Wordt het een eindbod bij Evos West?

Onderhandelingsronde drie heeft plaatsgevonden op 14 november, na de tweede ledenvergadering. Met een duidelijk mandaat zijn we op pad gestuurd. Wij informeren je hoe dit is gelopen.   

Met APC negatief afrekenen

Wij hebben werkgever terug gegeven wat wij hebben opgehaald in twee ledenvergaderingen: de APC is geen onderwerp nu of in de toekomst. Ondanks deze uitdrukkelijke mededeling komt de werkgever wederom met het voorstel om de negatieve APC direct afrekenen. Daarmee levert de werknemer direct salaris in. Alles wat je inlevert moet je dan maar terug zien te krijgen in toekomstige onderhandelingen.

Voor alle duidelijkheid: in de cao is vastgelegd dat een positieve APC direct wordt uitgekeerd bij en een negatieve APC wordt verrekend met toekomstige positieve indexering. Deze blijft wat het is, tenzij er iets wordt gewijzigd.

Daarnaast hebben wij de ruimte in het mandaat voor 1 salarisschaal East en West teruggekoppeld.

1 salarisschaal Oost en West bespreekbaar

Toewerken naar 1 salarisschaal is bespreekbaar vinden onze leden, maar er is wel veel wantrouwen over deze voorgestelde wijziging.  Dit heeft ertoe geleid dat werkgever het wijzigingsvoorstel nog een keer zelf aan de werknemers wil uitleggen. Werkgever ziet alleen voordelen voor West om deze schalen te accepteren. En blijkbaar vragen vele werknemers om een gelijke beloning als op East. Dan pas willen deze collega’s op East werken. Daarmee wordt uitwisselen vanuit de terminal gemakkelijker op vrijwillige basis. Prima! Werkgever kan uiteraard nog eens een sessie doen om de wijziging loontabel toe te lichten.

Lagere instap nieuwe collega’s

Nogmaals: de instap voor nieuwe medewerkers wordt lager en de uitloop kan hoger worden voor sommige collega’s die in de maximale schaal zitten.

Iedereen begrijpt dat de bezuiniging zit in de nieuwe medewerkers die goedkoper starten bij Evos En op langere termijn een bezuiniging. Het bijzondere is dat vanuit de cao delegatie is gezegd dat medewerkers ook hoger ingeschaald kunnen worden dan begin van de schaal. Dat ziet werkgever kennelijk niet als een oplossing. Een nieuw salaristabel welke in lijn is met East moet wél de oplossing bieden en graag al de komende cao.

Harmonisatie 2 jaar vooruitschuiven?

Werkgever wil geen uitstel met een jaar, zodat er gedegen onderzoek kan worden gedaan en alle  looncomponenten in het uniforme salaristabel en  pensioen, arbeidsduur, etc. meegenomen kan worden. Dat zou betekenen dat we pas  over twee jaar kijken of er wordt geharmoniseerd. Snapt iemand deze nog?

Ouderenbeleid

Een nieuwe optie op de Vervroegd Uittredenregeling (nieuwe benaming = Senioren Fit) is dat je drie jaar voor je pensioengerechtigde leeftijd kunt stoppen met een 50-65-100 optie. Dat wil zeggen 50% werken tegen 65% loon en 100% pensioenopbouw. Deze komt dan als keuze naast de 50-80-100 regeling te staan.  

Nullijn ondanks mooie winstcijfers

Werkgever wil 0% loonsverhoging in twee jaar en de nieuwe cao mag geen geld kosten. Mooie voor werkgever is dat de APC negatief is dus dat kost dit jaar al niets. Toch moet die nul lijn voor een tweejarige cao worden vastgehouden. Kostenreductie, maar waarom precies? Evos heeft vorig jaar nog 6,8 miljoen netto winst gedraaid.

Onderhandelingsresultaat of eindbod?

Werkgever hebben we op het hart gedrukt dat een 0 lijn voor twee jaar door de vakbondsleden niet zal worden geaccepteerd. Dan zou dat beteken dat werkgever een eindbod moet doen om het überhaupt voor te kunnen leggen aan de leden. Beste scenario is natuurlijk een mooi onderhandelingsresultaat waar wij als cao delegatie wél achter staan en positief kunnen voorleggen.

Bonden hebben concept onderhandelingsresultaat voorgelegd aan EVOS

Daarom hebben wij een voorstel voor een onderhandelingsresultaat (link toevoegen) bij werkgever neergelegd. We verwachten op korte termijn een reactie vanuit werkgever en houden jullie op de hoogte. Misschien komen we er nog uit samen, anders zal het toch op een eindbod uitdraaien en dat betekent ‘slikken of stikken’. 

Ben je nog geen lid? Wordt nu lid zodat jij straks kunt stemmen over je eigen cao!

Fadua Toufik
Bestuurder CNV Vakmensen 
M 06 1020 8590
E f.toufik@cnvvakmensen.nl 

Downloads

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error