen.

Wat is afgesproken?

  • De huidige premie in 2023 is 26,4%, waarvan werkgevers 19.09% en een werknemers 7,31% betalen.  De premie in 2024, 2025 en 2026 blijft hetzelfde percentage.
  • Het opbouwpercentage in 2023 is 1,58%. Dit betekent dat je in 2023 1,58% van je pensioengrondslag opbouwt aan pensioen.  De opbouw kan door de gunstige rente worden verhoogd zodat je meer pensioen gaat opbouwen. We hebben kunnen besluiten de opbouw in 2024 te verhogen naar 1,788% en dat blijft op dat hogere niveau in de jaren 2025 en 2026.
  • De franchise is het deel van het salaris waarover je geen pensioen opbouwt. Over dit deel krijg je al AOW. In het reglement staat dat de franchise elk jaar stijgt met de prijsinflatie. Vorig jaar was die inflatie zo ontzettend hoog dat we die verhoging van de franchise hebben verminderd tot 4 % (i.p.v. ca. 17%). Want hoe lager de franchise des te meer pensioen je opbouwt. Voor 2024 hebben we kunnen afspreken de franchise te verhogen naar €15.810 in 2024 (nu €15.202) en daarna 2025 en 2026 jaarlijks te laten stijgen met 2%.
    We verwachten dat we daarmee heel dicht bij de wettelijk toegestane ondergrens voor de franchise komen. Met zo’n lage franchise bouw je over een groter deel van je salaris pensioen op en bouwen ook de laagbetaalde collega’s eerder pensioen op.

Breng je stem uit!

Wij denken dat dit het maximaal haalbare resultaat is. Zo bleken de kaderleden er ook over te denken tijdens een overleg vorige week. Daarom leggen we het resultaat met een positief advies aan je voor. Graag horen we wat je van dit onderhandelingsresultaat vindt. Leden van CNV Vakmensen krijgen separaat een link toegestuurd om te stemmen. Stemmen kan uiterlijk 1 december 2023.

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met
CNV-bestuurder Jeroen Warnaar:
M 06 2035 4990 of per e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl