Leden stemmen in met onderhandelingsresultaat Pensioen Landbouw

Een grote meerderheid van de leden van CNV Vakmensen is akkoord gegaan met het onderhandelingsresultaat over de premie, opbouw en franchise van de pensioenregeling van BPL Pensioen. Daarmee is een afspraak gemaakt die geldt tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Eind november hebben werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers betrokken bij de Land- en tuinbouw een onderhandelingsresultaat bereikt over de premie, de opbouw en de franchise voor de komende 3 jaar:

  • de premie blijft in 2024, 2025 en 2026 26,4%;
  • de opbouw wordt verhoogd van 1,58% naar 1,778% en geldt voor de komende 3 jaar;
  • de franchise wordt voor 2024 vastgesteld op €15.816 en stijgt in 2025 en 2026 steeds met 2%, tenzij de wettelijk minimale fiscale franchise hoger komt te liggen, dan geldt die.

Leden in grote meerderheid akkoord

Ongeveer 93% van de leden van CNV Vakmensen hebben aangegeven akkoord te gaan met dit onderhandelingsresultaat. Ongeveer 7% was tegen. Redenen die daarvoor werden gegeven waren vooral dat ze tegen die invoering van het nieuwe pensioenstelsel (Wet Toekomst Pensioenen) zijn. Nu heeft dit resultaat misschien een beetje invloed op hoe we over kunnen naar dat nieuwe pensioenstelsel, maar dit was geen stemming over de vraag of we dat nieuwe pensioenstelsel moeten invoeren. Dat besluit is door de regering, de Eerste en de Tweede Kamer besloten en stond hier niet ter discussie. Wellicht dat de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer en/of de nieuwe regering daar nog iets aan willen veranderen, maar dat moeten we afwachten.

Verder met voorbereiding overgang naar nieuwe pensioenstelsel

Voor nu is er een akkoord over premie, opbouw en franchise voor de komende 3 jaar tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. CNV Vakmensen gaat samen met de andere werkgevers- en werknemersorganisaties in de komende periode verder met het voorbereiden van die overgang. Naar verwachting ligt er rond 1 mei 2024 een plan hoe we die overgang willen regelen (Transitieplan) en zullen we dat plan aan jullie voorleggen. Voor nu wenst CNV Vakmensen je goede feestdagen en een mooi begin van het nieuwe jaar!

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar:
M 06 2035 4990 of per e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl