Vervoer en logistiek

Cao Beroepsgoederenvervoer

-

De cao Beroepsgoederenvervoer is de grootste cao in de sector vervoer en logistiek. De cao geldt voor werknemers bij transportbedrijven, koeriersdiensten, logistieke dienstverleners en bedrijven die mobiele kranen verhuren. In de cao staan afspraken over salaris, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken.

Belangrijkste punten

 • Loonsverhoging van 3,5% per 1 juli 2021

 • Loonsverhoging van 3,25% per 1 januari 2022

 • Standairco en standkachel per 1 juli 2021 verplicht in nieuwe vrachtwagens

 • Onderzoek naar werken met rolcontainers

 • Regeling om eerder te kunnen stoppen met werken

Welke nieuwe maatregelen heb jij mee te maken?

Afgelopen vrijdag zijn er nieuwe Corona-maatregelen afgekondigd door het Kabinet. We hebben een paar maateregelen op een rij gezet waar jij onderweg mee te maken krijgt.

Algemeen

Het huidige pakket aan maatregelen dat is afgekondigd op 12 november, wordt met 3 weken verlengd en gaat in op zondag 28 november 2021.

Daarnaast een aantal aanscherpingen:

 1. De sluitingstijden gaan naar 17:00 uur. Dit geldt voor de horeca, evenementen, niet-essentiële detailhandel en niet-essentiële dienstverlening
 2. Op al deze locaties geldt aanvullend een bezoekersnorm. Deze is in geplaceerde setting 100% van de 1,5m capaciteit (ongeveer 1/3e van de reguliere capaciteit) en 1 op 5m2 bij doorstroom locaties. Deze locaties sluiten ook om 17:00 uur.
 3. Voor alle publieke binnenruimten geldt een mondkapjesplicht en de plicht om 1,5m afstand te houden, ook voor plekken met een coronatoegangsbewijs (CTB)

Bovenstaande lijstje is langer maar dit zijn de punten waar jij in ieder geval ook mee te maken hebt tijdens je werk. De regels over thuiswerken en bezoek ontvangen zijn in deze mail overbodig.

Tankstations en wegrestaurants

 • De uitzondering voor verzorgingsplaatsen/wegrestaurants/tankstations die aan het hoofdwegennet liggen blijft bestaan. Hier mag de horeca open blijven, ook na 17:00 uur en er geldt geen CTB-plicht. Wel moet ook hier 1,5m afstand worden gehouden en is er een placeringsplicht.
 • Verzorgingsplaatsen/wegrestaurants/tankstations buiten het hoofdwegennet kunnen ook onbeperkt open blijven. Daarmee is ook de winkel van het tankstation uitgesloten van de sluitingstijd. Voor een restaurant/eet- en drinkgelegenheid daar gelden wel de horecaregels, dus om 17:00 dicht. Afhaal blijft wel mogelijk.
 • Voor wegrestaurants geldt dat de opening na 17:00 uur gericht moet zijn op (beroeps)chauffeurs.

Wat speelt er in de cao?

De cao loopt nog tot 1 januari 2023. De onderhandelingen over een nieuwe cao starten doorgaans ruim voor die tijd. Bekijk in het nieuwsoverzicht de laatste informatie over de nieuwe cao.

Als lid van CNV Vakmensen bepaal jij mede wat er in de cao moet komen. De onderhandelaar zal je vlak voor de onderhandelingen vragen wat jij belangrijk vindt.

Lapt je baas de cao aan z’n laars?

Houdt jouw werkgever zich niet aan de cao? Of heb je daar twijfels over? Meld het dan bij ons!

Steeds meer vrouwen op de vrachtwagen

Ze zijn nog altijd ver in de minderheid, maar toch zijn ze steeds vaker op de weg te vinden: vrouwen achter een vrachtwagenstuur. Ben jij ook een van die vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs? Laat van je horen!

Download de Koffiegeld app

Met de Koffiegeld App van CNV Vakmensen kun je zelf je onkostenvergoeding van je één- of meerdaagse ritten berekenen, controleren en een eigen administratie bijhouden. De ideale app voor jou en je collega's. Meer info over de Koffiegeld app of download de Koffiegeld app direct.

Veelgestelde vragen

Vragen over de cao Beroepsgoederenvervoer

Contactpersoon

Linda Slagter
Onderhandelaar
Telefoon
06 51 60 20 37

Downloads

Download jouw cao

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

 • Deskundig advies
 • Rechtshulp voor werk en privé
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte