Update cao onderhandelingen Koole

Na onze ledenvergaderingen in maart, hebben we onze cao voorstellen toegelicht aan Koole begin april. Begin september ontvingen we pas de voorstellen vanuit Koole. Gisteren, 4 oktober, zijn deze voorstellen door werkgever toegelicht. De onderhandelingen zijn dus eindelijk echt begonnen. Zijn jullie er klaar voor?

Hoge uitgaven en kosten dempen
De CFO, mw. Redert, heeft een toelichting gegeven op de financiële stand van zaken. Koole is volop in ontwikkeling, waarbij met overnames en meer management wordt geïnvesteerd in de lange termijn. Tegelijkertijd wil Koole de kosten dempen en kijkt daarvoor ook naar de cao, 25% van de totale kostenkant.

Bezuinigingsvoorstellen; cao naar de sloop?
Koole stelt vooral bezuinigingen voor. Zo willen ze de initiële loonsverhoging afschaffen (dus nooit meer een initiële loonsverhoging!). Daarnaast moet de APC op de schop; wij blijven gewoon inzetten op waar APC voor bedoeld is: koopkrachtbehoud! Ook ziet Koole graag dat de beoordeling C wordt beloond met 2% loonsverhoging in plaats van de huidige 3%.  En ook de overwerktoeslag moet gehalveerd worden naar 100%, terwijl Koole beter met een plan kan komen hoe overwerk überhaupt terug te dringen. Werkgever is dus volledig op de toer van snijden, slopen en bezuinigen, want de werknemers hebben een ‘te luxe’ cao.

Standpunt vakbonden
Medewerkers zijn het kapitaal van de onderneming. Zonder medewerkers geen productie en ook geen winst. In huidige arbeidsmarkt is het zaak om je medewerkers te houden waar mogelijk, want concurrenten liggen op de loer. Met bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden gaan medewerkers om zich heen kijken en word je er ook niet aantrekkelijker op voor nieuwe medewerkers.  Overwerk gaan we niet goedkoper maken voor de werkgever. De focus moet liggen op terugdringen van overwerk en dat moedigen we graag aan door het overwerk zo onaantrekkelijk mogelijk te houden/maken voor werkgever. Medewerkers moeten op vakantie kunnen, snipperen en geen structurele werkdruk ervaren. Dat zijn de relevante thema’s voor deze cao. We hebben meegedacht met werkgever door eerste jaar geen initiële loonsverhoging te vragen. De APC willen medewerkers houden zoals deze is, namelijk zonder plafond of andere systematiek.

En nu?
Werkgever en de bonden liggen ver uiteen wat betreft de nieuwe cao. Op 7 en 30 november gaan we verder onderhandelen. We houden jullie op de hoogte!

 

Downloads

Heb je nog een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error